Şok iddia: Koç'un TÜPRAŞ'ı doları zıplattı!

Şok iddia: Koç'un TÜPRAŞ'ı doları zıplattı!

İddiaya göre dün başta Tüpraş olmak üzere bazı enerji şirketlerinin döviz alımları, doları sekiz ayın yeni zirvesi olan 2.29 TL'ye taşıdı

Şok iddia:  Koç'un TÜPRAŞ'ı doları zıplattı!
16px
24px
30.09.2014 07:54
ABONE OLgoogle
Türkiye'yi siyaseten istedikleri kalıba sokamayanların, küresel gelişmeleri de arkalarına alarak, ekonomide 'kriz' algısı yaratmak için piyasalarda cuma günü başlattığı operasyonun boyutu genişliyor.

Sabah'ın haberine göre tansiyonun yükseldiği piyasalarda, dün başta Tüpraş olmak üzere bazı enerji şirketlerinin döviz alımları, doları sekiz ayın yeni zirvesi olan 2.29 TL'ye taşıdı. Euro da 2.90 TL ile bir ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Türkiye'nin 10 yıllık tahvilinin faizi de 5 ay aradan sonra çift haneyi gördü.

3 GÜNDE 1 MİLYAR DOLAR 

Merkez Bankası'nın döviz satım ihalelerinde tutarı 10 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarıp, likiditeyi kısması da dövizdeki ateşi söndüremedi. Yüklü miktarda döviz açığı olan enerji şirketlerinin son üç işlem gününde 1 milyar dolar civarında döviz aldığı belirtiliyor. Haziran sonu itibarıyla 3.8 milyar dolar döviz açık pozisyonu taşıyan Tüpraş'ın özellikle dünkü alımlarda öne çıktığı ileri sürüldü. Dövizdeki hareketin etkisiyle 24 Temmuz 2024 vadeli 10 yıllık gösterge tahvilin faizi de yüzde 10.02 ile nisan sonundan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

ZEYBEKCİ: ENDİŞEYE GEREK YOK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki hareketin, doların küresel olarak değer kazanmasından kaynaklandığını belirterek, endişelenecek bir durum görmediklerini söyledi. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısında konuşan Zeybekci, "Dolardaki hareketi türbülans olarak nitelenemez, piyasalar zaman içinde kendi dinamiklerine göre değerini belirleyecek. Doların şu anki yükselişinin küresel olarak değer kazanmasından kaynaklandığını da biliyoruz. Endişelenmeyin" dedi.

TL CİNSİ SUKUK İHRAÇ EDECEK

Hazine'nin 5 yıllık sabit kuponlu tahvili yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 9.92 ile beklentilerin üzerine çıktı. 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvilin ilk ihracında ortalama reel faiz ise yüzde 2.08 ile beklentilere yakın gerçekleşti. Hazine 1 Ekim'de de 728 gün vadeli TL cinsi sukuk ihraç edecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde