Soma kamulaştırması yargıda

Soma kamulaştırması yargıda

Geçtiğimiz mayıs ayında Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için zeytinliklerin kamulaştırmasına Somalılar ve Greenpeace tarafından karşı dava açılıyor

Soma kamulaştırması yargıda
16px
24px
02.09.2014 04:17
ABONE OLgoogle
Geçtiğimiz mayıs ayında Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için zeytinliklerin kamulaştırmasına Somalılar ve Greenpeace tarafından karşı dava açılıyor
 
Yürütmeyi durdurma ve sonrasında iptali istemiyle açılan dava dün Soma Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasıyla duyuruldu.

Soma halkı ve Greenpeace gönüllülerinin katıldığı basın açıklamasında davanın hem zeytinliklerin yaşatılması, hem de kömüre dayalı termik santrallerin çevreye, doğaya, canlı yaşamına karşı oluşturduğu tehdit nedeni ile açıldığına vurgu yapıldı. Basın açıklaması sırasında, “Soma’da zeytinlikler termik santral için kamulaştırılıyor, Dur de” ve “Zeytin katliamına son” yazılı dövizler açıldı.

Bakanlar Kurulu tarafından 10 Mayis 2014 tarihinde alınan karar ile, Soma’da binlerce metrekarelik alanda bulunan zeytinlikler, Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırılmıştı.

Zeytinliklerin enerji yatırımlarına açılmasını öngören yasa tasarısına karşı tepkinin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Greenpeace Avukatı Deniz Bayram; “Başta Anayasa olmak üzere, iç hukukumuz ve taraf olunan uluslararası sözleşmeler ile, zeytinliklerin korunması güvence altına alınmış ve yok edilmesi, daraltılması yasaklanmıştır. Zeytinliklerin korunmasından sorumlu idari makamlar da termik santral projesine olumsuz görüş verdi.

Tüm bunlara rağmen, Bakanlar Kurulu kararı ile zeytin ağaçları sökülsün, termik santral kurulsun diye acele kamulaştırma kararı alındı. Soma Kolin Termik Santral Projesi derhal sonlandırılmalı; acele kamulaştırma kararı aynı acelecilikle iptal edilmeli, hem yüzlerce yıldır orada olan binlerce zeytin ağaçlarının hem de bölgedeki insanların yaşamı tehlikeye atılmamalıdır” dedi. 
Billur Özgül/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde