TOKİ, askerin en değerli arazisine AVM yapacak

TOKİ, askerin en değerli arazisine AVM yapacak

Askerler, gökdelenlerin yükseldiği Büyükdere Caddesi’ndeki araziyi boşaltıyor. TOKİ gelir paylaşımı yöntemiyle ihale edecek.

TOKİ, askerin en değerli arazisine AVM yapacak
16px
24px
19.10.2014 09:56
ABONE OLgoogle
Şe­hir mer­kez­le­rin­de bu­lu­nan ve ara­zi­si pa­ra eden ka­mu loj­man­la­rı el de­ğiş­tir­me­ye de­vam edi­yor. Tür­ki­ye­’nin en de­ğer­li cad­de­si Bü­yük­de­re üze­rin­de yer alan as­ke­ri loj­man­la­rın bu­lun­du­ğu ara­zi Baş­ba­kan­lık Top­lu Ko­nut İda­re­si Baş­kan­lı­ğı­’na (TO­Kİ)
dev­re­di­li­yor.

İs­tan­bul Zin­cir­li­ku­yu­’da Zor­lu Cen­ter ile Ga­ran­ti Ban­ka­sı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü binaları ara­sın­da yer alan yak­la­şık 20 bin met­re­ka­re bü­yük­lü­ğün­de­ki ara­zi üze­rin­de bu­lu­nan dört as­ke­ri loj­man bo­şal­tı­lı­yor.

1970’li yıl­la­rın so­nun­da ya­pı­lan loj­man­la­rın sa­kin­le­ri TO­Kİ­’nin Bal­mum­cu­’da­ki as­ke­ri Di­ki­me­vi­’nin bu­lun­du­ğu ara­zi­ye ya­pa­ca­ğı ye­ni bi­na­la­ra ta­şı­na­cak.

Ko­nut da ya­pı­la­bi­le­cek

TO­Kİ­’ye dev­re­di­len ara­zi için ise önü­müz­de­ki yıl ar­sa sa­tı­şı kar­şı­lı­ğı ge­lir pay­la­şı­mı mo­de­li ile iha­le­ye ya­pı­la­ca­ğı öğ­re­nil­di. İha­le, “Top­lu Ko­nut İda­re­si Baş­kan­lı­ğı Sa­tış, De­vir, İn­ti­kal, Ki­ra­ya ver­me, Tram­pa, Sı­nır­lı Ay­ni Hak Te­si­si ve Ar­sa Sa­tı­şı Kar­şı­lı­ğı Ge­lir Pay­la­şı­mı İha­le Yö­net­me­li­ği­” kap­sa­mın­da açık ya­pı­la­cak.

Pro­je ala­nın­da, iş mer­kez­le­ri, ofis, bü­ro, alış­ve­riş mer­ke­zi, çok kat­lı ma­ğa­za, çar­şı, si­ne­ma, ti­yat­ro, mü­ze, kü­tüp­ha­ne, ser­gi sa­lo­nu gi­bi kül­tü­rel te­sis­ler, otel, mo­tel, özel yurt ile re­zi­dans gi­bi ko­nak­la­ma te­sis­le­ri, res­to­ran, ka­fe, lo­kan­ta, özel spor te­sis­le­ri, yö­ne­tim bi­na­la­rı, ban­ka ve fi­nans ku­rum­la­rı yer ala­bi­le­cek.


Ver ara­zi­yi al loj­ma­nı

21 Ara­lık 2006 Mil­li Sa­vun­ma Ba­kan­lı­ğı (MSB) ile im­za­la­nan pro­to­kol uya­rın­ca, MSB’­ye tah­sis­li ara­zi­le­rin kıy­met tak­dir be­de­li ora­nın­da TO­Kİ­’ye dev­ri kar­şı­lı­ğın­da, ih­ti­yaç du­yu­lan yer­ler­de loj­man ya­pı­lı­yor.

TO­Kİ, da­ha ön­ce de has­ta­ne­ler yap­mak üze­re Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı, okul­lar yap­mak üze­re Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı, yi­ne po­li­se ar­sa kar­şı­lı­ğı loj­man yap­mak üze­re İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı ile pro­to­kol­ler im­za­la­mış­tı. Sos­yal hiz­met ku­rum­la­rı için sev­gi ev­le­ri in­şa eden TO­Kİ, son ola­rak tu­rizm böl­ge­le­rin­de ya­ban­cı­la­ra sa­tış ama­cıy­la ta­til kö­yü ve ko­nut pro­je­si
baş­lat­mış­tı.

Met­re­ka­re­si 20 bin do­ları buluyor

MER­KEZ İş Ala­nı (Mİ­A) ko­nu­mun­da­ki Bü­yük­de­re Cad­de­si­’n­de­ki ar­sa­la­rın fi­yat­la­rı 20 bin do­la­ra ka­dar çık­mış du­rum­da. 2000’li yıl­la­rın ba­şın­da fab­ri­ka­la­rın ka­pa­nıp, şeh­rin uzak nok­ta­la­rı­na ta­şın­ma­sıy­la de­ğiş­me­ye baş­la­yan İstanbul’daki Bü­yük­de­re Cad­de­si üze­rin­de­ki gök­de­len­ler­de Tür­ki­ye­’nin ön­de ge­len şir­ket­le­ri­nin ve ban­ka­la­rı­nın ge­nel mü­dür­lük bi­na­la­rı yer alı­yor.

İsmail ŞAhin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde