TÜSİAD'a misafir eziyeti

TÜSİAD'a misafir eziyeti

Üç yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı sıfatıyla TÜSİAD toplantısına konuk olan Erdoğan, yan yana oturduğu Koç ve Sabancı Ailesi fertlerine kürsüden ağır eleştiriler yaptı

TÜSİAD'a misafir eziyeti
16px
24px
19.09.2014 07:37
ABONE OLgoogle
Üç yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı sıfatıyla TÜSİAD toplantısına misafir olan Recep Tayyip Erdoğan, ev sahiplerine tehditler de içeren eziyet gibi bir konuşma yaptı. Erdoğan, Suzan Sabancı Dinçer’den Koç Grubu’na kadar birçok kişi ve kurumu eleştiren sözleriyle, kutuplaşmanın bitmesini isteyen TÜSİAD üyelerine adeta eli boş yolladı.

Cumhurbaşkanı’nın sözlerine doğrudan hedef olan Akbank Yönetim Kurulu Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, toplantı sonrası Erdoğan’ın sözleri için ‘Duymadım’ derken, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ise herhangi bir yorumda bulunmadı.

Erdoğan, TÜSİAD üyelerini şoka sokan konuşmasına “Bu buluşma vesilesiyle TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’e ve yönetim kurulunda görev alan arkadaşlara üstün başarılar temenni ediyorum” sözleriyle başlarken şunları söyledi:  “Türkiye’de taş üstüne taş koyan üreten, ihracat yapan, istihdam oluşturan TÜSİAD işadamlarına şükranlarımı sunuyorum. Türkiye’de 6 teşvik bölgesi var. TÜSİAD Başkanı Dinçer ile de konuştum. Özellikle 6., 5. 4. bölgelerde yatırım yapmanızı bekliyoruz dedim. Bizim görevimiz ön açmaktır. Bu yol açılmıştır. Buralarda yeterki yatırım yapalım. Bu bölgelere yapılacak yatırımlar ciddi sıçramayı beraberinde getirecektir. Maliyet girdiler çok çok düşük olacaktır desteklerle birlikte oluşturduğumuz zemin sanayimizde farklı gelişmelere fırsat verecektir. Türkiye ekonomisi 2003-2013 arasında yüzde 5 oranında büyüme kaydetti. Bu sene yüzde 3 gibi büyüme öngörülüyor. Bugün İstanbul sermayesi kazanırken Anadolu’nun kaybettiği değil, herkesin kazandığı bir ülke var.

SUZAN SABANCI’YA ELEŞTİRİ

Cumhurbaşkanı’nın TÜSİAD’daki konuşması sırasında hedef aldığı ilk isim birkaç gün önce gazetelere verdiği röportajla “Son birbuçuk yıldır yaşanan kutuplaşmalar, ekonomik başarılara gölge düşürüyor” açıklaması yapan Suzan Sabancı Dinçer’di. Erdoğan, Dinçer’in eleştirilerine karşı şu cevabı verdi:

“Bir bankamızın yönetim kurulu başkanı bir ifade kullanıyor: Neymiş, elde edilen başarılara gölge düşmüş. Türkiye’nin itibarı zedelenmiş, hukuk sistemi sorgulanmaya başlamış. Bu bankayı inceleme yaptırdım. Mevduatları 8 kat aktifleri 6 kat büyümüş. Kusura bakmayın, yan gelip yatan bir Cumhurbaşkanı yok. Nerede yanlış var bunu incelettirmek zorundayız. Bu ülke hepimizin. Kastedilen nedir? Bakın Gezi Olayları ve 17-25 Aralık darbe girişimi... Bu çirkin olaylar karşısında dimdik durduğumuz için son 10 yıldır karlarına kar katanlar eleştiriyor. Ağaç, dediler, çevre dediler günlerce sokakları işgal ettiler. Biz 700 milyon ağaç diktik. Fidan olarak 2 milyar 300 milyon.

UKRAYNA GİBİ OLURDUK

Gezi ifadelerinde “Telefonla konuşurken alkollüydüm” diyor. Arkadaşlar Gezi olaylarının benzerleri Ukrayna’da, Mısır’da Suriye’de yaşandı görüntü ortada. Mısır’da seçilmiş cumhurbaşkanını yanındaki Milli Savunma Bakanı olan zat darbeyle indirdi. Halkın iradesine saygı diyeceksiniz, milli iradeyi getiren bir başkana saygı duymayacaksınız. Bir günde 5 bini aşkın insanı öldürdüler. Ukrayna’da ülke bölünmenin eşiğine geldi. Bunu masum halk hareketi gibi başlayan eylemlerle buraya getirdiler. Suriye’de 6 milyona yakın göç var 1.2 milyonu bizim ülkemizde.”

KOÇ’A ANANAS VE TESBİH

Suzan Sabancı Dinçer’den sonra Erdoğan’ın sözlerinde salonda hemen yanında oturan Koç Ailesi bireyleri oldu. Erdoğan şunları söyledi:

“Bizi kıyasıya eleştirenlerin ananas meselesinde ağızlarından bir söz çıkmadı. Her türlü hakareti yapanların, tespih meselesinde, rafineri meselesinde ağızlarını bıçak açmadı. İnanın Gezi olayları karşısında biz dik durmasaydık çok farklı Türkiye’de yaşıyor olacaktık. Aynı şekilde 17-25 Aralık darbe girişimi. Bazılarının paralel yapıyı açık açık desteklediğini görüyoruz. 17-25 Aralık darbe girişimi aynı zamanda eski Türkiye’yi diriltme girişimidir. İstedikleri zaman 24 saat içerisinde hükümeti götürürüz, yenisini getiririz mantığı. Faiz lobileri adeta ellerini ovuştururdu. Bütün dert bu.”

“HANGİ ÖLÇÜYE GÖRE NOT VERİYORSUNUZ?”

Kredi derecelendirme kuruluşlarına yönelik eleştirilerine de devam eden Erdoğan, şunları söyledi: “Notlarına bak? Hangi ölçüte göre bu notu veriyorsun. Batmış ülkeye 6 derece yukarı not veriyorsun. Böyle bir şey olabilir mi? Büyümesi en iyi olan 0.8 ile Almanya. Biz 2’nin üzerinde büyüme kaydediyoruz sen kalkıp böyle bir not veriyorsun. Siyaseten deviremedik, ekonomik olarak devirelim mantığı bu. Bu hepimizin sorunu. S&P böyle bir şey yaptı ben onlara çıkışta bulundum, siyasi karar veriyorsunuz dedim. Şimdi aynısını bunlar yapıyor. OECD Genel Sekreteri bana onların söyledikleri önemli değil siz bizim söylediklerimize bakın diyor. Her türlü algı operasyonunu gerçekleştiriyorlar. Falanca kredi kuruluşları ne söylerse söylesin biz buraya onlarla gelmedik.

Hukuk yoksa yatırım olmaz

“Bir işadamı için sanayici için de hukuk sistemi de hayati derecede önemli” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Hukuk sistemi adalet dağıtmıyorsa orada yatırım da olmaz istihdam da olmaz. Türkiye’ye gelmesi için hukuk sisteminin güvenilir olduğunu görmesi lazım. En başta iş dünyasının şikâyetçi olması lazım hukuk sistemine sızmış paralel yapıya dair. Bu yapıya dair bugün ilk kez kararlı bir ses duydum teşekkür ediyorum. Bunlar bugün yargıya sızmış paralel yapıyla rant elde ediyor olabilir. Yarın bu yapı döner onu destekleyenlere vurur.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde