TOBB’da iki haftadır didik didik arama

TOBB’da iki haftadır didik didik arama

TOBB’da iki haftadır süren müffetiş incelemesi Hisarcıklıoğlu’na gözdağı ve DEİK istifasının bedeli alınıyor olarak yorumlanıyor

TOBB’da iki haftadır didik didik arama
16px
24px
21.12.2014 09:10
ABONE OLgoogle
AKP’nin DEİK’e el koymasından sonra yönetimden istifa eden ve kasım ayı sonunda Diyarbakır’da şirketlerin müfettiş baskısından bunaldığını vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun açıklamalırnadan 5 gün sonra Ankara’daki TOBB binası Gümrük müffetişleri tarafından basıldı. Müffetişler iki haftadır TOBB’da didik didik arama yapıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu eylül ayı sonunda AKP’nin Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’na (DEİK) el koymasından sonra DEİK’in yönetim kurulundan istifa etmişti. Hisarcıklıoğlu, Kasım ayı sonunda Diyarbakır’da şirketlerin müfettiş baskısından bunaldığını dile getiren bir konuşma yapınca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı 5 müfettiş TOBB’un Ankara binasında başlattı. Yaşananlar kulislerde TOBB’a gözdağı ve DEİK istifasının bedeli alınıyor olarak yorumlanıyor.

Hisarcıklıoğlu, DEİK istifası ile ilgili 27 Eylül’de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye gönderdiği mektupta “Yurtdışı özel sektör kuruluşları arası ilişkilerde özel sektörden özel sektöre ilişki kurulması esastır” demişti. Zeybekci de “Rifat Bey bana söz verdi. Bize söylemeden önce basına açıklama yapmış ve istifa etmiş” diyerek TOBB başkanını eleştirmişti. TOBB Yönetim Kurulu 29-30 Kasım 2014’te Batman Diyarbakır’ı kapsayan bir dizi toplantı gerçekleştirmişti. Diyarbakır’da toplantının basına açık olan bölümünde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun şirketler üzerindeki maliye ve sigorta müfettişi baskısını eleştirmesinden kısa bir süre sonra Ankara’daki TOBB binasında 5 müfettiş inceleme başlatmasını da beraberinde getirdi. İncelemelerde iki hafta geride kalırken tüm defterlerde yapılan didik didik incelemenin ne zaman sonlanacağı da bilinmiyor. Diyarbakır’da TOBB Yönetimi’nin basına kapalı bölümüne katılan ve adının açıklanmasını istemeyen bir oda başkanı Diyarbakır’daki gelişmeleri şöyle anlattı:

“Batman ve Diyarbakır toplantılarına ben de katıldım. Doğu ve Güneydoğu’daki odalar olarak bölgede yaşadığımız sorunları Rifat beye ilettik. Gerek SGK müffetişleri gerekse de Maliye müffetişleriyle ilgili sorunlarımızı ilettik. Bölgenin özel sorunlarının olduğunu, bunları dile getirmesini ve ilgili mercilere iletmesini istedik. Sonra Rifat bey basına açık toplantıda kürsüye çıktı ve

“Hiç para pul istemiyoruz. Rakiplerimizle aynı şartlar verilsin, o zaman açık söyleyeyim, bize azıcık fırsat verildiği zaman ne yapabildiğimizi gösterdik. Ne istiyoruz? Arkamız sıvazlansın. Yok, Maliye korkusu, yok sigorta müfettişi korkusu, bırakın biz zenginleştirelim. İstediğimiz bu” demişti. Salondaki 200 iş insanı kalkıp ayakta alkışlamıştık. Bu konuşmadan 5 gün sonra TOBB’a müffetiş baskını olduğunu duydum. Gerçekten TOBB’a yapılan haksızlık. Geçenlerde Rifat bey bize Necip Fazıl’ın Çöl’e İnen Nur adlı bir eserini hediye etmişti. Orada şöyle birşey var. “Anlamak yok çocuğum, anlar gibi olmak var..Akıl için son tavır, saçlarını yolmak var..” Yaşananlar gerçekten bunu özetliyor. Hükümetin içinden birileri TOBB’a kötülük yapmak istiyor” açıklamasını yaptı.

Şehriban Kıraç/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde