Topbaş'ın 3 yıl hapsi isteniyordu: İşte karar

Topbaş'ın 3 yıl hapsi isteniyordu: İşte karar

İBB Başkanı Kadir Topbaş, 500 adet otobüs alımında “görevi kötüye kullandığı” iddiasıyla yargılandığı davada karar verildi...

Topbaş'ın 3 yıl hapsi isteniyordu: İşte karar
16px
24px
13.01.2015 11:24
ABONE OLgoogle
İBB Başkanı Kadir Topbaş, 500 adet otobüs alımında “görevi kötüye kullandığı” iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Mahkeme, Topbaş’ın da aralarında bulunduğu 14 tutuksuz sanığın, “görevi kötüye kullanma” suçu açısından kastı bulunmadığı gibi, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle kişilerin mağduriyeti veya kamunun zararına neden olma ya da kişilere haksız bir menfaat sağlama hususlarının tespit edilememesi nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine karar verildiğini belirtti. 

İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 80. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ve 13 tutuksuz sanık katılmadı. Kadir Topbaş’ı avukatı Fahri Biçer duruşmada temsil etti. Duruşmada CHP İBB Kadıköy Meclis Üyesi Hakkı Sağlam da hazır bulundu. 

USULE UYGUN İDDİASI

Kadir Topbaş’ın avukatı Fahri Biçer, müvekkilinin bir sorumluluğu bulunmadığını belirterek, “İlgili yasalarda ihale sürecinin nasıl başlanacağı ve kimler tarafından yapılacağı, onay makamının kim olduğu açıktır. Müvekkilimin encümen kararında onayının olması usuli bir işlemdir. Belli rakamlarla ilgili işlemlerde büyükşehir belediye başkanının onayı aranması usuli işlemin tamamlanması anlamındadır. Yapılan işlemlerde yasaya aykırı bir husus söz konusu değildir. Müvekkilimin beraatine karar verilmesini isterim” dedi. 

Söz alan diğer avukatlarda müvekkilerinin beraatine karar verilmesini istedi. Müşteki Hakkı Sağlam ise sanıkların cezalandırılmasını istedi.

14 SANIK BERAAT ETTİ

Kısa aranın ardından davayı karara bağlayan mahkeme, Kadir Topbaş’ın da aralarında bulunduğu 14 sanığın üzerlerine atılı “Görevi kötüye kullanma” iddiasıyla açılan davadan beraatine karar verdi. Mahkeme beraat kararında, sanıkların üzerlerine atılı görevi kötüye kullanma suçu açısından kastı bulunmadığı gibi, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle kişilerin mağduriyeti veya kamunun zararına neden olma ya da kişilere haksız bir menfaat sağlama hususlarının tespit edilememesi nedeniyle sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verildiğini belirtti.

CHP İBB Kadıköy Meclis Üyesi Hakkı Sağlam ise karara itiraz edeceklerini söyledi.

SANIKLARIN 3 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYORDU
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da bulunduğu 14 sanık yer alırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte 4 kişi de müşteki sıfatıyla bulunuyordu. 

İETT Genel Müdürlüğü’nün 2005 yılında açmış olduğu 500 otobüs alım ihalesinin usulsüz ve kanuna aykırı olarak yapıldığı iddia edilen iddianamede, tüm sanıklar hakkında ayrı ayrı “Görevi kötüye kullanma” suçundan 1’er yıldan 3’er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyordu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde