Sürmene yangını akıllara Güvercinlik Koyu'nu getirdi

Sürmene yangını akıllara Güvercinlik Koyu'nu getirdi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, Sürmene’de kül olan 20 hektarlık orman alanının yapılaşmaya açılmayacağı yönündeki açıklaması, akıllara Bodrum’da dokuz yıl önceki yangın sonrası otellerle ‘donatılan’ Güvercinlik Koyu’nu getirdi.

Sürmene yangını akıllara Güvercinlik Koyu'nu getirdi
16px
24px
09.01.2017 08:08
ABONE OLgoogle

Trabzon’un Sürmene ilçesi Çamburnu mevkiinde dün akşam saatlerinde orman yangını çıktı. Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Sürmene ilçesinde meydana gelen ve neden çıktığı henüz belirlenemeyen orman yangınında yaklaşık 15-20 hektar alanın etkilendiğini söyledi. Sosyal medyada ise yangının Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani’nin Türkiye'ye gelişinin hemen ardından çıkması ve ormanın rant için yakıldığı iddiasıyla tepkiler paylaşıldı.

KATAR EMİRİ GELMİŞTİ

Yangının ardından özellikle sosyal medyada, 18 Aralık 2016’da Trabzon’daki ‘Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite İkinci Toplantısı’ için kente gelen Katar Emiri Al Tani’nin ziyaretine dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emir Al Tani’yi Trabzon Havalimanı’nda karşılamış, daha sonra iki lider Trabzon semalarında helikopterle ‘yatırım’ yapılması planlanan alanları gezmişti.

Erdoğan’ın Katar Emiri’ne gösterdiği yer yandı iddiası

'TRABZON DA NASİBİNİ ALACAK'

Aynı akşam Trabzonspor’un Akyazı Stadı’nın açılışında konuşan Erdoğan, 15 anlaşma imzaladığı emir Al Tani’nin Trabzon’da yapmak istediği yatırımları şu sözlerle açıklamıştı: “Katar’da yapılan ilk toplantıdaki 17 imza atmıştık. Bugün de 15 anlaşma imzaladık. Bu 17 anlaşma yürüyor. Şimdi de bu attığımız imzalarla yeni adımlar atıyoruz. Bunlardan Trabzon da nasibini alacak. Bugün helikopterle Trabzon’un dağları üstünde dolaşırken, o kar dolu dağların zenginliğine hayran kaldı, ‘Niye buralarda kayak tesisleri yapmıyorsunuz?’ diye sordu. Temenni ederim ki onlara da kavuşuruz. Onların alt yapısını ayrıca yapmamız lazım. Onun için oteller yapmaya hazır olduklarının da müjdesini verdiler.”  

ORMAN BAKANI 'YAPILAŞMA YOK' DEDİ

Yangının ardından, bu ziyaret hatırlatılıp bölgenin yatırım için ranta açılacağı iddiası dile getirilirken, hükümet adına ilk açıklama Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan geldi.

Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Eroğlu, bölgenin yapılaşmaya açılmayacağı sözünü verdi: “Yanan orman sahalarını 1 yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz. Yanan alanlar kati surette başka maksatla tahsis edilemez. Hükümetimiz döneminde yanan bir metrekare dahi orman alanı başka bir maksatla tahsis edilmemiştir ve aynı yıl ağaçlandırılmıştır.”

GÜVERCİNLİK KOYU'NDA YANAN ORMAN YERİNE OTEL YÜKSELDİ 

Eroğlu’nun açıklaması, Muğla Bodrum’daki Güvercinlik Koyu’nun yangın sonrası durumunu hatırlattı.

Güvercinlik Koyu’nda dokuz yıl önce çıkan yangında, yaklaşık 150 hektarlık halep çamı ve kızıl çam ormanı kül olmuştu. O dönemin yetkilileri, bölgenin yeniden ağaçlandırılacağını, yapılaşmaya açılmayacağı sözünü vermişlerdi.

Ne var ki aradan geçen zaman devlet yetkilerini yalancı çıkardı.

Güvercinlik Koyu’nda bugün yeşil alanın tam ortasında, dokuz yıl önceki yangının çıktığı bölgede oteller yükseliyor. Öyle ki bölgedeki otel inşaatlarından çıkan hafriyatla denize dolgu alan dahi oluşturuluyor.

Bölgede bulunan otellere ise yenilerinin eklenmesi konusunda farklı şirketlerin çalışmaları halen devam ediyor.

'KÜLAHIMA ANLAT'

Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu, söz konusu oteller bölgesini 4 Temmuz 2015’te şu sözlerle köşesine taşımıştı: “Havaalanından Bodrum’a giderken Güvercinlik’e geldiğinizde, kafanızı sağa yani deniz tarafına doğru çevirin, suratınıza tokat gibi çarpacak sözünü ettiğim yapılar… Güvercinlik Koyu’nda burna yapılan iki korkunç binanın yerinde 8 yıl öncesine kadar yemyeşil bir arazi vardı… Tesadüfe bakın ki, bir gün üç ayrı yerinden aynı anda yangın çıktı ve bugün iki otelin yükseldiği arazi çırılçıplak kaldı… 8 yıl önce yetkililerin yaptığı açıklamalarda arazinin yeniden yeşillendirileceği ve kesinlikle imara açılmayacağı söylenmişti… Külahıma anlat… Güvercinlik’ten geçerken uzaktan görmek ve içinizin cız etmesi yeter de artar bile bu kararı vermek için…”

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde