Tarımı sevdi, Rusya’da bahçe kuruyor

Tarımı sevdi, Rusya’da bahçe kuruyor

Meyvecilik sanayicilerin gözdesi oldu. Önde gelen işadamları, geniş arazilere büyük yatırımlar yapıyor.

Tarımı sevdi, Rusya’da bahçe kuruyor
16px
24px
17.04.2015 14:21
ABONE OLgoogle
Meyvecilik sanayicilerin gözdesi oldu. Önde gelen işadamları, geniş arazilere büyük yatırımlar yapıyor. İzmir, Manisa, Denizli, Konya, Karaman, Niğde, Isparta, Adana, Mersin, Tokat, Çanakkale, Bursa, Şanlıurfa gibi illerde 100 dekar ve üzerinde modern meyve bahçeleri kuruluyor. Bu alandaki en büyük yatırımlardan birini, Anadolu Grubu, Özgörkey Grubu ve Brezilyalı narenciye devi Sucocitrico Cutrale’nin ortaklaşa kurduğu Anadolu Etap yapıyor.

Şirket 2010’dan bu yana Çanakkale, Balıkesir, Konya, Adana ve Şanlıurfa’da toplam 25 bin metrekare alanda meyve çiftlikleri kurdu. Bu meyve çiftliklerinde şeftali, kayısı, vişne, elma, portakal ve nar ağaçları bulunuyor. Ağaç dikimi her yıl planlandığı gibi devam ediyor. Bugüne kadar yapılan yatırımın toplamı 250 milyon doları geçti. Ağaç sayısı 3 milyona ulaştı. 2020 yılına kadar bu sayı 10 milyona ulaşacak. Yatırım toplamı da 500 milyon dolar olarak öngörülüyor. Türkiye’nin değişik bölgelerinde bahçe için uygun arazi arayışları sürüyor.

Arkadaşımız İdriz Çokal’ın öğrendiğine göre, Anadolu Etap, bu aralar bahçe çalışmaları için dümeni yurtdışına kırmış. Geçen hafta Anadolu Grubu’nun patronu Tuncay Özilhan’ı ile Türk-Rus İş Konseyi toplantısında görüşme fırsatı bulduğumuz Konsey Başkanı Özilhan’ın verdiği bilgiye göre, Anadolu Etap’ın bahçe kurma çalışmaları yurtdışına çıkacak. Rusya’da büyük yatırımları bulunan Özilhan, bakir tarım alanları ile bilinen Rusya’nın Adige Özerk Cumhuriyeti’nde bahçe kurmayı planlıyormuş. Şu anda Anadolu Etap ekibi arazi çalışmaları yapıyormuş.

Bahçe kurma ile ilgili nihai karar bu çalışmalar sonucunda verilecekmiş. Meyvecilik konusunda global bir marka olmayı hedefleyen Anadolu Etap’ın yurtdışındaki bahçe çalışması AdIge ile sınırlı kalmayacakmış. Yeri gelmişken bir konuyu daha hatırlatmadan geçmeyelim. Markalı meyvecilik konusunda iddialı olan Anadolu Etap’ın sektörün büyüklerinden bir firmayı satın almak için görüşmeler yaptığını da belirtelim. Özilhan bu konuda ser verip sır vermiyor ama anlaşmanın eli kulağında olduğu konuşuluyor.
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde