TMSF inşaat işine de girdi...

TMSF inşaat işine de girdi...

Bir bankanın patronundan TMSF'ye devrolan arsa bulunduğunu söyleyen Gülal, "Ataşehir'de hasılat paylaşımı yaptığımız bir konut projemiz var. Buradan 1 milyar liralık bir gelir elde edebiliriz" dedi.

TMSF inşaat işine de girdi...
16px
24px
21.11.2017 08:07
ABONE OLgoogle

FETÖ’den devrolan bin 19 şirketi yöneten TMSF, bir yandan da batık banka zararlarını tahsil ediyor. Fon, bugüne kadar 26 batık bankanın patronundan 22.92 milyar dolarlık tahsilat yaptı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bir yandan FETÖ'den devraldığı bin 19 şirketi 'milli servet' haline getirerek büyütürken, diğer yandan da geçmişten gelen batık banka zararlarını tahsil etmek için harcadığı çabanın sonuçlarını almaya başladı.

Batık bankalardan bugün itibarıyla 22.92 milyar dolar tahsil edildi. TMSF, önümüzdeki 5 yıllık zaman dilimi içinde toplam 1.5 milyar dolarlık tahsilat yaparak batık banka zararı faslını kapatmayı hedefledi. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, "TMSF'nin üç temel işi var. Bir tanesi bankalarda toplanan mevduatlarla ilgili sigorta çalışmaları, diğeri çözümleme işlemi dediğimiz 26 banka ile ilgili alacak tahsilatı. Sonuncusu da kayyumu olduğumuz firmaların yönetimi" dedi.

GERİYE 1.5 MİLYAR DOLAR KALDI

Batık bankalardan zararlarını tahsil etme görevinde önemli adımların atıldığını söyleyen TMSF Başkanı Gülal, "Kurumumuza devrolan 26 bankanın alacaklarının tahisilinde son aşamaya geldik. TMSF kurulduğundan beri bu işlemlerle uğraşıyoruz. Bu kapsamda, batan bankaların eski patronlarından 22.92 milyar dolar tahsilat yaptık" diye konuştu.

Geriye yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir alacak kaldığını söyleyen Gülal, "Bu 1.5 milyar dolarlık kısım da zamana yayılan alacakları kapsıyor. Tamamının tahsili yapılan protokoller gereği 5 yıl içinde biter" dedi. TMSF Başkanı Gülal, batık bankalarla ilgili bir dönemin kapanmak üzere olduğunu ve bu çalışmaların Batılı finansçıların ilgisini çektiğini belirterek, "Bize gelip nasıl yaptığımızı soruyorlar" şeklinde konuştu.

REZERV AÇISINDAN AVRUPA LİDERİYİZ

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, kurumun asli görevi olan mevduat sigortacılığı konusunda rezerv açısından Avrupa'nın lideri olduklarını belirtti.

TMSF rezervinin 31 milyar TL olduğunu söyleyen Gülal, şöyle konuştu: "Bunu 3'er aylık sürelerle bankalardan aktif büyüklüklerine göre prim olarak topluyoruz. 15 yılda 31 milyar TL'ye ulaştık. Bu Avrupa'nın en yüksek rezervi. Rezerv konusunda birinci biziz. Toplam rezervimizin toplam sigortalı mevduatı kapsama oranımız ise yüzde 7.45, Avrupa'da bu oran ise yüzde 4 seviyesinde. Oransal olarak ve rezervi karşılama oranı olarak da biz 1 numarayız."

TMSF İNŞAAT İŞİNE DE GİRDİ

Gülal, bazı banka alacaklarını tahsil etmek için projeler geliştirdiklerini, böylece kamunun daha fazla gelir elde etmesini amaçladıklarını vurgulayarak, bunlardan birinin konut projesi olacağını söyledi.

Bir bankanın patronundan TMSF'ye devrolan arsa bulunduğunu söyleyen Gülal, "Ataşehir'de hasılat paylaşımı yaptığımız bir konut projemiz var. Buradan 1 milyar liralık bir gelir elde edebiliriz. Projeyi bir yüklenici firmayla gerçekleştireceğiz. Ruhsatlar çıktı. Yakında lansmana çıkıyor. Biz o arsayı borca karşılık TMSF adına aldık. Sadece arsayı satsak daha az bir gelir elde edecektik" bilgisini verdi.

'VATANDAŞIN GARANTİSİ OLUYORUZ'

TMSF Başkanı Gülal, kurumun, 2001 krizi sonrası batan bankalardaki, vatandaşın dişinden tırnağından artırdığı paraları garanti altına aldığını belirterek, "TMSF, bir yandan tekrar o kötü günlerin yaşanmaması için dikkat ederken, bir yandan da batık paraların tahsilatına da ağırlık veriyor" dedi.

İbrahim Acar/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde