Temmuz ayı ihracatında sevindirici artış

Temmuz ayı ihracatında sevindirici artış

Temmuzda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 12 milyar 629 milyon dolara ulaştı.

Temmuz ayı ihracatında sevindirici artış
16px
24px
01.08.2013 11:55
ABONE OLgoogle

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, temmuz ayı ihracat rakamlarını Çankırı'daki bir otelde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Buna göre, temmuz ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 12 milyar 629 milyon dolara yükseldi.

Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ihracat, bir önceki döneme göre yüzde 7,5 artarak 153 milyar 193 milyon dolara çıktı.

İhracat, 2013 ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 3,3 artışla 87 milyar 860 milyon dolar oldu.

Büyükekşi, “dünya ekonomilerinde beklenen toparlanma gerçekleşmiyor, ana ithalatçı ülkeler korumacı politikalar izliyor”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Temmuz ayı ihracat verilerini açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Çankırı’da düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamaya göre; Türkiye, geçen yılın aynı ayına göre Temmuz’da yüzde 17,3 artışla 12 milyar 629 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Büyükekşi, Ocak-Temmuz dönemini kapsayan yılın 7 ayında ihracatın yüzde 3,3 artarak 87 milyar 860 milyon dolara, son 12 aylık ihracatın da yüzde 7,5 artışla 153 milyar 193 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.

Temmuz ayında en fazla ihracatı 1 milyar 964 milyon dolar ile otomotiv sektörünün yaptığını açıklayan TİM Başkanı Büyükekşi, 1 milyar 627 milyon dolar ile hazır giyim sektörünün ikinci, 1 milyar 554 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörünün üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin, Temmuz ayı ihracat verilerini açıklamak üzere Çankırı’da düzenlediği toplantıya Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı, Çankırı Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü ile ihracatçı birliklerinin başkanları ve ihracatçılar katıldı.

Korumacı politikalar uygulanıyor

Küresel ekonomik toparlanmanın beklentilerin altında kaldığını belirten TİM Başkanı Büyükekşi, dünya ekonomisinde 2013 büyüme beklentisinin yüzde 2,6’dan yüzde 2,4’e, 2014 yılı büyüme öngörüsünün ise yüzde 4’den yüzde 3,8’e düşürüldüğüne işaret etti. Dünya ticaretinin yüzde 80’ini gerçekleştiren G-20 ülkelerinde çeyrek dönemler itibariyle büyüme hızlarının yavaşladığını, Moskova’da yapılan G-20 toplantısında da büyüme ve istihdamın ön plana çıktığını kaydeden TİM Başkanı Büyükekşi, bu durumu şöyle değerlendirdi:

“Ülkeler, gerek kur savaşları gerekse istihdama yarattığı baskı sebebiyle ithalatı kısıtlamak isterken, dolaylı olarak ihracatı da baskı altına alan bir yaklaşım sergiliyor ve bu durum korumacılık politikalarıyla da destekleniyor.”

Türkiye’nin başarısı dikkat çekiyor

TİM Başkanı Büyükekşi, dünya ekonomisinin önde gelen ülkelerinde ekonomik büyümenin sağlanamadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Dünyanın 3.büyük ithalatçısı Almanya, 6. büyük ithalatçısı Fransa ve diğer ana ithalatçı ülkelerin ithalatındaki yavaşlama oldukça dikkat çekici.  Japonya, İngiltere, Kanada gibi büyük ithalat pazarlarında ekonomik durgunluk devam ediyor. Çin, Hindistan, Rusya, Meksika ve Güney Afrika’daki yavaşlama da dikkat çekici. İlk 5 aylık rakamlara bakıldığı zaman, Çin hariç 69 büyük ekonominin ihracatı ilk 5 ayda yüzde 1,5 düştü, Brezilya’nın ihracatı yüzde 2,5, Meksika’nın ihracatı yüzde 1,3 ve Çek Cumhuriyeti’nin ihracatı yüzde 3,4 geriledi. Halbuki Türkiye ilk 5 ayda toplam ihracatını yüzde 2,9 arttırmayı başarmıştı. Türkiye ilk 70 ekonomi arasında ihracatını en fazla artıran 7. ülke  konumuna yükseldiği.”

Faiz oranları yükseliyor

FED açıklamaları sonrasında, tüm dünya ekonomilerinde yeni bir denge noktası arayışı gözlendiğini, dolar talebi artarken tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiğini ve bu süreçten dış kaynaklara daha çok bağımlı olan gelişen ülkelerin etkilendiğini anlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Merkez Bankası’nın dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak bazı önlemler almasını olumlu bulduk” dedi. Büyükekşi, faiz koridorunun üst bandında 75 baz puanlık artışa gidilmesinin kurlardaki oynaklığın dengelenmesi açısından olumlu bir katkı sağladığını bildirdi.

Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, Merkez Bankası’nın ihracatçıların taleplerini dikkate almaya devam etmesini dilediklerini söyleyen Büyükekşi, ihracatçıların çeyrek bazda gerçekleştirdiği eğilim anketine cevaben ilettikleri verilerde, ağırlıklı olarak dolar kurunda 1,90, sepet kurda ise 2,20 seviyelerini rekabetçi kur seviyeleri olarak belirttiklerini kaydetti. Sepet kurda 2.20 seviyesinin korunmasının önemli olduğunun altını çizen Büyükekşi, “unutmamalıyız ki rekabetçi kur, ithalatın frenlenmesi açısından da bir denge unsuru olacaktır” dedi.

Reeskont kredilerinde vade 1 yıla uzatılmalı

İhracatçılara kar marjlarının, döviz hareketleri ile daha fazla erimesine izin vermemeleri için hedging mekanizmalarını aktif olarak kullanmalarını önerdiklerini bildiren Büyükekşi, bu paralelde Eximbank’ın geliştirdiği forward opsiyon sözleşmeli işlemlerini ihracatçıların daha etkin kullanabileceğini açıkladı.  Mehmet Büyükekşi, küresel para ve maliye politikalarının belirsizliğinden Türkiye’nin en az seviyede etkilenmesi amacıyla, Merkez Bankası’nın ihracatçılara Eximbank aracılığıyla sağladığı reeskont kredilerinin limitini 2 katına çıkardığı ve bunun için gerekli yasal düzenlemenin de yapıldığını, bu konuda sağlanan esneklik için Merkez Bankası’na tekrar teşekkür ettiklerini bildirdi.

Kredi limitinin 11 milyar dolara çıkarılması ile ihracatçıların daha uygun vadede kredili mal satma imkânına sahip olacağını, Merkez Bankası’ndan, bunlara ek olarak 120 gün olan vadeyi 1 yıla uzatmasını talep ettiklerini söyleyen Büyükekşi, bu zorlu dönemde ihracatçıya verilecek her türlü desteğin çok büyük anlamı olduğunu söyledi.

AB’ye ihracat yüzde 23 arttı

TİM’in ihracat verilerini değerlendiren Büyükekşi, AB’ye ihracatın Temmuz ayında yüzde 23 arttığını açıkladı. Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre; Uzakdoğu ülkelerine yapılan ihracat yüzde 29, BDT ülkelerine yüzde 21, Afrika’ya yüzde 17, Ortadoğu ülkelerine yüzde 7 artış gösterdi.

Temmuz ayında en fazla ihracat artışı gerçekleştiren il yüzde 55 ile Sakarya oldu. Bu ili yüzde 38 artışla Bursa, yüzde 25 artışla Kocaeli izledi.

Temmuz ayında ön plana çıkan ülke yüzde 211 ihracat artışı gerçekleştirilen Malta oldu. Şili’ye ihracat yüzde 126, Japonya’ya ihracat yüzde 95, Macaristan’a yüzde 78, Arjantin ve Güney Afrika’ya yüzde 61, Portekiz’e yüzde 56, Çin’e yüzde 44 artış gösterdi.

Mısır’a ihracat yüzde 12 arttı

TİM Başkanı Büyükekşi, Mısır’da yaşanan tüm olumsuz gelişmelere karşın, bu ülkeye yapılan ihracatın yüzde 12 arttığını açıkladı. Suriye’ye ihracatta da Temmuz ayında yüzde 98’lik bir artış yakalandı. Büyükekşi, Suriye’ye ihracatın, hububat ihracatındaki artıştan kaynaklandığını belirtti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Temmuz ayı ihracat verilerini açıkladığı toplantının ardından, 2012 yılında Çankırı ilinden en fazla ihracat yapan firmalara başarı plaketleri verildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde