TAV Holding'ten ilk çeyreği 4'e katlayan bilanço

TAV Holding'ten ilk çeyreği 4'e katlayan bilanço

TAV Havalimanları Holding'in ikinci çeyrek bilançosundan öne çıkanlar

TAV Holding'ten ilk çeyreği 4'e katlayan bilanço
16px
24px
24.07.2017 12:53
ABONE OLgoogle

Borsa İstanbul'da (BIST) ikinci çeyrek bilanço sezonu, TAV Havalimanları Holding'in mali sonuçlarıyla başladı. Şirketin Cuma kapanışta açıkladığı sonuçlar 189,9 milyon TL net kâra işaret ediyor.

Bu rakam, 154,2 milyon TL'lik piyasa beklentisini geride bırakırken ilk çeyrekteki 46 milyon TL kârın dört katından daha fazla. 2016'nın aynı dönemindeki 55,3 milyon TL'lik rakamın da 3,5 katına yakın.

Bununla birlikte ikinci çeyrekteki 189,9 milyon TL kâr ile TAV'ın ilk yarı dönem kârı 235,9 milyon TL'ye ulaşıyor ve aynı kıyaslama dönemine göre yüzde 129,6 artışa işaret ediyor.

VERGİ GİDERLERİ BEKLENENDEN DÜŞÜK

Ziraat Yatırım, tahminlerdeki sapmada brüt karlılığın beklentilerinin hafif altında kalmasına karşın, vergi giderlerinin oldukça düşük seviyede gerçekleşmesinin etkisine dikkat çekiyor.

ZY, "Vergi gideri 2016'nın ikinci çeyreğindeki 123,5 milyon TL'den 64,8 milyon TL'ye gerilemiş ve dönem kârının yüksek çıkmasına önemli katkı sağlamıştır." diyor.

KUR ETKİSİ CİROYU DESTEKLEDİ

Bilançodan öne çıkan bir başka detay da kur etkisi olarak gözüküyor. Toplam yolcu sayısı ikinci çeyrekte yüzde 6,3 ve tüm yarı yılda yüzde 2 artarken çeyrek dönem cirosu 1 milyar 79 milyon TL ile yüzde 31,3 artışta. Bu noktada kur etkisinin ciroya pozitif katkısı öne çıkıyor.

İntegral Yatırm, "Şirket gelirlerinin euro bazlı olduğu dikkate alınırsa ikinci çeyrekte karlılıklardaki artışta Euro'daki güçlenme etkili oldu. 2.çeyrekte EURUSD paritesi 1.05 seviyesinden 1.10 seviyesine yükselmişti." diyor.

MARJLAR YÜKSELDİ

Önceki çeyreğe göre brüt kar marjı yüzde 30,6'dan yüzde 41,2'ye ve FAVÖK marjı yüzde 26,4'ten yüzde 38,3'e çıktı.

FAALİYET PERFORMANSI İYİLEŞTİ

Diğer taraftan faaliyet performansında da iyileşme gözleniyor. Faaliyet gelirleri yüzde 15 artarken faaliyet giderlerinde artış yüzde 4,2. Buna bağlı olarak faaliyet karı yüzde 29,2 artışla 408,9 milyon TL'de.

FİNANSMAN GİDERLERİ AZALDI

Son olarak finansman giderleri de ikinci çeyrekte 16,9 milyon TL azalarak 150,7 milyon TL'ye gerilemiş olması dikkat çekiyor.

"NET KÂRDA ÖNEMLİ ARTIŞ BEKLENTİMİZİ KORUYORUZ"

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener'in sonuçları üzerine yaptığı açıklamada ise şu ifadeler yer alıyor:

"Havalimanlarımızdaki yolcu trafiği 2017 yılının ikinci çeyreğinde pozitif ivmeyi yakaladı. Atatürk Havalimanı şehir çıkışlı dış hat yolcusu, nisan ayında yeniden artış göstermeye başladı ve ikinci çeyreği yüzde 3 büyümeyle tamamladı. Aynı dönemde, dış hat transfer yolcusu ise yüzde 12 arttı. Bu yılın ilk altı ayında konsolide ciromuz yüzde 2 artarak 511 milyon avroya ulaştı. Net kâr, ağırlıklı olarak finansman giderlerimizdeki düşüş nedeniyle artış gösterdi. 2017 yılı için net karda önemli artış beklentimizi koruyoruz. 

Mart ayında yüzde 50 kar dağıtımı politikamız çerçevesinde 247 milyon TL temettü dağıttık. Tiflis Havalimanı'na 2016 ve 2017 yıllarından toplam 44 milyon avro tutarında yatırım yaptık ve bu havalimanındaki büyüme trendi bu kararımızın ne kadar doğru olduğunu ortaya koydu. TAV Havalimanları olarak 20 senede biriktirdiğimiz sosyal ve entelektüel sermaye ile tüm dünyada yeni iş fırsatlarını ve potansiyel havalimanı özelleştirme projelerini titizlikle araştırıyor ve takip ediyoruz. Bu yıl da portföyümüzü büyütmek için iş geliştirme ve yatırım çalışmalarına hız kesmeden devam ettik. Haziran ayında Suudi Arabistan Sivil Havacılık İdaresi (GACA) ile Yanbu, Qassim ve Hail havalimanlarının geliştirilmesi ve işletmesi için sözleşmeleri imzaladık. Medine havalimanındaki başarımızı bu havalimanlarında da tekrarlamak istiyoruz. 

Temmuz ayında kurucu ortaklarımızdan Akfen Holding'in gene hissedarımız olan Groupe ADP'ye hisselerini satması işlemi hem ADP'nin Türk havacılığına güvenini gösteriyor, hem de TAV Havalimanları'nın önündeki büyüme fırsatlarını daha da genişletiyor. Tüm hissedarlarımıza, iş ortaklarımıza ve çalışanlarımıza TAV markasını bugünlere taşıyan güvenleri ve emekleri için teşekkür ediyorum" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde