Stratejik hata: Vodafone'dan son hayal kırıklığı

Stratejik hata: Vodafone'dan son hayal kırıklığı

Türkiye pazarına 2005 sonunda girdiğinden bu yana net kar açıklamakta zorlanan Vodafone, son hayal kırıklığını da 4.5G ihalesinde yaşamış olabilir

Stratejik hata: Vodafone'dan son hayal kırıklığı
16px
24px
31.08.2015 11:38
ABONE OLgoogle
4.5G ihalesinde en az frekansı alarak en düşük ücreti ödeme taahhüdünde bulunan Vodafone'dan yetkililer sonuçtan memnun olduklarını ifade etseler de, analistler bu sonuçla Vodafone'un pazardaki yerinin riske girebileceğini belirtiyorlar.

Vodafone Çarşamba günü gerçekleşen ihalede, 777 milyon euroluk frekans alarak, Turkcell ve Avea'nın oldukça altında kaldı. Turkcell 1 milyar 620 milyon euroluk frekans alırken, Avea da 964 milyon euroluk alım yaptı.

Cuma günü bir basın toplantısını düzenleyen Vodafone CEO'su Gökhan Öğüt, ihalede ihtiyaç duydukları frekansları rasyonel ve optimum fiyat değer dengesinde aldıklarını ifade etti.

Stratejik bir hata

Ancak analistler Vodafone'un beklenmedik bir performans gösterdiğini ve bu ihale sonucunda uzun vadede piyasa yapısının dahi değişebileceğini kaydetti.

Oyak Yatırım Telekomünikasyon Analisti Alper Özdemir, abone sayısı başına gelire bakıldığında Vodafone'un Avea'nın gerisinde kaldığını söyledi. Vodafone'un stratejik bir hata yapmış olabileceğini ifade eden Özdemir ''Sonuçları kısa vadede göremeyiz. Ancak ihalenin kaybedeni Vodafone gibi gözüküyor'' diye konuştu.

2005'in sonunda Telsim'i satın alarak Türkiye'deki en büyük ikinci yabancı yatırım haline gelen Vodafone, pazar payını yüzde 25'lerden yüzde 30'lara, abone sayısını da 10 milyondan 20 milyona çıkardı. GSM operatörünün mobil gelirleri istikrarlı bir artış gösterse de, şirket 2008-2013 sürecinde yalnızca 2013'te net kar açıkladı.

Piyasa yapısını değiştirecek bir sonuç olabilir

İhale sonucunda daha kapsamlı bir ağa kavuşması beklenen Avea'nın, Türk Telekom'un da desteğiyle telekomünikasyon piyasasındaki yapıyı değiştirebileceği yorumları yapılıyor. Uzmanlar bu ihaleyle birlikte Avea'nın bir dönem taşıdığı olumsuz algının değişeceği tahmininde bulundular.

BTK verilerine göre ciro açısından bakıldığında operatörlerin pazar payları şöyle: Turkcell yüzde 44.59, Vodafone yüzde 33.8 ve Avea yüzde 21.53. Abone sayısı sıralamasında da Turkcell 34.8 milyon ile ilk sırada, Vodafone 20 milyon ile ikinci, Avea ise 15.3 milyon aboneyle üçüncü sırada yer alıyor. Buna göre Turkcell'in yüzde 48.2 pazar payı bulunurken, Vodafone'un yüzde 29.1, Avea'nın da yüzde 22.7 pazar payı var.  (BTK)

Vodafone'un geride kaldığı bir başka nokta da abone başına gelir rakamlarında ortaya çıkıyor. Bu alanda Turkcell'in 23.04 TL, Avea'nın 22.50 TL, Vodafone'un da 22.09 TL'de kaldığı görülüyor.

Vodafone yetkilileri ise mobil gelir açısından en fazla büyüyen GSM operatörü olduklarını belirterek, 4.5G alanındaki tecrübeleriyle birlikte ön plana çıkacaklarını ifade ediyorlar. Vodafone CEO'su Öğüt, henüz resmi olarak açıklanmayan verilere atıf yaparak mobil gelir pazar payında 2015 ortası itibariyle görülen en yüksek seviyeye ulaştıklarını belirterek, dijital dönüşüme öncülük etme hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti.

Vodafone mobil pazardaki gelirler açısından payını 2013'ün başından 2014 sonuna kadar yüzde 29.97'den yüzde 33.88'e çıkararak, bu alanda ciddi bir artış sağlayamayan rakiplerinin önünde yer almayı başardı.



Ata Yatırım Analisti Ender Kaynar, Avea'nın rekabetçiliğinin artabileceğini ve piyasadaki ikinci oyuncu olan Vodafone ile arasındaki farkı kapatabileceğini kaydetti.

Öte yandan Vodafone'un hali hazırdaki fiber altyapısının zayıflığı nedeniyle ihalede pasif bir tutum sergilemiş olabileceği de ifade ediliyor. Uzmanlar ihalenin sonuçlarının 10 yılda tam anlamıyla hissedileceğini belirtseler de, Vodafone'un piyasada daha ciddi bir rekabetle karşılacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

Enis Tunagür/Bloomberght
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde