Suriye'ye operasyon olacak mı? Saray'dan açıklama

Suriye'ye operasyon olacak mı? Saray'dan açıklama

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, IŞİD ve olası Suriye operasyonu ile ilgili bir açıklama yaptı.

Suriye'ye operasyon olacak mı? Saray'dan açıklama
16px
24px
30.06.2015 14:28
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bir basın toplantısı düzenledi. Kalın toplantıda Suriye ve sınır ötesi harekat ile ilgili soruları yanıtladı. İbrahim Kalın, Suriye’de bulunan IŞİD’ın bölgeden çıkartılmasının çevre ülkeler için çok önemli olduğunu açıkladı.  Kalın açıklamasında önemli bir iddiada da bulundu. İŞİD’in Suriye devleti tarafından da kullanıldığını iddia eden Kalın, “Suriye, DAEŞ’i, Suriye muhalefeti ve Suriye ordusu için kullanmaktadır” dedi. İşte İbrahim Kalın açıklamalarından satırbaşları…

Bu terör örgütünün mutlaka ortadan kaldırılması, şüphesiz bölge ülkeleri, istikrarı için büyük önem arz ediyor. Esed rejimi var olmaya devam ettiği sürece, DAEŞ gibi terör örgütleri Suriye’de kendilerine yer bulmaya devam edecekler. Bir takım kirli ilişkilerin de ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz. Suriye, DAEŞ’i, Suriye muhalefeti ve Suriye ordusu için kullanmaktadır. Bunun bir çok örneğini geçtiğimiz aylar içinde gördük. DAEŞ ile mücadele adı altında, Suriye’nin kuzeyinde fiili durumlar yaratılması, demografik dengeyle oynanması konusundaki hadiseleri de kabul etmemiz mümkün değil.

Bizim baştan beri söylediğimiz güvenli bölge oluşturulması tavrımız da aynen devam etmektedir. Son günlerde yaşanan hadiseler de bu konudaki tutumumuzun ne kadar haklı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu konuyu uluslararası kurum ve kuruluşlarla istişare etmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz kısa süre zarfında dışişleri bakanlığımız aracılığıyla, BM, ABD Fransa Çin Malezya AB NATO ile bu konularda istişareler yapılmış, kendilerine aktarılmıştır.

Sınırda yaşananlarla ilgili bir sorum olacak. Tüm seçeneklerin masada olduğu konuşuluyor. Sınır ötesi operasyon ne kadar olası? Türkiye’nin güvenli bölge talebi var. Dün ABD’den dışişleri sözcüsünden bir açıklama geldi. Tüm bunlara rağmen Türkiye tek taraflı bir adım atar mı?

Suriye konusunda, baştan beri uluslararası toplumla hareket edeceğimizi ifade ettik. Güvenli bölge, uçuşa yasak bölge gibi girişimlerimiz bu ilkeden hareketle yapılmıştır. Son gelişmeler bizim sınırımızı güvenlik noktasında zorlamaya başlamış durumdadır. Bu konuda temaslarımızı devam ettireceğiz. Fakat aynı zamanda biz kendi sınırımızda almamız gereken ne tür tedbirler varsa bunları da detaylandırıp bu tedbirler de elbette alınacaktır. Bu çerçevede zaman zaman yapılan açıklamalar oluyor. Bir iki hafta içerisinde, Telabyad ve Kobani’deki saldırılarla ilgili olarak Türkiye’yi DAEŞ ile aynı çerçevede göstermeye çalışan girişimler oldu.

Türkiye’nin DAEŞ terör örgütüyle hiçbir ilişkisi yoktur, bundan sonra da olmayacaktır. Burada bizim sınırımızı güvence altına almak için tedbirler, Türkiye savaşa giriyor gibi başlıklarla yorumlamak da sağlıklı değil. Bir ülkenin tedbir alması onun en asli görevidir. Bizim sınır boyu yapacağımız bu güvenlik tedbirleri tamamen bizim kendi vatandaşlarımızı ve sınır güvenliğimizi sağlamaya yöneliktir.

Uluslararası toplumun öngörüsüzlüğü maalesef çok daha vahim şekilde ilerlemesine neden olmasına devam ediyor. Biz gerekli uyarıları yapmaya devam edeceğiz.

Son dönemde biliyorsunuz PYD lideri Salim Müslim ile açıklamalar geldi. Bölgede bir koridor çalışması olduğunu dile getiriliyor. PYD ile resmi yada gayri resmi görüşme yapıldı mı?

Şu aşamada resmi bir temasımız söz konusu değil. Salim Müslim’in Kobani’ye gelenler Türkiye’den geldi açıklamaları gibi, orda da bir kargaşa olduğu anlaşılıyor. O tür imalar bile bir kere kabul edilemez iddialardır, suçlamalardır. Bunları reddediyoruz. Türkiye’ye yönelik bu tür yorumların hiçbir gerçekliği yoktur. Kobani’de olaylar gerçekleştiği zaman üç gün içinde 190 bin Kobaniliyi bu ülkeye alan yine Türkiye’dir.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde