Şirketler de dolara yöneldi, pozisyon almaya başladı

Şirketler de dolara yöneldi, pozisyon almaya başladı

Dolar kurundaki yükselişten şirketler de faydalanmak için pozisyon almaya başladı.

Şirketler de dolara yöneldi, pozisyon almaya başladı
16px
24px
30.09.2014 13:26
ABONE OLgoogle
Dolar kurundaki yükselişten faydalanmak isteyenler arıyor. Güvenli liman altın birçok yatırımcıyı mağdur edince yastık altında altın tutmak yerine yatırım araçlarına yönelenlerin sayısı arttı.

Şimdi ise doların yükselişinden şirketler de faydalanmak ve pozisyon almak istiyor.

Hürriyet yazarı Erdal Sağlam konuyla ilgili yazı kaleme aldı. İşte o yazı:

Dolar kurundaki tırmanış devam ederken, piyasalardaki kaygının giderek arttığı gözleniyor.

Dün 2.28 TL'nin üzerine çıkan kura rağmen, eskiden bu seviyelerde satış yapan vatandaşların artık dolar satmadığı görülüyor. Bankacılar, talepte vatandaştaki dolar kuru beklentisinin çok etkili olduğunu, vatandaşın doların daha da yukarı çıkmasını beklediğinin açık olduğunu söylüyorlar.

Vatandaşın yanında, kurların bu seviyesine rağmen, dün öğleden sonra şirketlerin de dolar alımına başladıkları belirtiliyor. Bankacılar, özellikle açık pozisyonu olan şirketlerin bu kurdan bile dolar alımına girmelerinin piyasalardaki telaşı göstermesi açısından çarpıcı olduğunu kaydediyorlar.

Bankacılar Merkez Bankası'nın bu aşamada yapması gerekeni yaptığını, kur için daha fazla yapacak bir şeyi bulunmadığı görüşündeler. Çünkü sadece TL'de değil tüm gelişmekte olan, hatta gelişmiş ülke para birimleri karşısında doların değer kazancının devam ettiğini hatırlatıyorlar. Merkez Bankası'nın TL'yi iyice sıktığını ve döviz talebini frenlemeye çalıştığını kaydeden bankacılar, bundan sonra dolar kurunun daha da yukarı çıkması halinde, TL'nin iyice sıkıştırılıp, fonlama faizinin 10.75,  hatta koridorda tepe noktası olan 11.25'e kadar çıkabileceğini tahmin ediyorlar.

Dolar artmaya devam ederse Merkez Bankası'nın ROK'tan, yani dolar türünden tutulan mevduat munzam karşılıklarında bir indirime gidip gitmeyeceğini sorduğumuzda,  bankacılar bunun etkili olmayacağını söylediler. Zaten bankaların döviz likiditesi açısından iyi durumda bulunduğunu, Merkez'de tutulmasa da bankalarda aynı likiditenin tutulacağını belirterek, dolayısıyla karşılıktan dolar serbest bırakmanın piyasaya etki yapmayacağını belirttiler.

Özet olarak; TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı şu anda daha çok küresel finans sistemindeki gelişmelerden kaynaklanıyor. O nedenle, bazı bakanlar dolar için "istediğimiz fiyat aralığı" gibi demeçler verseler de, mevcut dolar kuru yükselişine Merkez Bankası'nın yapacağı, bundan daha fazla bir şey yok.

Daha ne kadar yukarı gider derseniz bazı verilere bakılacak ama nereye kadar gideceği henüz belli değil. Fitch'in Cuma günü Türkiye için görünümü negatife çevireceği beklentisi fiyatlandı. Görünümü değiştirmezse kur olumlu etkilenir. Ancak büyük sürpriz olur da Fitch puanı indirirse, ya da ABD'deki istihdam verileri çok iyi gelirse bu kez doların daha da değer kazanması kaçınılmaz olur.

Tabi ki kızışacak siyasi hava ve çatışma ihtimali henüz fiyatlanmış değil…
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde