Tanrıverdi: Tekstilden çıkmayı tartışacağımıza katma değeri artırmalıyız

Tanrıverdi: Tekstilden çıkmayı tartışacağımıza katma değeri artırmalıyız

Tekstilde yıllık oluşturulan katma değerin 13,5 milyar dolar olduğunu belirten İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi'den önemli uyarı...

Tanrıverdi: Tekstilden çıkmayı tartışacağımıza katma değeri artırmalıyız
16px
24px
13.10.2014 08:17
ABONE OLgoogle
Tekstilde yıllık oluşturulan katma değerin 13,5 milyar dolar olduğunu belirten İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, katma değer için teknolojik yatırıma önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Tanrıverdi, “Tekstilde katma değeri artıracak bilgi birikimine dayalı ürünler üretecek organizasyonun yapılması şart.” dedi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tekstilde katma değeri artırarak tecrübeye, bilgi birikimine dayalı üretim yapılması gerektiğini söyledi.

Sırf pazar var diye pamuk ipliğine yatırım yapılmasının yanlışlığına işaret eden Tanrıverdi, daha çok spesifik ürünlere odaklanılmasını önerdi.

Tanrıverdi, “Rekabetçi olacağımız alanlar tekrar tespit edilmeli. Bazı ürünler var, onu ithal etmemiz daha avantajlı. Tekstilin içerisinde bizim rekabetçi olabileceğimiz alanlar var. Mesela, örme kumaşta yatırımları büyütmeliyiz. Dokumada yapacağımız yatırımları dikkatli seçmemiz lazım. Çin’de bir firmanın 3 bin tane makinesi var. Sizin işiniz daha önemli olsa bile rekabet edemezsiniz.” dedi.

Bugün TV’de Üç Nokta programına konuk olan Hikmet Tanrıverdi, Türkiye’nin tekstilden çıkması tartışmalarına değindi. Tekstilin bırakılmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Tanrıverdi, şöyle konuştu:

“Bizim ciddi nüfus yoğunluğumuz var. Diğer sanayilerimiz o kadar hızlı gelişmedi. Ölçeğe dayalı ekonomilerde rekabet edebilme şansınız çok zor. Her zaman sizden daha ucuza çalışacak işçiler vardır. Afrika’ya gidin 50 dolara çok rahat çalıştıracak işçi bulursunuz. Türkiye’de de sanayi geliştikçe ucuz işçilik düşecek. Bazı ürünlerde rekabet edebilmek için ölçek ekonomisine geçmek lazım. Tekstil ve hazır giyimi birbirinden ayırmak lazım. İtalya’da da hâlâ tekstil var.”

Türkiye’nin en önemli vizyonunun tasarım olduğuna dikkat çeken Tanrıverdi, markalaşma noktasında tasarıma yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. Tanrıverdi, “Mobilyadan arabaya her konuda Türkiye’nin tasarım ülkesi olması lazım. Ülkemizin de dünyadaki imajı önemli. Ülke imajını da yukarı çıkarmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

1990’lı yıllarda Türkiye’nin tekstil ihracatının farkına vardığını belirten Tanrıverdi, sanayi kültürü olmadan sanayinin gelişmesinin beklenemeyeceğini ifade etti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde