Sıfırcı Hoca: Devletin borcu zirve yapacak!

Sıfırcı Hoca: Devletin borcu zirve yapacak!

"Sıfırcı Hoca" olarak anılan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin dış finansmanının şoklara karşı kırılgan olduğunu bildirdi.

Sıfırcı Hoca: Devletin borcu zirve yapacak!
16px
24px
20.04.2017 08:40
ABONE OLgoogle

Genişlemeci maliye politikası duruşunun devam etmesini ve kamu borçlarının GSYH'ye oranının 2018 sonunda yüzde 30 ile zirve yapmasını beklediklerini belirten Moody's, Türkiye'ye ilişkin yayımladığı raporda, "Kutuplaşmış seçimler, türbülanslı jeopolitik gelişmeler, devam eden belirsizlikler ve geniş dış finansman ihtiyacı, ülkenin şoklara karşı kırılganlığının kredibilite üzerinde baskı yapmaya devam ettiğini gösteriyor" dedi.

KUTUPLAŞMA SÜRER...

Türkiye'deki kutuplaşmanın devam edeceğini savunan kuruluş,  hükümetin ise bir yandan iç siyaset, diğer taraftan jeopolitik risklere bağlı güvenlik endişeleriyle karşı karşıya olduğu kaydetti.

Referandumdan az farkla "evet" çıkmasının da, kredibilite üzerinde baskı oluşturduğunu ve belirsizliği artırdığını vurgulayan Moody's, olumsuz siyasi iklimin Türkiye'nin büyümesini düşürebileceğini öngördü. Kuruluş raporunda, olağanüstü halin uzatılmasıyla oluşan gergin siyasi atmosferin ise iş ve tüketici güvenini zedeleyeceği, yatırım ve tüketimin azalacağı ifade edildi.

REFORMLAR UYGULANAMADI

Türkiye'nin "yatırım yapılabilir" seviyedeki tek kredi notunu diğer kuruluşların aksine en son düşüren Fitch de, referandum sonrası yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“2019 yılının sonuna kadar yeni cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılmasına gerek yok. Bu zaman çerçevesi, ekonominin iktidarın gündemine geri dönmesine izin verebilir. Türkiye’nin geçici siyasi ve güvenlik ortamı, 2016’daki ekonomik performansı zayıflattı. İktidarın gelişmiş bir ekonomik reform programı var, ancak son yıllarda siyasal fonların akıcı olması ve yapısal zayıflıkların (yüksek net dış borç ve dış finansman gereksinimleri ve yetersiz büyüme kompozisyonu nedeniyle) uygulanamamış olması çok daha belirgin hale geldi.”

AĞBAL BÜTÇEDEN UMUTLU

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise bu sabah bir TV kanalında yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Bütçede yapılandırma bütçe gelirlerine olumlu yansıyacak.

Maliye Bakanlığı olarak büyümeyi destekleyeceğiz. Maliye Bakanlığı olarak bütçeyi de dengeleyeceğiz. Yeniden yapılandırma ile en az 4 milyar TL vergi geliri olacak. Yeniden yapılandırma yapıyor olmamız eski yapılandırma takvimini değiştirmiyor. Yapılandırma, bütçe gelirlerine olumlu yansıyacak.

Yeniden yapılandırmayla bütçeye öngördüğümüzden daha fazla gelir gelecek. Her zaman bütçe disiplinine önem veriyoruz. Bütçeyi bir araç olarak kullandık asla referandum bütçesi yapmadık. Mali disiplinden sapma asla söz konusu değil. Yıl sonuna doğru bütçeyi olumlu yönde etkileyen bir geri dönüş olacağına inanıyorum. Bir süredir beklenen özel sektör yatırım arka arkaya gelecektir. Önümüzde iki yıldan fazla seçimsiz bir dönem var. Üretim reform paketini bakanlar olarak aramızda konuşuyoruz. Meclise arka arya reform paketleri getireceğiz."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde