Topbaş 400 Milyon Dolarlık davada beraat etti

Topbaş 400 Milyon Dolarlık davada beraat etti

İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın Bağcılar- Başakşehir metro ihalesinde kamuyu 400 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla açılan hakkında açılan davadan beraat etti.

Topbaş 400 Milyon Dolarlık davada beraat etti
16px
24px
12.03.2015 06:54
ABONE OLgoogle
Gülermak – Doğuş grubuna ihale edilen “Otogar- Bağcılar” hafif metro projesine, “Bağcılar- Başakşehir- Olimpiyat köyü” metro projesini keşif artışı yoluyla eklemleyerek, 1.2 milyar dolar ek maliyet yaratan ve yüklenici firmaya ihalesiz bir şekilde verilerek, toplamda 1.355 milyar doları (3,4 katrilyon) bulan metro projesiyle, kamuyu 400 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla yargılanan Kadir Topbaş beraat etti.

BİLİRKİŞİ: KAMU ZARARI YOK

İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına müşteki Cemal Acar ve Kadir Topbaş’ın avukatları katıldı. Duruşmaya CHP milletvekili Atilla Kart da izleyici olarak katıldı. Hakim Mehmet Hamzaçebi bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını belirtti. Raporda, ihaleyle ilgili Topbaş’ın herhangi bir kamu zararı doğurmadığı tespiti yapılıyordu.

HAKİM: YASAKLI OLUP OLMADIĞINA BAKARIM

Duruşmada, raporu yazan bilirkişiler dinlendi. Bilirkişiler, daha önce Topbaş’ın yargılandığı davada, Topbaş’ın suçsuz olduğu yönünde rapor yazdıklarını kabul ettiler. Mahkeme Başkanı Mehmet Hamzaçebi ise, hakkındaki iddialara açıklık getirerek, bilirkişi seçimi konusunda tartışmalara yol açacak özel bir çabasının olmadığını, üniversitelerle yazışma yaptıklarını ve kurumlardan isim istediklerini belirtti. Hakim Hamzaçebi, bilirkişi tayini konusunda, “Biz bilirkişilerin yasaklı olup olmadığına bakarız” diyerek, davadan çekilme talebini kabul etmediğini açıkladı.

HAKSIZ MENFAAT SABİTTİR

Duruşmada diyecekleri sorulan Cemal Acar, “Yasaya göre ihale ile yapılması zorunlu olan bir işin, ihalesiz olarak yarışma ve rekabet koşullarını ortadan kaldırarak doğrudan aynı yükleniciye yaptırılması suretiyle mevcut yükleniciye haksız menfaat sağlanmış olduğu da sabittir. Görevi kötüye kullanma suç unsurları itibariyle oluştuğundan sanıkların ayrı ayrı cezalandırılmasını talep ederim” dedi.

TOPBAŞ’IN SORUMLULUĞU YOK

Kadir Topbaş’ın avukatı Fahri Biçer de, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan müvekkilimin ayrı bir kamu kurumu olan İETT Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu iş ve işlemlerle ilgili olarak sorumluluğu bulunmamaktadır. İETT Genel Müdürlüğü’nün iş ve işlemlerinden müvekkilimin sorumlu tutulması düşünülemeyeceği gibi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yapmış olduğu iş ve işlemlerinden de bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Müvekkilimin İETT Genel Müdürlüğü encümen kararları belli meblağı aşan miktarlarla ilgili kararlardaki imzası sadece usuli bir işlemin yerine getirilmesidir. Yoksa kendisi bir encümen üyesi sıfatını taşımamaktadır. Dolayısıyla İETT’nin yapmış olduğu iş ve işlemlerden dolayı cezalandırılması düşünülemez” diye konuştu. Biçer, Topbaş’ın beraatını istedi.

SANIKLAR BERAAT ETTİ

Duruşmaya bir süre ara veren mahkeme heyeti 6 yıldır devam eden davayı karara bağladı. Hakim Mehmet Hamzaçebi, sanıkların cezalandırılmalarına elverişli nitelikte ve yeterlilikte her türlü şüpheden uzak kesin ve net somut bir delil elde edilemediğini belirtti. “Şüpheden sanık yararlanır” ilkesini dikkate alan mahkeme, sanıkların üzerlerine atılı suçtan ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde