Tavan geldi tartışma alevlendi

Tavan geldi tartışma alevlendi

Trafik sigortasına getirilen tavan fiyatta tartışma alevlendi. Sigorta Birliği Başkanı Ülger, “Zararımız yükseldi. Tekrar serbest tarifeye geçilsin” derken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bu konuda sektöre büyük görev düşüyor” mesajı verdi

Tavan geldi tartışma alevlendi
16px
24px
03.05.2017 05:56
ABONE OLgoogle

Zorunlu trafik sigortasında beklenen prim düşüşlerinin yaşanmaması üzerine 12 Nisan'da başlatılan tavan fiyat uygulaması, yüksek zarara uğradıklarını söyleyen sigorta şirketlerini isyan ettirdi.

Türkiye Sigorta, Resürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği'nin Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Başkan Ramazan Ülger, diğer branşlardan sağlanan kârın buradan kaynaklanan zararı kompanse edemediğini, bilanço kârlılığını tehdit eden zararın sürdürülebilir olmadığını söyledi. Bu durumun sektörü küçülmesine yol açarak istihdamı olumsuz etkileyeceğini belirten Ülger, acentelerin iflas edeceği uyarısında bulundu.

SERBESTE GEÇMEK İSTERİZ

Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uygulamayı isteyerek başlatmadıklarını belirterek "Gönül ister ki her sektör fiyatlamasını doğru yapsın. Özellikle otomobilde ortalama prim 2016'da yüzde 87 arttı. Zorunlu trafik sigortası primlerinde arzu edilen ve beklenen düşüşler sağlanmadı. O nedenle tavan prim uygulamasına geçtik. Mümkün olduğunca en hızlı bir şekilde tekrar serbest tarifeye geçmeyi arzuluyoruz. Ama bu konuda sektöre önemli görev düşüyor" dedi.

Hazine çalışanlarının sigorta şirketlerinin trafik sigortasından kaynaklı zarar projeksiyonlarına katılmadığını ifade eden Şimşek, "Bu uygulamayla primlerinizde tabii ki bir miktar düşüş olacak ama zararlarınız da daha doğrusu giderleriniz de azalacak" diye konuştu. Şirketlerin getirdikleri önerilerin dikkate alındığını, uygulamanın geçici olduğunu belirten Şimşek, sermaye açığı olan şirket sayısının geçen yıl 14'ten 4'e düştüğünü bu konuyu yakından takip edeceklerini vurguladı.

Bu uygulamada 8 aylık zararın 3 milyar TL ile yalnızca sigorta sektörü tarafından finanse edilemez boyutta olacağını söyleyen Başkan Ülger, "Uygulamadan oluşacak maliyetlerin özel kesim ve devlet arasında paylaştırılarak, tavan prim uygulaması sonrası serbest tarife sistemine yumuşak geçiş sağlanması gerekiyor. Havuz sistemi oluşturulmalı, tavan prim uygulaması yumuşatılmalı" dedi.

BES'E 2 MİLYON KİŞİ DAHİL OLDU

Konuşmasında otomatik katılımla ilgili bilgiler paylaşan Bakan Şimşek, bu durumun BES'e 2 milyon ilave katılımcı kazandırdığını bildirerek "2019 sonuna kadar 14 milyon vatandaşımızı bu sistemle tanıştırmayı hedefliyoruz. Bu sistem olmazsa sadece devletin emeklilik imkânlarıyla uzun vadede vatandaş arzuladığı hayat düzeyini koruyamaz" dedi.

TSB Başkanı Ülger ise, "BES'e otomatik katılımla giren çalışan sayısı 12 Nisan itibarıyla 1 milyon 941 bin 727. Bunların 714 bin 375'i sistemde kaldı. Cayma oranı yüzde 64. Bu rakam aşağı çekilmeli. 1.000 liralık devlet katkısının üçüncü yıl sonunda nakden hak edilmesi gibi teşvikler yeniden yapılandırılmalı" diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde