Şişkin sezon etiketi güneşli havada eridi!

Şişkin sezon etiketi güneşli havada eridi!

Yeni sezona çok yüksek fiyatlarla başlayan perakendeciler, erken indirim için hava sıcaklıklarını bahane etti.

Şişkin sezon etiketi güneşli havada eridi!
16px
24px
20.11.2015 08:43
ABONE OLgoogle
Yeni sezona çok yüksek fiyatlarla başlayan perakendeciler, erken indirim için hava sıcaklıklarını bahane etti. Tüketici birlikleri ise, "Bu mantıklı bir gerekçe değil. Fiyatlar sezon başında şişiriliyor" dedi

Ekim ayında 'yeni sezon' bahanesiyle enflasyonu yukarı çeken perakendeciler, şimdi de mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen hava sıcaklıklarını bahane ederek geri adım atıyor.

Genel enflasyonun yüzde 1.55 arttığı ekim ayında, giyim ve ayakkabı grubu yüzde 11.43 ile fiyatların en fazla arttığı ürün grubu olmuştu. Sıcak havada mont, kaban, palto, çizme ve bot gibi kışlık ürünlerin satılmadığı gerekçesiyle sezon başında konulan yüksek fiyatlar şimdi indirilmeye başlandı. Yüzde 50-60'lara varan indirimler ise tüketicide ters tepkiye yola açıyor. 

TÜKETİCİYE UYARI 

Tüketiciyi Koruma Derneği Disiplin Kurulu Başkanı Şükran Eroğlu, sıcak hava nedeniyle yapılan indirimlerin mantıklı olmadığını söyledi. Artık bir ay önceden hava sıcaklıklarının tespit edilebildiğini belirten Eroğlu, "Firmalar buna göre üretim ve fiyatlandırma yapmalı. Sezona çok yüksek fiyatlarla başlayıp, 10 gün sonra yüzde 50 indirime giriyorlar" dedi. 

SATIŞ ORANI DÜŞÜK 

Eroğlu, firmaların ne zaman indirime gireceklerine dair tüketiciyi uyarmak zorunda olduğunun altını çizerek, "Tüketici sezon fiyatından aldığı bir ürünün 10 gün sonra indirime girdiğini tespit ederse, firmadan aradaki farkı talep etmeli. Firma eğer bu ücreti vermezse o zaman hakem heyetine gidilmeli" diye konuştu.

Mahmutpaşa, Osmanbey gibi esnafın yoğun olduğu bölgeler dışında alışveriş merkezlerinde faaliyet gösteren ünlü markalarda da kalın giyim eşyaları sıcak hava ve çok yüksek fiyatlar nedeniyle talep görmüyor. Hatta bot ve çizmelerde satış oranı oldukça düşük. 
Özge Yavuz/sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde