Şimşek: Dövizdeki yükseliş şirketleri olumsuz etkileyecek

Şimşek: Dövizdeki yükseliş şirketleri olumsuz etkileyecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten önemli açıklamalar

Şimşek: Dövizdeki yükseliş şirketleri olumsuz etkileyecek
16px
24px
27.12.2016 15:42
ABONE OLgoogle

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Şimşek, bir iki gün içerisinde Finansal İstikrar Kurulu'nun kendisinin başkanlığında toplanarak kur riskini ve etkilerini tartışacaklarını bildirdi.

2017'DE RİSKLER DAHA YÖNETİLEBİLİR OLACAK

Şimşek, 2016'nın çok zor bir yıl olduğunu ve buna rağmen Türkiye'nin büyük direnç gösterdiğini vurgularken reformların yılın ikinci yarısı ile momentum kazandığını belirtti. Şimşek, yılın son çeyreğinde kapasite kullanımında, kredi hacminde hafif kıpırdanmaya dikkat çekerken 2017'de risklerin 2016'ya göre daha yönetilebilir olacağını söyledi. 

DÖVİZDEKİ YÜKSELİŞ ŞİRKETLERİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Kur tarafındaki gidişatın ise enflasyona etkisinin yanında gecikmeli de olsa cari açığın sınırlayıcı etki yapacağını belirten Şimşek,  asıl olarak şirketlerin döviz açığının önemli olduğunu, dövizdeki yükselişin yatırımları ve şirket karlarını olumsuz etkileyeceğinin de bir gerçek olduğunu belirtti. Finansal İstikrar Kurulu'nda da şirketlerin döviz riski ve enflasyon konuşulacağı açıklandı.

Şimşek ayrıca, "Liranın değer kazanmasıyla birlikte insanlar zamanında dövizle borçlanmayı cazip bulmuşlardı, şu anda bu bir sorun. Şirketlere dönük de (döviz borçlanmada) bazı sınırlamalar var, bunları da çalışıyoruz; yarın öbür gün Finansal İstikrar Kurulu (FİK) toplanacak, yeterli mi tartışacağız. Şu andaki mevcut risk (kurda) açık pozisyonun yönetilmesi, özel sektöre nasıl yardımcı oluruz çalışıyoruz" dedi.

MAKRO İHTİYATİ TEDBİRLER ÖNEMLİ

Şimşek, piyasalarda psikolojinin çok etkili olduğunu, herşey piyasaya bırakılırsa 2008-2009 açık ve net örnekler olmak üzere istenmeyen sonuçlar çıkabileceğini söyledi. Makro ihtiyati tedbirlerin önemini vurguladı.

RUSYA

Şimşek, Rusya konusunda ise normalleşme sürecini çok olumlu bulduğunu ve konuyu oldukça önemsediğini ifade etti.

PETROL

Şimşek, petrol 65-70 dolar seviyelerini aşmadığı sürece bunun da yönetilebilir bir risk olduğunu söyledi.

FON AKIŞLARI

Türkiye'de son 11,5 ayda 1,6 milyar dolar civarında net fon girişi yaşandığını bildiren Şimşek, global piyasalar tarafında fon akışı ne kadar önemliyse jeopolitik risklerin yönetilmesinin de aynı şekilde önem taşıdığını belirtti. Bu noktada hükümetin destek paketlerinin banka risklerini azalttığını, kısa vadede likiditeyi canlandırdığı ve ihracatçıyı teşvik ettiği vurgulandı. Şimşek, "Büyüme çok önemli, risk iştahı büyüme ile çok yakın ilişkilidir. Sorunu çok iyi biliyoruz, çok iyi görüyoruz. Küresel piyasa ekonomisi normlarına ancak uyarak bu sorunları aşarız, AB entegrasyonunu devam ettirerek bu sorunları aşarız" dedi.

SERMAYE KONTROLÜ

Şimşek, Lira'nın bundan sonraki seyrinin fon akışlarıyla şekilleneceğini belirtirken sermaye kontrollerinin hiçbir şekilde düşünülmediğini ifade etti. 

KREDİ NOTU

Şimşek, Türkiye'nin 2016'da yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu kaybetmesi üzerine ise notun yeniden yükselmesinin mümkün olduğunu söyledi. Şimşek, "Yatırım yapılabilir nota döneceğiz, sadece biraz zaman alacak" derken not artırımının şartlara bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde