Savunma sanayi, devletten daha fazla “yerli ürün” kullanımı istiyor

Savunma sanayi, devletten daha fazla “yerli ürün” kullanımı istiyor

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Aliş, "Savunma sanayi olarak devletimizden hem yerli ürün kullanımını daha da artırmasını hem de ülkeden ülkeye satışlarda sektöre destek olmalarını istiyoruz"

Savunma sanayi, devletten daha fazla “yerli ürün” kullanımı istiyor
16px
24px
29.08.2014 12:41
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin ihracatını en hızlı artıran birliklerinden Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) Başkanı Latif Aral Aliş, sektörün son durumu, ihracat potansiyeli ve hedeflerini Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katıldığı toplantıda  kamuoyu ile paylaştı.

Konuşmasında, sektörün hızla büyüdüğünü ve pek çok başarılı projeye imza attığını söyleyen Aliş, “İhracatımızı her geçen yıl artırıyoruz. Yoğun Ar-Ge faaliyetleri ve teknolojik yatırımlarla büyüyen savunma sektörümüz, üretiminin üçte birini ihraç eder duruma geldi. Sektörümüz, ülkemiz savunma ihtiyacının yüzde 60'a yakınını karşılıyor ve bu oran sürekli artıyor” diye konuştu.

Aliş, 2013 yılında dünya genelinde savunmaya harcanan miktarın toplam 1 trilyon 747 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, Ekonomi Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin senkronize bir şekilde etkin çalışmasıyla hedeflere ulaşılacağını söyledi.
 
“Devlet yerli ürün alımını artırmalı”

Latif Aral Aliş, Türk ürünlerinin özellikle son birkaç yıl içinde dünya çapında çok daha fazla tercih edilmeye başlandığına dikkat çekerek, dünyanın en büyük savunma firmaları listesinde iki Türk şirketi ASELSAN ve TUSAŞ’ın olduğunu söyledi. İhracatın artışı için devletten birtakım destekler beklediklerini ifade eden Aliş, bunları şöyle sıraladı:
 
-Sektörün gelişen ihracatına özel kredi imkanlarıyla finansal destek verilmesini bekliyoruz ayrıca Hazine destekli ve ülke spesifik savunma sanayii kredileri konusunda da ilerleme sağlanmasını diliyoruz.

-Devletten devlete satışta, özellikle bölgemizde yer alan ülkeler ile yeni pazarlarda devlet garantörlüğünde ve desteğinde şirketlerin ihracatının arttırılması önemli bir yöntem. Bu bağlamda, satışların etkin bir şekilde yapılabilmesi amacıyla Hükümet, ilgili mevzuat düzenlemesini hayata geçirmesini bekliyoruz.

-Devletin yerli savunma sanayinden alımlarının arttırılması, şirketlerimizin geliştirdiği ürünlerin, devlet envanterine girmesi ve kullanılması, dış pazarlarda en fazla sorgulanan konular. Bu nedenle, özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet güçleri tarafından yerli ürünler tercih edilmesini umuyoruz.

Türkiye savaş bölgelerine savunma sanayi ürünü satmıyor

Aliş, Türkiye’nin Suriye ve Irak gibi savaş yaşanan bölgelere savunma sanayi ürünü satmadığını vurgulayarak, “Sektörümüz, BM – NATO kurallarına uygun bir şekilde ihracatını sürdürmektedir” dedi.

SSM gerekli koordinasyonu sağlayacak

Toplantıya katılan Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ise konuşmasında, sektörün ihracat artış oranına dikkat çekti. “Sektörün ihracat artış oranları gayet iyi ancak 2023 hedefi için yetersiz. Bunu artırmak için radikal tedbirler alacağız” diye konuşan Demir, Türkiye’nin sanayide topyekun bir değişime gitmesi gerektiğini vurguladı. Alınacak tedbirleri, “Sanayi ve insan kaynağı envanteri oluşturmak, ilgili birimlerin koordine olması ve uzun vadeli planlar oluşturması, kaynakların tespiti ve verimli kullanımı” olarak sıralayan Demir, SSM olarak sektörle devletin ilgili birimleri arasında gerekli koordinasyonu sağlayacaklarını söyledi. Demir şöyle konuştu:

“Koordine bir sanayi seferberliği olmalı. Artık Türkiye mal satılacak değil, ortak proje üretilecek bir ülke haline geldi. Benim bu toplantıda olmam bile devletin sektöre verdiği desteğin bir göstergesi.”

SSI ihracatından notlar…

-Birlik ihracatı 2008'de 600 milyon dolarken, 2012'de 1 milyar 260 milyon dolara, 2013 yılında ise 1,4 milyar dolara ulaştı.

-2014 Ocak Temmuz aralığında ihracatı en fazla artan sektör savunma sanayi oldu. 2013 yılının ilk yedi ayında 781 milyon dolar olan ihracat, 2014 ilk yedi ayında 952 milyon dolara yükseldi. Geçen yıla göre artış oranı yüzde 22 oldu. Aynı dönemde Türkiye geneli ihracatı ise yüzde 5,7 arttı. Bu rakam, sektörün ihracat artış oranında lider olduğunu gösteriyor.

-SSI, yılsonu ihracat rakamını 2 milyar dolar olarak ortaya koydu.

-ABD en fazla ihracat yapılan ülke olurken, bu ülkeye en çok uçak parçaları, hafif silah ve mühimmat ihraç edildi.

-AB Ülkeleri, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri, Hazar Bölgesi, Körfez ülkeleri ve Güneydoğu Asya ihracat yapılan bölgeler olurken; Uzakdoğu ve Afrika yeni pazarlar olarak belirlendi.

-Birlik, uçak ve helikopter aksamları, uçak motorları, zırhlı kara araçları, gemiler ve sürat botları, füze roket ve fırlatma platformları, hafif silahlar ve mühimmatları, telsiz, komuta kontrol sistemleri, simülatörler, sensörler ve yazılımlar, mutfak, hastane, giyim malzemeleri gibi lojistik destek ürünleri, modernizasyon ve modifikasyon hizmetleri, mühendislik ve teknoloji transferi ihraç ediyor.

-Birliğin 2023 ihracat hedefi 25 milyar dolar.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde