Sinpaş, Seba Gacemer'i Milyarlık işler için mi susturdu?

Sinpaş, Seba Gacemer'i Milyarlık işler için mi susturdu?

Ekonomik ve siyasi belirsizlikleri eleştirerek, “Devlet baba devletliğini yapsın” diyen Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer'i görevden alan Sinpaş Holding'e ekonomi çevrelerinden büyük tepki geldi

Sinpaş, Seba Gacemer'i Milyarlık işler için mi susturdu?
16px
24px
04.09.2015 09:06
ABONE OLgoogle
Kamouyunda iktidara yakınlığıyla bilinen Sinpaş Grubu’nun, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın Genel Müdürü Seba Gacemer’i  “hükümeti biraz eleştirdi diye” görevden alması tartışma yarattı. 

Sinpaş'ta şok gelişme:Patron neden görevden aldı

Katarlılar ve Kuzu Grubu ile tuhaf ilişkileriniz ortaya dökülecek diye mi korkuyorsunuz?

Ankara Oran’da yüzde 80’i heyelan bölgesi olan arsaya binlerce konut mu yapıyorsunuz?

Ataköy’de C Moteller’in 68 dönümlük yeşil alanına nasıl inşaat yapabildiniz?  

Altın Oran’da heyelan bölgesine proje yapmanın  sırrı Melih Gökçek’in hoşgörüsü mü?

Ekonomik ve siyasi belirsizlikleri eleştirerek, “Devlet baba devletliğini yapsın” diyen Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer'i görevden alan Sinpaş Holding'e büyük tepki geldi.

Özellikle sosyal medyada Seba Gacemer'i destekleyen ve Sinpaş Holding'in kararını eleştiren twetler atıldı. Bir şirketin genel müdürünün ekonomideki olumsuzlukları dile getirmesi nedeniyle görevinden uzaklaştırılması tepki çekerken, Sinpaş'ın son yıllarda aldığı ihaleler ve hızlı yükselişi gözlerden kaçmadı.

Marmara kıyısını halka kapatacağı ve yeşil alanı azaltacağı gerekçesiyle karşı çıkılan, Ataköy sahilinde gerçekleşecek devasa bir inşaat projesi ile gündeme gelen Sinpaş, bu araziyi 2008 yılında TOKİ'den 850 milyon TL bedelle satın aldı.

Yapılan açık arttırma öncesinde, 125 bin metrekarelik alanla ilgili yayınlanan krokilerde yaklaşık 68 bin metrekarelik kısım için “Park ve yeşil alan olarak düzenlenerek halkın kullanımına sunulacak olup, 'bu alanda kapalı inşaat yapılmama koşulu' hususunda tapuya şerh konulacaktır” deniliyordu.

İhaleden sonra inşaat alanına dikilen tabelada mal sahibi Kat Turizm Gayrimenkul Yatırımları İşletme Tic. A.Ş. görülüyor. Kat Turizm firmasının yüzde 80 hissesi ise Qatari Diar İstanbul Gayrimenkul Geliştirme Yatırım İnşaat ve Tic. Ltd. şirketine ait.

Şirkette ayrıca Abdullah Tivnikli’nin şirketi İncesu İnşaat Enerji San. ve Tic. A.Ş ve Sinpaş’ın yüzde 10’lık hissesi bulunuyor.

Yüzde 80’i Katarlı firmaya, yüzde 10’u ünlü işadamı Abdullah Tivnikli’ye geri kalanı da Sinpaş’a ait Kat Turizm A.Ş’nin mal sahibi olduğu inşaatla ilgili çalışmalar son sürat başlatıldı.

İnşaat devam ederken verilen yürütmeyi durdurma kararı, itiraz üzerine kaldırıladı. İnşaatın müteahhitliğini ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Güven Kuzu’nun şirketi Kuzu Toplu Konut İnşaat A.Ş yapıyor.

Qatari Diar’ın sahibi ise merkezi Katar’da bulunan Qatari Diar Real Estate Investment Company. Şirketin yöntim kurulu başkanı olarak Katar emiri Şeyh Jassim Bin Jabr Al Tani'nin oğlu Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani olarak gözüküyor.

Türkiye Tani'yi eski Katar Başbakanlığı döneminde ve kraliyet ailesinin üyesi olarak geldiği lüks yatlı Bodrum tatillerinden hatırlıyor. Arsanın mal sahibi olarak gözüken Kat Turizm firmasının yönetim kurulu başkanı, küçük hissedar olmasına karşın Sinpaş’ın sahibi Avni Çelik. Başkan yardımcısı ise Saad Farman j A Al-Otaibi. Abdullah Tivnikli ile Samera Asad, Naaman Atallah ve Ghanım Hassan A H Al İbrahim şirketin diğer yönetim kurulu üyeleri olarak görünüyor.

Aynı arazi üzerinde şu anda Kuzu Grup tarafından inşasına devam edilen Seapearl adlı projenin 2017 de tamamlanması bekleniyor.

Yüzde 80'i heyelan bölgesi Sinpaş'ın Ankara'da gerçekleştirdiği dev konut projesi Altınoran, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklığında inşa ediliyor. Bu bölge hakkında yargıdan çıkan 10 karar dikkate alınmıyor. Bilirkişilerin “afete maruz bölge” uyarılarına karşın dev projenin inşaatı sürüyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 1996’dan itibaren bölgeyle ilgili hazırlanan plan ve yapılan plan değişikliklerinin yargı engeline takılmasına karşın, iptal veya durdurma kararları görmezden geliniyor.

Durdurma kararlarında projenin heyelan bölgesine, kentin hava koridorunu kesecek şekilde yapıldığı, sel felaketlerine davetiye çıkarıldığı belirtilmişti. Karara dayanak oluşturan bilirkişi raporlarına göre proje sahasının yüzde 80’i heyelan bölgesi.

Kaynak: Yurt Gazetesi

AVNİ ÇELİK'TEN AKŞAM'A AÇIKLAMA

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik ise Akşam'a verdiği demeçte, "Sinpaş daima siyasetin dışında, ekonominin içinde yer almıştır. Siyasetle bireyler ilgilenebilirler ve görüşlerini özgürce ifade edebilirler. Elbette çalışanlarımız kişisel olarak görüşlerini sohbet ortamında açıklayabilirler ama bunların kurum görüşü olarak yansıtılması yanlıştır" açıklamasında bulundu. 

SEBA GACEMER NE DEMİŞTİ?

7 Haziran seçimleri sonrası beklenen koalisyon olmadığını, tekrar seçime gidilmesine karar verildiğini hatırlatan Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, uzun süren belirsizlik döneminin inşaat sektörünü etkilediğini belirterek  “Önce yönetilen bir devlet lazım. Kim kurarsa kursun ama hükümet kurulsun. Bir parti kazanana kadar seçim yapmak yerine yeni formüller bulunmalı” demişti.

Hem vatandaşların hem de şirketlerin bir muhatabı olmadığını belirten Gacemer, konut alıcısının da belirsizlik döneminden olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Ocak ayında inşaat sektörü ile hükümet arasında büyük bir zirve olduğunu hatırlatan Gacemer, “Sektör sorunlarını anlattı, çözüm yolları konuşuldu ama süreç tıkandı. Bizde ‘devlet baba’ denir ya, devlet baba babalığını yapsın. Parti bağımsız bunu söylüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

‘Konut sektörü cengaver bir sektör’ diyen Gacemer, kamu desteği almadan yatırımlara devam ettiklerini belirtti. Yabancıya konut satışının ihracat sayılmamasını eleştiren Gacemer, şunları söyledi: “Yabancı Türkiye’den ev alırken ne onlara ne de bize avantaj yok. Biz geçen yıl yabancıya 100 milyon TL’lik konut sattık. Biz malı burada teslim ediyoruz ihracat değil, yurtdışında teslim eden için ihracat. Bu doğru değil.”  

Sinpaş'ta şok gelişme:Patron neden görevden aldı

Demeç skandalı bugün Yurt Gazetesi'ne de manşet oldu. Gazete, "Neden susturdunuz?" diye sordu:
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde