Şok gelişme: O imzalar sahteymiş!

Şok gelişme: O imzalar sahteymiş!

Soma Madencilik’te tek sorumlu olarak Genel Müdür Ramazan Doğru’yu gösteren belgedeki imzalar sahte çıktı.

Şok gelişme: O imzalar sahteymiş!
16px
24px
20.09.2014 05:11
ABONE OLgoogle
Soma Madencilik’te tek sorumlu olarak Genel Müdür Ramazan Doğru’yu gösteren belgedeki imzalar sahte çıktı. Emniyet Kriminal, 4 Eylül’de açıkladığı raporunda incelenen imzanın Ramazan Doğru’ya ait olmadığını açıkladı. 301 madencinin öldüğü kaza sonrasında patronlar Alp ve Can Gürkan sorumluluğun bu belgeyle Ramazan Doğru’ya verildiğini öne sürmüştü.

SOMA’da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili yürütülen soruşturmanın ana delillerinde biri olan belgedeki imzanın sahte olduğu ortaya çıktı. Söz konusu belgede şirketin patronları Alp Gürkan ve Can Gürkan’ın, Genel Müdür Ramazan Doğru’yu, maden ocağında meydana gelebilecek her türlü iş kazası neticesinde mahkemeler nezdinde “münferiden (tek) sorumlu olacak kişi” olarak gösteriyordu. Kriminalde imzanın sahte olduğunun ortaya çıkmasından sonra soruşturma yeni boyut kazanırken, Alp Gürkan’ın birinci derecede şüpheli olarak soruşturmaya dahil edileceği öne sürülüyor.

KAZA ÖNCESİ KRİTİK DEVİR

Soruşturma dosyasına göre faciadan 5 ay önce, 10 yıldan uzun bir süre şirketin en üst düzey yetkilisi ve sorumlusu olan Alp Gürkan, bir iç yönerge ile yönetim kurulundan ayrılarak, yerine oğlu Can Gürkan’ı getirdi; şirkete yeni yönetim kurulu üyesi olarak ise Ramazan Doğru seçildi. Şirketin Genel Müdürü de olan Doğru’nun, “İş kazaları nedeniyle doğabilecek hukuki ve cezai soruşturmalarda münferiden sorumlu ve tek yetkili kişi” olarak atandığı da öne sürülmüştü.
 
BİRBİRLERİNİ SUÇLADILAR

Maden faciasının ardından başlatılan soruşturmada 19 Mayıs’ta gözaltına alınan Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, savcılığa 24 Aralık 2013 tarihli bir belge sunarak sorumluluğun Ramazan Doğru’ya ait olduğunu belirtmişti. Can Gürkan ile Ramazan Doğru’nun da imzalarının bulunduğu ve Doğru’nun görevi kabul ettiğine dair söz konusu belgede, “İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün 200522 sicil numarası ile kayıtlı bulunan, Soma Kömür İşletmeleri AŞ. unvanlı şirketin 24.12.2013 tarihli genel kurul kararı ile Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak atandım. Görevi kabul ettiğimi beyan eder, gereğini bilgilerinize arz ederim” ifadeleri bulunuyordu.

Doğru, işletmedeki sorumluluk ve yetkilerin kendisine devri konusundaki belgede bulunan imzanın sahte olduğunu öne sürmüştü. Bunun üzerine denetimli serbestlik talebiyle adliyeye sevk edilen Can Gürkan’ın, gözaltı süresi uzatılarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş ve tutuklanmıştı. Can Gürkan, hakim karşısındaki savunmasında, “Şirketimizin yönetim kurulunun almış olduğu kararla iş hukuku ve maden hukuku konularındaki hukuki ve cezai sorumluluk, yönetim kurulu üyesi olan Ramazan Doğru’ya verilmiştir. Bu yönetim kurulundaki imza da kendisine aittir” demişti. Sorguda, Can Gürkan sorumlunun Doğru; Doğru ise sorumluluğun işletme müdürü Akın Çelik’te olduğunu iddia etmişti.

KRİMİNAL SAHTE DEDİ

Doğru’nun, “İmza bana ait değil” dediği belge emniyet kriminale gönderildi. “İmza Ramazan Doğru’ya ait değil” tespitinin yer aldığı rapor, 4 Eylül’de soruşturma dosyasına girdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’na bağlı İzmir Kriminal Polis Labaratuvarı’nda hazırlanan ekspertiz raporuna Hürriyet ulaştı. Soma Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu’nca yönlendirilen, 29 Ağustos 2014 2014/1643 tarih ve sayılı evrakın, 2 Eylül 2014 kabul tarihli evrakın 2 Eylül 2014 ile 4 Eylül 2014 arasında incelendiği belirtildi. Defterin 13. Sayfasındaki incelenen imzanın Ramazan Doğru’ya ait olmadığı, söz konusu imzanın Can Gürkan’a da ait olmadığının tespit edildiği ifade edildi.
 
Raporda yer alan ifadeler

“İnceleme konusu Karar Defterinin; a)13. sayfasında yapışık olan 24.12.2013 tarihli ve 13/2013” numaralı karar metninin alt tarafındaki ‘Ramazan Doğru Yönetim Kurulu Üyesi’ ibareleri üzerine gelecek şekilde Ramazan Doğru adına atılı bulunan imza ile Ramazan Doğru’nun mukayese imzaları arasında farklılıklar bulunduğu gözlenmiş olup, anılan imzanın, mevcut mukayese imzalarına atfen, Ramazan Doğru eli mahsulü olmadığı kanaat ve görüşüne varılmıştır.

b) 13. Sayfasında yapışık olan 24.12.2013 tarihli ve 13/2013 numaralı karar metninin alt tarafındaki ‘Ramazan Doğru Yönetim Kurulu Üyesi’ ibareleri üzerine gelecek şekilde Ramazan Doğru adına atılı bulunan ve yukarıda ‘a’ maddesinde Ramazan Doğru eli ürünü olmadığını belirttiğimiz imzanın, mecut mukayese imzalarına atfen, Can Gürkan isimli şahıs elinden çıktığını gösterir nitelik ve yeterlilikte kaligrafik-karakteristik bulgular tespit edilememiştir.”

İMZA KİME AİT

Emniyet Kriminal’den savcılığa gönderilen yazıda, belgelerdeki imzanın Ramazan Doğru’ya ait olmadığı belirtilirken, söz konusu imzanın Can Gürkan’a da ait olmadığı kaydedildi. Bu noktada Soma Maden için hayati önem taşıyan bu belgedeki imzanın ise kime ait olduğu araştırılıyor. İmzanın, maden işletmesindeki bir çalışana attırıldığı ileri sürülüyor.

Alp Gürkan yargılanabilir

SORUŞTURMANIN ana delili olan ve soruşturmanın yönünü değiştirecek belgelerdeki imzaların sahte çıkmasından sonra Soma Holding patronu Alp Gürkan’ın soruşturmaya dahil edilmesi, yeni bir yargılama sürecinin başlaması bekleniyor.

İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, dosyaya giren bu yeni belgenin davanın seyrini değiştirebileceğini ve sorumlular hakkında yeni suç isnatları yaratabileceğini kaydederek, “Bu zaten sorumluluğu yerine getirmemekle ilgili bir ceza yargılaması. Şüpheli olan, ‘Atadık’ diyenler, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüsten; sahte imza ve belgelerle bir kişiyi kurtarmak ya da bir diğerini sorumlu göstermek ve evrakta sahtecilikten sorumlu olurlar” dedi.

Soma’daki maden faciasıyla ilgili yürütlen soruşturmaları yakından takip eden Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozaağaçlı ise “Biz başından bu yana aynı şeyi savunuyorduk. Yönetim kurulunun madeni bu şekilde işletmek için gerekirse orada olmayan bir kişiyi yetkili atadığını söylüyorduk. Herkes bu adamın (Ramazan Doğru’nun) katılmadığı bir toplantıda sahte imzalarla atandığını biliyordu. Bu sadece Alp Gürkan’ı değil, yönetim kurulunun tamamını sorumlu yapar. Madenin bu şartlarda, bu şekilde yönetim kurulu baskısıyla çalıştırıldığı bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. Ayrıca imza yolsuzluğundan da sorumludurlar” görüşünü savundu.

12 kişi gözaltına alındı

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde geçen 13 Mayıs’ta meydana gelen maden faciasında 301 kişinin ölümüyle ilgili devam eden soruşturma kapsamında dün sabah 12 kişi daha gözaltına alındı.

Önceki gün Cumhuriyet Savcılığı’na ulaşan ikinci bilirkişi raporunun ardından soruşturmayı yürüten savcılar, ikinci operasyon için düğmeye bastı. Savcının talimatı üzerine polisler Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’de ocaklardaki iş güvenliği ve güvenlik kameraları ile sensörlerin izlenmesinden sorumlu çalışanlardan 12’sini gözaltına aldı. Gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde