Sevinçten 32 Milyar Dolar dağıttı, bütçe açık verdi

Sevinçten 32 Milyar Dolar dağıttı, bütçe açık verdi

Suudi Arabistan’ın yeni kralı Selman’ın tahta çıkışını kutlamak için dağıttığı ikramiye 32 milyar doları bulurken, uzmanlar düşen petrol fiyatlarıyla birlikte ülkenin rekor açık vereceğine dikkat çekti.

Sevinçten 32 Milyar Dolar dağıttı, bütçe açık verdi
16px
24px
21.02.2015 09:40
ABONE OLgoogle
Avrupalı liderler, Yunanistan’ın yeni hükümeti ile kemer sıkma paketini tartışırken, ABD yeniden bütçe görüşmeleri ile gerilirken, Suudi Arabistan’ın yeni Kralı Selman’nın tahta geçişini kutlamak üzere halka dağıttığı ikramiye 32 milyar doları buldu.

Yatırım şirketi Ashmore Grubu’nun Riyad Direktörü John Sfakianakis, dağıtılan ikramiyeden dolayı Suudi halkının yeni Kralı’ndan oldukça memnun olduklarını belirterek, “Suudi Arabistan için tam bir parti zamanı. Dağıtılan para çok büyük miktarda bir nakit para. Örneğin Afrika’nın en büyük ekonomisi Nijerya’nın yıllık bütçesinden daha fazla” dedi.

HARCAMALAR ARTTI

Kral Selman’ın, askerler ve emekliler dahil tüm kamu çalışanlarına iki maaş ikramiye ile yurtiçi ve yurtdışındaki öğrencileri de kapsayan yardımlar sonucunda ülkedeki tüketicilerin cebinde fazladan bir nakit oluştu. Cebinde fazladan 2 maaş bulunan 5.5 milyonun üzerinde tüketicinin bu ay ve önümüzdeki aydan itibaren ülkedeki ticareti olumlu etkilemesi bekleniyor.

Suudi Arabistan’da en azından bir süreliğini insan hakları ihlallerinin daha az konuşulacağını kaydeden Sfakianakis, “Kral’dan gelen paraların büyük oranda, yeni cep telefonu, çanta ve seyahat gibi alanlarda harcanması bekleniyor. Elbette varsa borçlar öncelikle kapatılacaktır. Ayrıca büyük bir kısmın mücevhere alacağını da belirtmek lazım. Tabi paranın ilk kez, ikinci ya da üçüncü kez evlenmek isteyenler için de bir fırsat yarattığını unutmamak lazım” dedi. 

Petrol zengini Suudi Arabistan’ın kraliyet ailesi, vatandaşına dağıttığı yüksek ikramiyeleri ile tanınıyor.

BÜTÇEDE REKOR AÇIK

Ancak Jadwa Investment Analisti Rakan Alsheikh, bu geleneği bozmayan yeni Kral Selman’ın, ikramiyeyi petrol fiyatlarının çok büyük bir düşüş yaşadığı dönemde dağıttığını hatırlatarak, “Bu durum gelirlerinin yüzde 90’ını petrolden gelen Suudi Arabistan’ın son düşüşten sonra gelirlerinin yüzde 20 azalması ve bunun sonucunda da 44.5 milyar dolar gibi rekor bir açık verebileceği öngörülüyor. Buna bir de dağıtılan ikramiyeler eklenirse açığın 67.2 milyar dolara çıkabileceği tahmin ediliyor” değerlendirmesinde bulundu. Ancak kimi Suudi Arabistanlı uzmanlar halka dağıtılan bu ikramiyenin Kral’a bağlılığı arttırdığını belirtiyor.

İKRAMİYE SEVİNCİ SOSYAL MEDYADA

İki maaş ikramiye alan Suudilerin sevinci sosyal medyaya da yansıdı. Sosyal medyada paylaşılan görsellerden birinde de kalabalık bir havaalanı görüntüsünün altına ‘İki maaş ikramiyeden sonra Suudi Arabistan’ın havaalanları’ yazıldı. 


E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde