TİM'de Büyükekşi'nin yerine kimlerin ismi geçiyor?

TİM'de Büyükekşi'nin yerine kimlerin ismi geçiyor?

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 15 yıldır yönetim kurulu üyeliği yaptığı Türk Hava Yolları’nı (THY) bıraktı, iki dönem kuralının hâlâ değişmediği TİM Başkanlığı’nı da bırakmaya hazırlanıyor.

TİM'de Büyükekşi'nin yerine kimlerin ismi geçiyor?
16px
24px
11.06.2017 08:47
ABONE OLgoogle

2017 iş dünyası örgütlerinde değişim yılı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) seçim kulisleri canlanıyor.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 15 yıldır yönetim kurulu üyeliği yaptığı Türk Hava Yolları’nı (THY) bıraktı, iki dönem kuralının hâlâ değişmediği TİM Başkanlığı’nı da bırakmaya hazırlanıyor.

İŞ dünyası örgütlerinde değişim 2017 itibariyle başladı. Ocak ayında Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nde (TÜSİAD) başkanlık Cansen Başaran Symes’ten Erol Bilecik’e geçti.

THY’yi bıraktı sırada TİM var

Mayıs sonunda ise Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nde (MÜSİAD) başkan değişti. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan’ın sözleriyle MÜSİAD’a da kendisi gibi bir “sütçü” başkan geldi.

İki dönem başkanlık yapan Nail Olpak’tan sonra görevi Kaanlar Gıda’nın patronu Abdurrahman Kaan devraldı. Şimdi sırada kasım ayında yapılacak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile gelecek yıl başlarında yapılacak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) seçimleri var.

15 YILLIK BAŞKAN

Aslında bu seçimlere ilişkin kulis yazmak için çok erken. Ancak 365 oda ve borsa ile TİM’de başkanlık yarışının başlaması bu erken kulis yazısının nedeni. TOBB’da kulisleri başlatan mayıs sonunda yapılan genel kurul oldu. Genel kurula katılan TOBB üyeleri adaylık için nabız yoklamaya orada başladı.

Seçim yarışında oda ve borsa başkanlarının yüzde 35-40’ının değişeceği tahmin ediliyor. İSO’da Erdal Bahçıvan’ın, İstanbul Ticaret Odası’nda da (İTO) İbrahim Çağlar’ın atacağı adımlar önemli. TOBB’da en önemli soru tabii ki 15 yıllık başkan Rifat Hisarcıklıoğlu değişir mi değişmez mi?

Yaptığım sohbetlerde izlenimim gelecek yıl mayıs ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde 15 yıldır bu görevde bulunan Rifat Hisarcıklıoğlu’nun aday olursa destekleneceği yönünde.

TİM’de ise ikinci dönemini tamamlayacak olan Mehmet Büyükekşi artık bu görevi bırakacak. Bunu birçok kez açıkladı. Büyükekşi bu kararı hem hala değişmeyen iki dönem kuralı nedeniyle aldı, hem de artık daha sakin bir hayat özlemi içinde.

TİM’de bazı üyelerin TOBB’da olduğu gibi iki dönem kararının değişmesi için dava açmasını da doğru bulmayan Büyükekşi, önceki gün 15 yıldır Türk Hava Yolları’ndaki yönetim kurulunda üyeliği görevini de bıraktı.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin en yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Büyükekşi, başka bir örgüte başkan mı  olur, siyasete mi girer? Bu da ikinci yanıt bekleyen soru.

Kulislerde başkanlık için olabilecek kurum, kimine göre İTO, kimine göre ise Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu ya da TOBB olabilir.

Başkanlık veya siyaset... İkisinden birinin aktörü olarak görünen Büyükekşi’nin sakin hayat hayallerini biraz daha ertelemesi gerekecek gibi görünüyor.

Büyükekşi’den sonrası için de TİM’de adaylar şimdiden ortaya çıkmaya başladı. İsmail Gülle, Hikmet Tanrıverdi bu isimler arasında.

Dediğim gibi bunları konuşmak için çok erken. Ancak ekonominin giderek daha fazla sıkıştığı, bölgedeki gelişmelerin öngörülemez hale geldiği dönemde yapılacak seçimlerin de hareketli geçeceği anlaşılıyor!

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde