Suudi Arabistan'da Saray Darbesi: 11 prens ve 'onlarca' bakan gözaltında

Suudi Arabistan'da Saray Darbesi: 11 prens ve 'onlarca' bakan gözaltında

Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'ta Yemen'in füze saldırısının ardından başlayan gözaltılar sürüyor.

Suudi Arabistan'da Saray Darbesi: 11 prens ve 'onlarca' bakan gözaltında
16px
24px
05.11.2017 06:08
ABONE OLgoogle

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından yayınlanan kraliyet kararnameleri ile hükümet ve silahlı kuvvetlerde kadrolarında değişikliğe gidildiği ve 11 prens ve bakanın gözaltına alındığı belirtildi. Üç televizyon kanalının başkanları da gözaltında.

Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'ta Yemen'in füze saldırısının ardından başlayan gözaltılar sürüyor.

Yemen’den Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a Türkiye saati ile 20.00 sıralarında balistik füze saldırısı gerçekleştirildi. Al Arabiya televizyonunda yer alan habere göre, saldırı füze savunma sistemleri engellendi. Füzenin imhası sırasında meydana gelen patlama, Riyad’ın bir bölümünden de duyulurken, halk panik yaşadı.

Suudi Arabistan, Yemen tarafından atılan ve Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nı hedef alan bir balistik füzeye havada müdahale ettiklerini duyurdu. Bölgede patlama seslerinin gelmesinin ardından Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Yemen tarafından atıldığı öne sürülen füzenin Riyad’ın kuzeydoğusunda havada imha edildiği belirtildi.

Yemen, füze saldırısının “Suudi başkentini salladığını” duyurdu ve operasyonun başarılı olduğunu açıkladı. Yemen ayrıca, saldırının Yemen yapımı, uzun menzilli balistik füze ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Suudi Arabistan'da kabine değişti

Suudi Arabistan'da, Yemen tarafından gerçekleştirildiği belirtilen balistik füze saldırısının yankıları sürerken, Kral Selman bin Abdulaziz geç saatlerde 'yolsuzlukla mücadele' yönünde bir dizi karar aldı. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yayınlanan kraliyet kararnamelerine göre, Kraliyet Muhafızları, Ekonomi ve Planlama bakanları ile Deniz Kuvvetleri Komutanı değiştirildi.

Kraliyet Muhafızları Bakanı olarak görev yapan ve birkaç ay önce görevinden azledilen eski Veliaht Prens Muhammed Bin Nayif'e yakınlığı ile bilinen Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz görevden alınarak yerine Emir Halid bin Abdulaziz Al Mukrin atandı.

?Kral Selman'ın imzaladığı kraliyet kararnameleri kapsamında, Ulusal Muhafızlar Bakanlığı'na da Prens Halid bin Ayyaf atandı.

Ekonomi ve Planlama Bakanlığı görevini yürüten Mühendis Adil bin Muhammed Fakih de azledilerek yerine Muhammed bin Mezid Et-Tuveyciri getirildi.

??Kabine değişikliklerinin yanısıra Suudi Arabistan'daki kuvvet komutanlıklarından Deniz Kuvvetlerinde de değişiklik yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed görevinden alınarak yerine Amiral Fehd bin Abdullah el-Gafili atandı.

Al Arabiyye televizyon kanalı 11 prensin ve şu an görevde bulunan 4 bakanın da yolsuzluk ve rüşvet olaylarına karıştığı iddiası ile göz altına alındığını duyurdu.  38 eski bakanın da gözaltına alındığı  iddia edildi.. Suudi Arabistan'da gece yarısı başlayan bu tutuklamalar Batı medyasında "Saray darbesi" olarak adlandırıldı.

Gözaltına alınanlar arasında içlerinde dünyanın en zengin kişilerinden, ve Suudi Arabistan'ın en zengin kişisi olarak bilinen Prens Al Waleed bin Talal da bulunuyor.

Bin Ladin'in ailesi de var

Ülkenin önemli finansal güçlerinden Bin Ladin Ailesi de gözaltılardan payını aldı. Bekir bin Ladin de gözaltına alınanlar arasında. Gözaltına alınan isimler arasında üç televizyon kanalının başkanları Velid Bin Talal (Rotana), Velid el İbrahim (MBC), Salih Kamil (ART) da var.

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz tarafından bu gece yarısı Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu’nun Başkanlığı oluşturuldu.

Komisyonunun talimatıyla gözaltılar başladı

Al Arabiya'nın haberinde ise, 11 prens ve görev başındaki 4 bakanın yanı sıra, 'onlarca' eski bakanın da Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın başkanlığındaki yeni yolsuzlukla mücadele komisyonunun talimatıyla gözaltına alındığı belirtildi.

Başkanlığına, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın getirildiği komisyonun alacağı kararlar doğrultusunda rüşvet ve yolsuzluğa bulaştığı tespit edilen şüphelilerin, yurt dışına çıkışları engellenecek, bankalardaki tüm paralarına el konulacak ve tüm şirketleri kontrol altında tutulacak. Araştırmalar sonucunda suç unsurları sabit olanların ise derhal tutuklanacakları belirtildi.

Al Arabiya televizyonu haberi son dakika gelişmesi olarak duyururken, başkent Riyad’ta endişenin hakim olduğu yönünde yorumlar yer aldı. Haberde Riyad’da sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı, havalimanlarında kontrollerin üst düzeye çıkarıldığı ve olası kaçışların önüne geçilmeye çalışıldığı ifade edildi. Ayrıca henüz isimleri açıklanmayan bazı ünlü Suudi iş adamlarının mal varlıklarına da el konulduğu yönündeki iddialara yer verildi.

"Füze imha edildi can kaybı yok"

Suudi devlet kanalı Al-Ekhbariya’ya açıklamada bulunan Suudi Savunma Bakanlığı, Riyad’ın kuzeydoğusuna gönderilen füzenin sınırlı ölçekte olduğunu, saldırı nedeniyle can kaybı olmadığını ve maddi bir zararın oluşmadığını bildirdi. Havaalanındaki hava trafiğinin de normal seyrinde devam ettiği kaydedildi. Füzenin imhası sırasında meydana gelen patlama, kentin birçok yerinden duyuldu

"Füze imha edilmedi"

CNN International’a konuşan üst düzey bir Yemen hava kuvvetleri yetkilisi, Suudi Arabistan’ın füzeyi imha ettiği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Yemenli yetkili, Kral Halid Havalimanı’ndaki binlerce Suudi’nin dev alevleri gördüğünü ve Suudi rejiminin bunu saklayamayacağını belirterek, “Bu son değil. Suudi şehirleri sıradaki hedefler olacak. Yeni bir evreye giriyoruz” dedi.

Ve füze saldırısı olayının ardından Al Arabiyye haber kanalı da ülkede tutuklamaların başladığı yönündeki haberi son dakika olarak okurlarına duyurdu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde