Tasarım Tebliği, 60 milyar doların önünü açtı

Tasarım Tebliği, 60 milyar doların önünü açtı

Ekonomi Bakanlığı’nın yıllardır beklenen tasarım desteğinin Resmi Gazete’de yayımladığını söyleyen Hikmet Tanrıverdi, “Bugün 24 dolar/kg ile en yüksek katma değerli ihracat gerçekleştiren ilk üç sektörden biriyiz" dedi.

Tasarım Tebliği, 60 milyar doların önünü açtı
16px
24px
25.12.2014 12:38
ABONE OLgoogle
Ekonomi Bakanlığı’nın yıllardır beklenen tasarım desteğinin Resmi Gazete’de yayımladığını söyleyen Hikmet Tanrıverdi, “Bugün 24 dolar/kg ile en yüksek katma değerli ihracat gerçekleştiren ilk üç sektörden biriyiz. Firmalarımız 3 yılda alacakları toplam 1.4 milyon dolar tasarım desteği ile yüksek katma değerli üretime kilitlenip, ihracatta büyük sıçrama gerçekleştirecekler” dedi.
 
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ekonomi Bakanlığı’nın yayınladığı yeni Tasarım Tebliği ile yüksek katma değerli üretimin kapılarının ardına kadar açıldığını belirterek, şimdi 60 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefini yakalamanın çok daha kolaylaştığını söyledi.

Hikmet Tanrıverdi yaptığı yazılı açıklamada, halen 24 dolar olan 1 kg hazırgiyim ihracatını tasarım tebliğinin yaratacağı sinerji ile 50 dolara çıkaracaklarını vurgulayarak, üzerinde uzun yıllar çalıştıkları tasarım tebliğinin çıkmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“Sayın Bakanımız Nihat Zeybekçi ve Bakanlık bürokratlarına sektörümüz adına teşekkür ediyoruz” diyen Hikmet Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
TASARIM YAPAN ŞİRKETLER 1.4  MİLYON DOLAR DESTEK ALABİLECEK

“Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü 2023 yılı için 60 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledi. Bu yüksek hedefe ulaşmanın yolu sektörün katma değerli ihracat ve tasarım kapasitesinin geliştirilmesinden geçiyor.

Sektörün tasarım kabiliyetinin daha üst seviyelere çıkarılması için başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere Devlet düzeyinde de yoğun çalışmalar başlatılmıştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Birliğimizin de katkısıyla Tasarım Tebliği’nde sektöre önemli açılımlar sağlayacak bir değişiklik gerçekleştirildi.

Bu çerçevede Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ve yeni düzenlemelere göre bundan sonra proje bazlı olarak destek kapsamına alınan şirketlere toplam 3 yıl için şu imkanlar sağlandı:

Şirketlerin çalıştıracakları tasarımcı ve modelistlerin toplam 1 milyon dolara kadar olan brüt maaşları karşılanacak.

Aynı proje kapsamında kullanılacak techizat ve malzemeler için maksimum 250 bin dolar destek verilecek.

Ayrıca seyahat ve web sayfası üyeliğine ilişkin masrafların da 150 bin doları desteklenecek.

Böylece 3 yılda 1.4 milyon dolarlık destek sağlanacak.

Bir başka ifadeyle firmalarımız 3 yılda tasarıma ayıracakları 2.8 milyon doların 1.4 milyon dolarını geri alacaklar. İhracatçımız tasarım desteği ile yüksek katma değerli üretime kilitlenip,  büyük sıçrama gerçekleştirecekler.”
 
Hikmet Tanrıverdi, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün son yıllarda tasarımda önemli gelişmeler kaydettiğini, bu gelişmede İHKİB’in çalışmalarının ve çabalarının büyük rol oynadığını söyledi.

Koza Genç Tasarımcılar Yarışması’nın, trend seminerlerinin ve İstanbul Moda Akademisi’nin firmaların tasarım ve moda bilincinin gelişmesine büyük katkısı olduğuna işaret eden Tanrıverdi, gelen tasarım desteği ile çıtanın çok daha yukarıya taşınacağını sözlerine ekledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde