Şimşek açıkladı: Varlık Barışı'nda kaç milyar beyan edildi?

Şimşek açıkladı: Varlık Barışı'nda kaç milyar beyan edildi?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı ve gündeme ilişkin sorulara cevap verdi...

Şimşek açıkladı: Varlık Barışı'nda kaç milyar beyan edildi?
16px
24px
05.11.2013 15:52
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNBC-e canlı yayınına katıldı.

MİLLİ PİYANGO EN GEÇ OCAK'TA ÖZELLEŞİR  

Milli Piyango özelleştirmesiyle ilgili konuşan Maliye Bakanı, "Milli Piyango özelleştirmesinde Kasım ayında ihale ilanına çıkacağız. Süreci en geç Ocak ayında tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

KÖPRÜ OTOYOL ÖZELLEŞTİRMESİ

Köprü – Otoyol özelleştirmesiyle ilgili de konuşan Şimşek, “Özelleştirme için önce kanunu değiştirip, Otoyol AŞ gibi bir şirket kurmamız gerekiyor. Kanun 2014’ün ilk aylarında çıkarsa, gelecek yılın ilk yarısının sonlarına doğru halka arz olabilir” dedi.  VAKIFBANK İKİNCİL HALKA ARZI Vakıfbank'ın ikincil halka arzıyla ilgili olarak, "Sorumluluk hâlâ Hazine Bakanlığı'nda. Bize gelirse hızlı bir biçimde yaparız" dedi.

ÖZELLEŞTİRMELER GELİR AMAÇLI DEĞİL

Şimşek Türkiye'nin bütçe olarak oldukça iyi bir durumda olduğunu, özelleştirmelerin gelir amaçlı yapılmadığını söyledi.  Maliye Bakanı, "Özelleştirmeleri gelir amaçlı yaptığımız söylenemez" dedi.  

ÖZELLEŞTİRME PROGRAMI

Şimşek, özelleştirme programında önceliklerini de açıkladı. Maliye Bakanı, “Şimdi elektrik üretim özelleştirmelerine odaklanacağız. Elektrik sektörü özelleştirmeleri bir yapısal reform niteliğinde” diye devam etti.  

TASARRUF ÖNLEMLERİ

Maliye Bakanı, bütçenin önemli harcama kalemlerinden birisinin tasarruf teşviki olduğunu ancak istihdama katılımın düşük olmasının tasarrufları da olumsuz etkilediğini kaydetti.

GELİR VERGİSİ REFORMU

Şimşek, gelir vergisiyle ilgili olarak öngörülebilirliği artıran, iyi bir çalışma yaptıklarını, bütçe nedeniyle reformun bu yıl yetişmesinin biraz zor olduğunu söyledi ve 2014’ün ilk çeyreğinde reformun gündeme gelmesini umut ettiklerini belirtti.

VARLIK BARIŞINDA 67 MİLYAR LİRA BEYAN EDİLDİ

Şimşek varlık barışındaki son durumla ilgili bilgi verdi. Maliye Bakanı, bugüne kadar varlık barışında 5 Kasım itibariyle beyan edilen toplam tutarın 67,4 milyar lira olduğunu söyledi ve varlık barışına ilginin yüksek olacağını düşündüklerini ve bir hedef belirlemediklerini söyledi.

 ŞU ANA KADAR GELEN 6,1 MİLYAR LİRA

 "Şu ana kadar gelen miktar yaklaşık 6,1 milyar lira" diyen Şimşek, şu ana kadar ödenen verginin 121,2 milyon lira olduğunu kaydetti.

TÜRKLERİN DIŞARIDA 130 MİLYAR LİRASI VAR

Maliye Bakanı, varlık barışı sürecinde piyasalarda bir miktar dalgalanma yaşandığını, yurtdışında Türkler üzerinde kayıtlı 130 milyar liralık kaynak olduğunu belirtti.  

AFFA PRENSİP OLARAK KARŞI DURDUM

Şimşek, af niteliğindeki yapılandırmalara prensip olarak karşı durduğunu bildirdi.  

PARANIN DIŞARIDA TUTULMASI ANLAMLI DEĞİL

Türkiye’nin kaynak ihtiyacının ortada olduğunu söyleyen Şimşek, paranın dışarıda tutulmasını anlamlı bulmadıklarını söyledi.

KUR TAHMİNİM OLMAZ

 Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın kur tahminine yönelik konuşan Şimşek, "Benim kurla ilgili tahminim olmaz. Kurun ancak yönüne yönelik tahmin yapabilirsiniz" diye konuştu.

TL’DEKİ DEĞER KAYBI ENFLASYONU ETKİLEDİ

TL’deki değer kaybını değerlendiren Şimşek, "TL’de yaşanan değer kaybının enflasyona yansıması oldu” dedi. Maliye Bakanı, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının ithal mallardan alınan KDV'de artışa neden olduğunu belirtti.  Şimşek, TL’deki değer kaybının etkisinin sınırlı olduğunu, bu durumun hem olumlu hem de olumsuz yanlarının bulunduğunu dile getirdi.

ENFLASYON HEDEFİN ÜZERİNDE SEYREDECEK

Şimşek, enflasyonla ilgili değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Hafif yükselme olsa da enflasyon hala tek hanelerde. Arzumuz düşük, tek hanelerde enflasyon görmek. Bazı iç ve dış etkenlerden dolayı enflasyon bu yıl hedefin üzerinde olacak. Önemli olan enflasyona dair orta vadeli beklentilerin bozulmaması."

SIRTIMIZI FED'E DAYAYARAK İLERLEMİYORUZ

Şimşek, ABD Merkez Bankası Fed’in piyasalarda yarattığı dalgalanmayla ilgili de değerlendirme yaptı. Maliye Bakanı, “Biz sırtımızı Fed politikalarına dayayarak ilerlemiyoruz. Bütçe tarafında sıkı duruşumuzu devam ettiriyoruz” dedi.

Şimşek sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda piyasada konuşulan konu para musluklarının biraz sıkılması. Gelişen ülkeler sermaye açlığına terk edilirse ayrı bir boyut yaşanır. Batı ekonomilerinde kırılganlık sürüyor, deflasyonist süreçler konuşuluyor.” 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde