Şeker ithalatı yeniden gündemde…

Şeker ithalatı yeniden gündemde…

Şekerde kotalı üretimin sancılarını yaşayan Türkiye’de, şeker ithalatı bir kez daha gündeme geldi.

Şeker ithalatı yeniden gündemde…
16px
24px
05.07.2015 20:27
ABONE OLgoogle
2014-2015 pazarlama yılında iklim şartları nedeniyle pancar rekoltesinin ve beraberinde pancarın polar değerinin düşmesi, üretilen pancar şekeri miktarını da olumsuz etkiledi.

Bu nedenle üke genelinde yüzde 14 daha az pancar şekeri üretimi gerçekleşti. Pancar şekerindeki bu sıkıntı, kendisini önce imalatçı-ihracatçı firmalara yaptıkları ihracat karşılığında tahsis edilen C Şekeri’nde gösterdi. Mart’ta şeker ithalatı serbest bırakıldı ve üretiminde şeker kullanan sanayiciler 80 bin ton şekeri ithal etti. Bugünlerde sıkıntı daha da büyüdü çünkü gıda ve içecek sanayi her geçen yıl büyüyen, ihracatı artan Türkiye’nin şeker ihtiyacı da artıyor. Şeker Kurulu tarafından, 2014/15 pazarlama yılı için ülke şeker talebini karşılayacak miktar olarak 2 milyon 250 bin ton A kotası şeker tahsis edildi. Fakat rekoltedeki düşüş nedeniyle pancar şekeri üretiminde belirlenen A şekeri kotasına bile yaklaşılamadı.

Edinilen bilgilere göre, Şeker Kurumu, 2015 yılı Haziran ayında gerçekleşen kümülatif şeker satışlarının geçmiş yıllara göre daha fazla olması, mevcut şeker stoklarının son 2 yılın yarısı düzeyine inmesi ve bu durumdan doğabilecek piyasadaki spekülatif hareketleri önlemek amacıyla, gerektiğinde Avrupa Birliği ve diğer üretici ülkelerden şeker ithalatı yapılabilmesi yönünde ilgili Bakanlıklara görüş bildirdi. 

Sektörde ise Haziran dönem sonu itibariyle ülke şeker stokunun 300 bin tona kadar gerilediği, bu nedenle şeker kullanan sanayilerin ihtiyacının karşılanması amacıyla gerekli görülmesi durumunda 80 bin civarında şeker ithalatının, gümrük vergilerinde indirim sağlanmak suretiyle serbest bırakılacağı konuşuluyor. 

A, B ve C Şeker hakkında bilgi...

 Şeker Kanununun yürürlüğe girdiği 2001 yılından bu yana gıda tüketimine yönelik şeker ithalatı yapılmamıştır. 

Şeker Kanunu çerçevesinde ülke ihtiyacını karşılayacak miktarda şeker üretimi, ülkemiz şeker arz-talep dengesini dikkate alarak belirlenen kota sistemi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. 

Kotalar, Şeker Kurulu tarafından; üretim, satış, stok gerçekleşmeleri ile nüfus artış hızı gibi talebi etkileyen unsurlar dikkate alınarak yapılan simülasyonlar neticesinde belirlenmektedir. 

Bu planlı şeker üretim modeliyle hem ülke şeker talebi karşılanmakta hem de pazarlama yılı sonu itibariyle makul bir stok düzeyine ulaşılmaktadır. 

Bugüne kadar gerek yurtiçi şeker tüketimi gerekse ihraç amaçlı üretilen şekerli mamullerde kullanılmak üzere ihtiyacımız olan şeker, ülkemiz çiftçisinin ürettiği pancardan elde edilmektedir. Ülkemiz yurt içi şeker talebi yurt içi üretimle karşılanmaktadır.

Şeker Kanunu’nun amacı yurtiçi şeker talebinin yurtiçi üretimle karşılanması ve şeker piyasasının düzenlenmesidir. 

Kanunda, yurtiçi talebin yurtiçi üretimle karşılanması için üretilecek ve satılabilecek şeker miktarı A kotası şeker, A kotası şekerin belli bir oranına tekabül eden ve güvenlik payı için bulundurulan şeker miktarı ise B kotası şeker olarak sınıflandırılmaktadır. 
Bunların dışında, yasal bir zorunluluk bulunmadığından üretimi şirketlerin inisiyatifinde olan ve üretilmesi halinde ise sadece ihraç amaçlı kullanılan ve yurtiçine arz edilemeyen şekerler ise “C şekeri” olarak tanımlanmaktadır. 

İhracatçıların şeker talepleri ise C şekeri üretimi ve şeker üreticisi Şirketlerin yurt içine pazarlayamadıkları A kotası şekeri kendi talepleri doğrultusunda Şeker Kurumunun uygun görmesi üzerine C şekerine aktarmaları suretiyle karşılana gelmiştir. 

2014/15 pazarlama yılında yeterli C şekeri arzı oluşmayacağı öngörüsüyle Şeker Kurumu, imalatçı/ihracatçılara C şekeri arzında bir dar boğaz yaşanmaması için son iki yıldır doğrudan C şekeri ihracat iznini durdurmuştu. 

Şeker Kurulu tarafından, 2014/15 pazarlama yılı için ülke şeker talebini karşılayacak miktar olan 2 milyon 250 bin ton A kotası şeker tahsis edilmiş, ancak üretim bir önceki yılın yüzde 14 altında gerçekleşti. 

Bu nedenle, kota fazlası oluşmadı, dolayısıyla C şekeri üretilemedi. Ancak, bu durum şeker üretiminin Şubat ayı ortasına kadar sürmesi nedeniyle Şubat ayında tespit edilmiştir. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., son olarak Şubat ayı içerisinde A kotasından C şekerine aktarım talebinde bulunmuş ve bu talep Kurul tarafından öncelikle görüşülerek onaylanmıştı. 

Bu aktarımın hemen akabinde TŞFAŞ’nin stoklarında C şekeri kalmadığını bildirmesiyle A kotasından C şekerine aktarım yapma imkanının kalmadığı anlaşılmış.

Bu tespitler ve gelişmeler üzerine, Şeker Kurulu konuyu ivedi olarak gündemine alarak, ihracatçıların kullanacakları şekerle ilgili taleplerini Ekonomi Bakanlığına bildirmişti.
Ekonomi Bakanlığı da konuya ilişkin yapılan toplantı sonucunda ise imalatçı/ihracatçıların C şeker taleplerinin karşılanmasında bir dar boğaz yaşanmaması için dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat yolunu açmıştı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde