Sığınmacı karşılığı AB’yle yeni dönem

Sığınmacı karşılığı AB’yle yeni dönem

Ankara AB zirvesinde istediğini aldı: Sığınmacılar karşılığı 3 milyar Avro, Ekim 2016’dan itibaren vize muafiyeti ve müzakerelerin canlandırılması.

Sığınmacı karşılığı AB’yle yeni dönem
16px
24px
30.11.2015 06:16
ABONE OLgoogle
AB’nin sığınmacı seliyle baş edemeyip yardımına muhtaç kaldığı Türkiye ile dün düzenlediği zirvede Ankara istediklerini aldı. Suriye’ye giden MİT TIR’ları haberleri nedeniyle Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin gölgesinde düzenlenen zirvede AB üyesi 28 ülkenin liderleri Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelirken, basın özgürlüğü ve insan haklarını unuttu.

Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Başbakan Ahmet Davtoğlu da basın özgürlüğü ya da Kürt sorununa değinmedi. Türkiye’den katılanlar dahil gazeteciler de bu yönde soru yöneltmedi. Juncker “Basın özgürlüğü, insan hakları konusunda farklı görüşlerimiz olabilir. Sonraki görüşmelerde bu konuya tekrar tekrar dönebiliriz” demekle yetindi. Davutoğlu “2016 yılının Türkiye-AB ilişkilerinde dönüm noktası olacağını” dile getirdi.
 
Yük paylaşımı
 
Tusk’ın “Türkiye, sığınmacı krizinin çözümünde anahtar ülke. Naif olmayalım. En önemli sorumluluğumuz Avrupa’nın sınırlarını korumak” diye açtığı zirvede AB’nin ekimde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunduğu sığınmacı eylem planı kabul edildi. Erdoğan’ın sığınmacıları Türkiye topraklarında tutmak için talep ettiği 3 milyar Avro’luk finansmanın yanı sıra Türkiye vatandaşlarının vize serbestisinin Ekim 2016’da başlaması ve AB’ye üyelik müzakerelerinin canlandırılmasının kabul gördüğü zirve sonuç bildirisinin ana maddeleri şöyle:
 
* AB ve Türkiye, derhal, uluslararası koruma ve sığınmaya ihtiyacı olmayan göçmenlerin, Türkiye ve AB’ye seyahatlerini engelleyecek, iki taraflı geri kabul hükümlerini uygulayarak hızlı biçimde geldikleri ülkelere gönderilmelerini sağlayacak.
 
* AB Türkiye’ye sığınmacılarla baş edebilmesi için başlangıçta 3 milyar Avro verecek, sığınmacı durumunun gelişimine göre finansmanı yeniden gözden geçirecek. Türkiye 2.2 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yaptığı ve bugüne dek 8 milyar dolar harcadığından, AB, Türkiye- AB işbirliği çerçevesinde yük paylaşımının altını çiziyor.
 
* AB, Ankara yol haritasının şartlarını yerine getirirse, yani öncelikle geri kabul anlaşmasını Haziran 2016’da tam manasıyla uygulamaya başlarsa, Schengen Bölgesi’nde Türkiye vatandaşlarına vize uygulamayı Ekim 2016’da kaldırmayı hedefliyor.
 
Ekonomi faslı
 
* AB, Türkiye ile üyelik müzakerelerinde aralık ayında ekonomiyle ilgili 17. başlığı açacak, 2016’nın ilk çeyreğinde başka başlıklar açmaya da hazırlanıyor.
 
* AB ile Türkiye yılda iki kez uygun formatta zirve düzenleyecek.
 
* AB liderleri ile Türkiye, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin yeniden canlandırılması gerektiği konusunda anlaştı.
 
DAVUTOĞLU: AVRUPA EVİMİZ
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, dan Brüksel’de “Bugün tarihi bir gün. Avrupa ortak evimiz Biz bir Avrupa halkıyız. Kıtanın kaderi hepimizin kaderidir” diye konuştu. “Türkiye sadece göçmen krizi değil, tüm krizlere karşı durmaya hazırdır” mesajı veren Davutoğlu’nun Türkiye’nin “dinamik bir demokrasi” olduğunu savunması dikkat çekti. Gülme krizi geçirir gibi konuşan Davutoğlu “Yüzde 97 oranında temsile sahip bir parlametomuz var. Burada karşınızda yüzde 49.9 oy almış bir partinin başkanı olarak bulunuyorum. Yeniden başbakan seçildim” dedi.
 
RENZİ DÜNDAR'I HATIRLATTI
 
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Türkiye’den insan hakları ve basın özgürlüğü beklentilerinden vazgeçmediklerini söyledi. MİT TIR’ları davası kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün cezaevinden AB liderlerine yazdığı mektubu hatırlatan Renzi, “Diğer liderler gibi ben de, tutuklanan iki gazetecinin bize gönderdiği bu mektubu yanımda götürüyorum” diyerek ekledi: “Arkadaşım Davutoğlu ve Erdoğan insan hakları beklentilerimizden ödün vermediğimizi çok iyi biliyor.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde