Şok! Türk yöneticiler öğrenme çevikliğinde sınıfta kaldı

Şok! Türk yöneticiler öğrenme çevikliğinde sınıfta kaldı

Assessment Systems, üst düzey yöneticileri günümüz iş dünyasında gerekli olan en kritik 4 yetkinlik bazında değerlendirdi. Türk yöneticilerin yüzde 34.7’si öğrenme çevikliğinde sınıfta kaldı, yenilikçilikte sınıfı geçti

Şok! Türk yöneticiler öğrenme çevikliğinde sınıfta kaldı
16px
24px
12.07.2017 13:09
ABONE OLgoogle

Assessment Systems, Türk iş dünyasındaki üst düzey yöneticilerin değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak (VUCA) iş dünyasına hazır olup olmadıklarını ortaya koyan bir araştırma yayımladı.

Araştırma sonuçlarına göre, Türk yöneticilerin yüzde 34.7’si ‘Öğrenme Çevikliği’ boyutunda beklenen seviyenin altında kaldı. Bununla beraber yöneticilerin yüzde 40.4’ü ‘Yenilikçilik’ boyutunda ortalamanın üstünde bir performans sergilerken yüzde 46’sı ‘Dayanıklılık’ boyutunda sınıfta kalıyor. ‘Değişime Uyum’ boyutunda  yöneticilerin sadece yüzde 18.9’u ortalamanın üstünde bir performans sergileyebildi.

248 üst düzey yönetici üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, Saville Consulting tarafından geliştirilmiş olan Wave  Profesyonel Tarzlar Envanteri kullanıldı.

Araştırmada, Wave  Profesyonel Tarzlar Envanteri’nin 4 boyutu VUCA dünyasında başarılı olması için gereken yetkinliklerle ilişkilendiriliyor. Bu boyutlar  ‘Öğrenme Çevikliği’, ‘Yenilikçilik’, ‘Dayanıklılık’ ve ‘Değişime Uyum.’

Öğrenme Çevikliği boyutu yöneticilerin işlerinde uzmanlaşma, öğrenmeye açık olma, sorunlar karşısında pratik yaklaşımlar sergileme ve kavrama becerileriyle ilgili. Araştırma sonuçlarına göre, üst düzey yöneticilerin sadece yüzde 29.8’i Öğrenme Çevikliği boyutunda ortalamanın üstünde yani yüksek ya da çok yüksek bir performans gösteriyor. Buna karşın yüzde 34.7’si bu konuda ortalamanın altında yani düşük ya da çok düşük performans sergiliyor.

Yenilikçilik boyutu, yeni fikirler üretme, strateji geliştirme ve fırsatları araştırma yetkinliklerini ölçüyor. Bu boyutta da sonuçlar çok iç açıcı değil. Üst düzey yöneticilerin yalnızca yüzde 40.4’ü Yenilikçilik boyutunda ortalamanın üstünde bir performans gösterirken yaklaşık yüzde 21.8’i bu boyutta ortalamanın altında kalıyor. VUCA dünyasında kritik becerilerden bir diğeri de Dayanıklılık. Bu boyut, yöneticilerin çatışmaları çözüme kavuşturabilme yeteneğini, soğukkanlılıklarını ve zorlukların üstesinden gelebilme becerilerini kapsıyor. Assessment Systems’ın yaptığı araştırma, üst düzey yöneticilerin bu boyutta zorlandığını gösteriyor. Üst düzey yöneticilerin sadece yüzde 13.3’ü ortalama üstünde bir dayanıklılık sergiliyor. yüzde 46’sı ortalamanın altında yani düşük ya da çok düşük dayanıklılık sergileme eğiliminde. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde