TÜSİAD görüşmelerinin perde arkası

TÜSİAD görüşmelerinin perde arkası

TÜSİAD Başkanı Başaran-Symes, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir araya geldi. İşte görüşmelerin perde arkası

TÜSİAD görüşmelerinin perde arkası
16px
24px
17.06.2015 05:35
ABONE OLgoogle
Koalisyon senaryolarının tartışıldığı bir süreçte TÜSİAD heyeti CHP’yi ziyaret ederek istikrar açısından erken seçim istemediklerini tam tersine bir an önce hükümetin kurulması gerektiği mesajını verdi.  

CHP ve MHP liderleri tarafından kabul edilen TÜSİAD heyeti, “iş dünyasının hızla uzlaşan bir hükümetin kurulması yönündeki talebini” liderlere iletti. Dernek Başkanı Cansen  Başaran Symes, “İş dünyası olarak siyasilerimizin uzlaşma kültürüyle ülkemizin  önünü açacak bir hükümeti hızla ortaya koymaları konusunda son derece olumlu  beklentilerimiz var” dedi.

CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşen ve yaklaşık 50 dakika süren görüşme  sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, 7 Haziran seçiminin ardından parlamentodaki siyasi  partilerin liderleriyle görüşeceklerini, bu kapsamda randevu sırasına göre ilk olarak CHP’ye geldiklerini belirtti.

TÜSİAD olarak, gösterdikleri hassasiyet nedeniyle tüm partileri, parti  liderlerini kutladıklarını ifade eden Symes, Türkiye için olumlu bir seçimin gerçekleştiğini kaydetti.  Parlamentonun yüzde 95 gibi katılımcı bir güçle ortaya çıkmış  olmasından duydukları memnuniyeti Kılıçdaroğlu’na ilettiklerini anlatan Symes, iş  dünyasının, hızla uzlaşan bir hükümetin kurulması yönünde talebinin bulunduğunu bildirdi.

Görüşmede, iş dünyasının, demokratikleşme, kalkınma ve yatırım ortamı,  sürdürülebilir büyüme etrafındaki önceliklerini ilettiklerini aktaran Cansen  Başaran Symes, “İş dünyası olarak siyasilerimizin uzlaşma kültürüyle ülkemizin  önünü açacak bir hükümeti hızla ortaya koymaları konusunda son derece olumlu  beklentilerimiz var” dedi.

‘Hükümet formasyonu için gelmedik’

Türkiye’de hızla hükümetin kurularak, reform ajandasına ve ekonomideki  konulara hızla dönülmesi konusunda, Kılıçdaroğlu ile fikir alışverişi  yaptıklarını belirten Symes, şunları söyledi:

“Bu fikir alışverişini MHP ile yarın da Başbakanımız ve AKP Genel  Başkanı Davutoğlu ile tamamlayacağız. HDP’nin bölgede ziyaretleri var,  kendileriyle de önümüzdeki günlerde bir toplantı gerçekleştireceğiz, randevumuz o  konuda bekliyor. Burada bir şeyin altını çok önemle çizmek isterim. Biz bir sivil  toplum örgütü olarak, bir hükümet formasyonu için kesinlikle burada değiliz. Tam  aksine iş dünyasının hükümetten beklentilerini olabildiğince, en güçlü sesle  liderlerimizle paylaşarak, hızla bu gündeme odaklanmalarını ifade etmek üzere  geldik.”

YAPICI USLÜP DEVAM ETSİN

Toplantının perde arkasında TÜSİAD heyetinin verdiği mesajlar iş dünyasının erken seçim istemediği yönünde olduğu öğrenildi.  Toplantıda seçim sürecinin ekonomi odaklı gitmesinden memnun olduklarını belirten TÜSİAD heyeti, seçim sonuçlarını da değerlendirdi. Heyet yüzde 10 barajına rağmen toplumun tüm kesimlerinin temsil kabiliyetini kazanmasının demokrasi açısından önemini vurguladı. CHP’nin 14 maddelik koalisyon ilkelerini ‘yapıcı’ bulduğunu ifade eden patronların şu mesajları verdiği öğrenildi:

-Seçim sonuçlarından temsil kabiliyeti yüksek bir yapının çıkması memnuniyet verici. Yüzde 10 barajına hiçbir partinin takılmaması demokrasi açısından önemli.

-Seçimlerde siyasi partilerin seçim odaklı projelerle ve çözümlerle kampanyalarını yürütmesi memnun olduk.

-Siyasi liderlerin yapıcı üsluplarını devam etmeli. Toplum kavgacı bir üslupla kutuplaştırılmamalı.

-Erken seçim istikrarı etkileyecektir. Hükümet bir an önce kurulmalı. İşler zaten sıkıntılı daha da bozulmamalı.

-İnovasyon merkezlerinin oluşturulması, bölgesel kalkınma, demokrasi standardının yükselmesi gibi reformlar kurulacak hükümet tarafından bir an önce hayata geçirilmeli.
Başak Kaya/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde