Sayıştay yakaladı: Merkez'den 'Ballı lojman' kıyağı

Sayıştay yakaladı: Merkez'den 'Ballı lojman' kıyağı

Sayıştay yaptığı denetimler sonucunda, Merkez Bankası personelin hem lojmanda oturduğunu hem de konut tazminatı aldığını belirledi

Sayıştay yakaladı: Merkez'den 'Ballı lojman' kıyağı
16px
24px
20.11.2016 17:56
ABONE OLgoogle

Kamu kurumlarını denetleyen Sayıştay, Merkez Bankası'nda (MB) da usulsüzlük yapıldığını ortaya çıkardı. Sayıştay, MB personelinin hem lojmanda oturduğunu hem de konut tazminatı aldığını belirledi. “Personel giderleri içinde yer alan konut tazminatı ödemelerinden, lojmanlarında ikamet edenlerin de faydalanmakta olduğu görülmüştür” diyen Sayıştay, şu tespitte bulundu:

“Merkez Bankası Memur Konutları ve Misafirhaneleri Uygulama Talimatı'na ve kurum gider bütçesinin ilgili faslına göre konut tazminatı verilmektedir. Ancak bu tazminat, MB uygulamasında, lojmanda ikamet eden ve etmeyen ayrımı yapılmaksızın bütün personele verilmektedir. Konut tazminatı, kamu kaynağı kullanan idare ve kurumlarda, lojmanlarda ikamet etmeyen, diğer bir deyişle kamu konutları imkanlarından faydalanmayan personel için öngörülmüş bir uygulamadır.”

YA LOJMAN YA DA PARA

Konut tazminatının, lojman olanağından yararlanamayan kamu personeline destek için verildiğini belirten Sayıştay, “MB'nin, kurum lojmanında kalan personeline aynı zamanda konut tazminatı verilmesinin uygun olmadığı değerlendirilmektedir. Konut tazminatından yararlananların lojman imkanlarından faydalanmaması veya bu imkandan faydalananlara konut tazminatının ödenmemesi gerek” açıklaması yaptı. Merkez Bankası ise Sayıştay'a verdiği yanıtta, ilgili lojmanların boş kalması halinde ek maliyetler oluşacağını dile getirerek, bu nedenle uygulamaya başvurduklarını savundu. Ancak Sayıştay bu gerekçeyi yeterli bulmadı ve gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Ali Ekber Ertürk/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde