Suriye'ye müdahalenin faturasını halk ödeyecek

Suriye'ye müdahalenin faturasını halk ödeyecek

Erdoğan'ın Suriye'de silahlı güç kullanma girişimi ekonomiye pahalıya patlayacak. Dolar-faiz yükselirken, turizm ve inşaat sektörü sarsılacak.

Suriye'ye müdahalenin faturasını halk ödeyecek
16px
24px
30.06.2015 04:28
ABONE OLgoogle
Millet Gazetesi'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun “Suriye'nin kuzeyine müdahale edebiliriz” açıklamaları ve yandaş medyada yer alan “Kuzey Suriye'de güvenli bölge kurulacak” haberleri piyasaları tedirgin etti. Suriye'ye olası askeri operasyon riski, Yunanistan riski ile birleşince Türk piyasalarında ciddi bir çöküş yaşandı.

Cuma günü 83,546 puan olan Borsa İstanbul günü 1970 puan kayıpla 81 bin 576 puan seviyesinden kapattı. Dolar 2.67 liradan 2.70 liraya fırladı. Euro'daki artış ise daha sınırlı oldu. Euro 2.99 liradan 3 liraya yükseldi.

EKONOMİ YERLE BİR OLUR

Global Source Partners Ekonomisti Atilla Yeşilada, “Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesi durumunda ekonomi çöker” diyerek tehlikenin boyutlarına dikkat çekti.

Türkiye'nin bu konuyu uluslararası yatırımcılara kolay kolay izah edemeyeceğine dikkat çeken Yeşilada, “Bu durum Türkiye'yi erken seçime götürür. Eğer Ankara'dan bu durumu yalanlayan açıklamalar gelmezse piyasalarda sert satışlar olur. Piyasaları rahatlatacak tek şey Deniz Baykal'ın AKP oylarıyla meclis başkanı olarak seçilmesi suretiyle koalisyon yönünde bir sinyal verilmesi olur” dedi.

ZAMANLAMA ÇOK KÖTÜ

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, Suriye'ye yönelik bir askeri müdahalenin uzun zamandır konuşulduğuna dikkat çekerek, “Yunanistan krizi ile eşzamanlı olmasaydı piyasalarca çok da dikkate alınmayabilirdi. Ancak, risk algılamalarının oldukça bozulduğu bir ortamda bu haberin de piyasalarda satış baskısını pekiştirici bir rol oynaması kaçınılmaz gibi görünüyor” yorumunu yaptı.

Keresteci, askeri müdahale için uluslararası ve yerel şartların uygun olmadığına dikkat çekti. Türkiye'de henüz bir hükümetin kurulmadığına dikkat çeken HSBC yöneticisi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak, uluslararası konjonktürün uygun olmaması ve Türkiye'de seçimler sonrasında milli iradenin henüz yürütme erkine yansımamış olmasından ötürü geniş çaplı bir askeri operasyon ihtimalini yok denecek kadar az görüyoruz. MGK toplantısından da kırmızı çizgilerin kalın harflerle çizildiği ve angajman kurallarının yeniden tarif edildiği bir açıklama ötesinde bir adım beklemiyoruz. Dahası, Suriye'ye yönelik bir operasyon ihtimalini, iç siyasi gelişmelerle birlikte ele almanın doğru olacağı kanaatindeyiz. Koalisyon görüşmeleri sürerken bu tarz haberler siyasi tabanları yaklaştırıcı bir etki doğurabilir. Bu kapsamda, AKP-CHP koalisyonu ihtimalinin yeniden üst sıraya yükseldiği kanaatindeyiz.”

2 SENE ÖNCE DE DENEMİŞLERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki Beşar Esad rejiminin devrilmesi için ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Katar ile yakın işbirliğine gitti. Ağustos 2013'te ABD'nin izni dahilinde geniş bir güvenli bölge kurulması için harekete geçileceği açıklandı. Tam bu dönemde dolar 1.95 liradan 2.05 liraya yükseldi. Operasyon kararının askıya alınmasının ardından dolar yeniden eski seviyesine geriledi.

'SAVAŞ ÇIKARSA TURİZM SEKTÖRÜ BATAR'

Türk ekonomisini ayakta tutan sektörlerden birisi olan turizm sektörü gelişmeleri endişeyle izliyor.  Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımlar ve IŞİD yüzünden bu yıl ağır bir darbe yiyen sektörde tedirginlik hâkim. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "Otellerde doluluk oranı çok düşük. Yüzde 60 doluluk oranına ulaşanlar mutlu oluyor" dedi.

"Araplar için petrol neyse, Türkiye için de turizm o" diyen TUROB Başkanı Bayındır, sektörün yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağladığını ve ülke ekonomisine her yıl 30 milyar doların üzerinde döviz kazandırdığına dikkat çekti.  

Timur Bayındır, Suriye'ye yönelik olası bir askeri operasyonun zaten zor günler geçiren turizm sektörünü tamamen bitireceği uyarısında bulundu. Bayındır sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar huzur bulmak ve dinlenmek için tatile çıkıyor. Savaş olan bölgeye neden gelsin? Şu anda sektör geçmiş yıllara göre zaten oldukça zor durumda. Olası bir savaşta tamamen biteriz.”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) daha önce açıkladığı yılsonu tahminine göre, sektör 2015'te 35 milyar dolar turizm geliri bekliyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde