Sayıştay’dan kamu bankalarına: Batık kredilerinizi tahsil edin

Sayıştay’dan kamu bankalarına: Batık kredilerinizi tahsil edin

Kamu bankalarının takipteki kredilerinde yaşanan büyük artış Sayıştay’ın da dikkatini çekti.

Sayıştay’dan kamu bankalarına: Batık kredilerinizi tahsil edin
16px
24px
13.01.2015 06:12
ABONE OLgoogle
Sayıştay’ın hazırladığı raporda, kamu bankalarının takipteki kredilerinin ulaştığı tutarlara dikkat çekildi. Batık kredilerin tahsili için etkin çalışma yürütülmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye Bankalar Birliği, kamu bankalarının takibe düşen kredilerin, bankacılık sektöründeki artıştan iki kat daha hızlı büyüdüğü konusunda uyarıda bulunurken, benzer bir değerlendirme de Sayıştay’dan geldi.

Sayıştay’ın KİT’lerle ilgili hazırladığı 2013 genel denetim raporunda kamu bankalarının takipteki kredilerinin ulaştığı tutarlar ile tahsilatta yaşanan gecikmelerin bankaların gelirlerini ve kaynakların etkin şekilde kullanılmasını olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Bu sorunun çözümü için takipteki alacakların tahsili yönündeki çalışmaların etkin şekilde sürdürülmesi istendi.

Türkiye Bankalar Birliği’nin, kamu bankalarının takibe düşen kredilerinin, bankacılık sektöründeki artıştan iki kat daha hızlı büyüdüğüne yönelik raporunu Zaman dün duyurmuştu. Takipteki kredi tutarları önemli miktarlara ulaşan kamu bankaları Sayıştay tarafından da uyarıldı.

Sayıştay raporunda yer alan bilgilere göre bankacılık sektörünün takipteki kredi alacakları 2013 yılında 2012’ye göre yüzde 25 artışla 27,4 milyar TL’ye ulaştı. Takipteki krediler için ayrılan karşılık oranı yüzde 77,4 olarak gerçekleşti.

Takipteki kredilerin toplam kredilere oranı 2012 sonunda bankacılık sektörü genelinde yüzde 2,8 iken, 2013 yılı sonunda 0,1 puan azalarak yüzde 2,7’ye geriledi. Ziraat Bankası’nda ise 2012  sonunda yüzde 2,9 iken, 2013 sonunda 0,7 puan azalarak yüzde 2,2’ye geriledi. Ziraat’in takipteki kredileri 2013’te yüzde 17,4 artış gösterdi.

Sayıştay raporunda Ziraat Bankası’nın kredi takip artış oranı ile genel takip oranlarının sektörün altında gerçekleşmesinin sebebinin kredilerden sağlanan yıllık yüzde 55,5’lik artıştan kaynaklandığı belirtildi. Raporda Halk Bankası’nın takipteki alacaklarının 2012’ye göre yüzde 14,5 arttığı belirtildi. Vakıfbank’ın ise takipteki kredilerinin toplam kredilere oranının sektörün 1,3 puan üzerinde yüzde 4,1 olarak gerçekleştiği bilgisine yer verildi.

Raporda kamu bankalarının kredi kartları sayısıyla işlem ciroları ve internet bankalığının işlem hacminin rakiplerine göre düşük olması da eleştirildi. Raporda, bu bankaların kredi kartları sayı ve işlem cirosu bakımından bankacılık sektöründeki pazar paylarını artırıcı politikaların geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Sayıştay raporunda kamu bankalarının iştirak ve bağlı ortaklık kapsamında faaliyet gösteren şirketlerinin bulundukları sektörler içinde rekabette genelde gerilerde kaldığı da belirtildi. Kendi sektörlerinde, ana kuruluşları olan bankaların bankacılık sektöründe aldıkları payın da altında pay alan şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörlerde etkin ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde çalışarak daha ön sıralarda yer almalarını sağlayacak politikaların geliştirilmesi gerektiği belirtildi.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde