Son dakika! Türkiye ile İsrail anlaştı

Son dakika! Türkiye ile İsrail anlaştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'ye deniz ambargosu kalksın" şartından vazgeçince, Ankara ile TelAviv arasında uzlaşma sağlandı.

Son dakika! Türkiye ile İsrail anlaştı
16px
24px
26.06.2016 18:31
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mavi Marmara olayı sonrasında ilişki düzeyinin düşürüldüğü İsrail'le uzlaşma için koyduğu "Gazze'ye deniz ambargosu kalksın" şartından vazgeçince, Ankara ile TelAviv arasında uzlaşma sağlandı.

Türkiye-İsrail anlaşmasının ayrıntılarını Başbakan Binali Yıldırım yarın 13.00’de Çankaya Köşkü’nde düzenleyeceği basın toplantısında açıklayacak.

Mavi Marmara olayının ardından İsrail’le diplomatik ilişkiler “ikinci katip” düzeyine indirilmişti. O dönemde Başbakan olan Erdoğan, ilişkilerin normalleştirilmesi için üç şart ortaya koymuştu;

* İsrail özür dileyecek

* Mavi Marmara mağdurlarına tazminat ödeyecek

* Gazze’ye yönelik deniz ambargosunu kaldıracak.

İsrail, özür şartını yaklaşık iki yıl önce yerine getirmişti. Tazminat konusunda da İsrail ve Türk yetkilileri arasında yürütülen görüşmelede 20 milyon dolarlık bir fon üzerinde uzlaşmaya varılmıştı. Ancak Erdoğan’ın “Gazze’ye ambargo kalksın” ısrarı nedeniyle uzlaşma sağlanamamıştı.

ERDOĞAN AMBARGODAN VAZGEÇTİ, ANLAŞMA SAĞLANDI

İsrail tarafı ise, Gazze’ye uygulanan deniz ambargosunun “uluslararası kurallar çerçevesinde yapıldığını” vurgulayarak, bu konunun “ulusal güvenlik meselesi olduğunu” Türkiye’ye bildirmiş, ambargonun kaldırılmasının söz konusu olmayacağını açıklamıştı.

Nitekim İsrail’in geri adım atmaması üzerine, geri adım atan taraf Türkiye oldu.

Türkiye, Gazze’de bir enerji santrali ve tuzlu su arıtma tesisi kurulmasına İsrail’in izin vermesi koşuluyla, “Gazze’ye uygulanan ambargo kalkmalı” ısrarından vazgeçti.
Diplomatik kaynaklara göre, enerji santrali ve arıtma tesisi de, İsrail’in sıkı denetimi altında kurulacak. Bu tesislere ilişkin malzemeler Gazze’ye deniz yoluyla doğrudan gönderilmek yerine, önce İsrail limanlarına indirilecek. Buradaki denetimlerin ardından Gazze’ye geçişlerine izin verilecek.

HAMAS’IN TÜRKİYE BÜROLARI “SIFIRLANACAK”

İsrail’le varılan anlaşmanın bir başka şartı ise, Hamas’ın Türkiye’deki temsilciliklerinin, bir anlamda”sıfırlanması” olacak.

Türkiye’deki Hamas bürolarında İsrail’in “uygun görmediği” isimler bulunamayacak, Türkiye, yine İsrail’in “onay vermediği” Hamas yetkililerine ülkeye giriş izni de vermeyecek.

Hamas’ın İstanbul’daki bürosu, bir “oparasyon merkezi” olmaktan çıkıp, “küçük, etkisiz ve temsili bir büro” haline getirilecek.

Erdoğan, bu konuyu hafta sonunda İstanbul’da görüştüğü Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal’e “yüz yüze anlatmayı” tercih etmişti.

KARŞILIKLI BÜYÜKELÇİ ATANACAK

İki ülke arasındaki uzlaşmanın ardından, hem Türkiye, hem de İsrail bunu Bakanlar Kurulularından geçirecekler. Uygulama, her iki ülkenin de Bakanlar Kurulu kararlarını almalarının ardından başlayacak. Bunun da, önümüzdeki hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Bakanlar Kurulu kararlarının ardından ise, Türkiye Tel Aviv’e, İsrail ise Ankara’ya resmen Büyükelçi atayacak. Böylece iki ülke diplomatik ilişkileri yeniden eski seviyesine dönecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde