Teşviğe ‘gaz’ ayarı

Teşviğe ‘gaz’ ayarı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, yatırım teşvik sistemine eklenen maddeyle 3 milyar liranın üzerindeki yatırımların ‘stratejik’ sayılmasının gerekçesini açıkladı:

Teşviğe ‘gaz’ ayarı
16px
24px
30.08.2015 09:54
ABONE OLgoogle
Ekonomi Bakanı Zeybekci, yatırım teşvik sistemine eklenen maddeyle 3 milyar liranın üzerindeki yatırımların ‘stratejik’ sayılmasının gerekçesini açıkladı: Özel sektörün 3 milyar dolarlık doğalgaz depolama yatırımı var. Bunu desteklemek için yaptık.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yatırım teşvik sistemine eklenen maddeyle 3 milyar liranın üzerindeki yatırımların “stratejik” olarak değerlendirileceğine dikkati çekerek, bu yatırımlardan en önemlisinin toplamda 3 milyar doları bulacak doğalgaz depolama yatırımıyla ilgili olduğunu, bunun sayesinde ülkenin 1 aylık doğalgaz ihtiyacının depolanarak fiyat ve arz güvenliğinin sağlanacağını söyledi. 
 
Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle 3 milyar liranın üzerindeki yatırımlarla ilgili gelişmeler olduğunu kaydeden Zeybekci,  ekstra yatırım indirimi ve KDV indirimi talep eden yatırımlar olduğunu anlattı. Bakan Nihat Zeybekçi, sözlerine şöyle devam etti:
 
Talebi uygun gördük
 
”Bize başvurdular, bunu uygun gördük. En önemlilerinden bir tanesi Türkiye’nin doğalgazda enerji güvenliğinde çok önemli bir adımı öngörüyor. Türkiye’de özel sektörün 3 milyar dolarlık bir doğalgaz depolama yatırımı yapılmasıyla ilgili bir girişim var, bunu desteklemek anlamında da böyle bir düzenleme yaptık. Buradaki kastımız, enerji piyasaları çok hızlı dalgalanıyor. Kış geldiğinde doğalgaz aldığımız ülkelerde ve diğer müşterilerinde aşırı ihtiyaçlar söz konusu olabiliyor. Ukrayna ve Rusya arasındaki sıkıntılar sebebiyle de doğalgaz akışında sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu da şunu gerektiriyor; Türkiye’nin en az 1 aylık doğalgaz ihtiyacını depolayabilmesi gerekiyor. Sadece bu tesis, Türkiye’nin yaklaşık 1 aylık doğalgaz ihtiyacını depolayacak kapasiteye sahip olacak. Hem fiyat güvenliği hem arz güvenliği anlamında Türkiye’de böyle bir yatırım yapılmasının desteklenmesi gerekiyor.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde