Şarjı uzatana 2.5 milyon lira destek

Şarjı uzatana 2.5 milyon lira destek

Yerli otomobil prototipleri için büyük adım adıldı. Araçların pil ve şarj ömrünü uzatmak için başlatılan “ileri batarya” teknolojileri için çağrılan şirketlere 2.5 milyon TL'ye kadar destek verilecek.

Şarjı uzatana 2.5 milyon lira destek
16px
24px
21.07.2015 06:42
ABONE OLgoogle
Ağustos ayında, prototip olarak üretilen dört yerli otomobil tamamlanarak test çalışmalarına başlanacak. Önümüzdeki yıl 30-40 araçlık bir filoyu da hazır hale getirmeyi planlayan hükümet, araçların niteliğini güçlendirmek için kapsamlı bir çalışma başlattı.

Bu kapsamda TÜBİTAK, elektrikli ve hibrit elektrikli araçlarda en önemli problem olan bataryalarda "ileri teknoloji" üretimi için düğmeye bastı. TÜBİTAK, bu alanda çalışma yürütecek kişi ve kuruluşlara yüklü destek verecek. Hedef, şarj ve pil ömrü uzun, maliyeti düşük bataryalar üretmek olarak  belirlendi.

Dünyada söz sahibi olmalıyız

Çağrı metninde, düşük şarj maliyetleri, yatırım ve vergi teşvikleri, daha az hareketli mekanik parçalarının olması gibi avantajların önemine vurgu yapıldı. Türkiye'nin dünya çapında söz sahibi olabilmesi için detaylı araştırma projelerine ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

Maliyetler aşağı çekilmeli

Batarya üretim maliyetinin düşürülmesi, çevrim ömrünün ve batarya sistem güvenliğinin artırılması, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi, yüksek kapasiteli pillerin üretilmesi gibi hedeflerin sıralandığı çağrıda, çalışma yürütülecek teknik konular da sıralandı.

İlk başvurular 21 Ağustos'ta

TÜBİTAK'ın çağrı metnine göre başvurular iki takvim halinde alınacak. İlk aşamada başvurular 21 Ağustos'ta, ikinci aşamada ise 27 Kasım'da bitecek. Küçük ölçekli projeler için en fazla 24, orta ve büyük ölçekliler için de en fazla 36 ay süre tanınacak. Program çerçevesinde küçük ölçekli projelere 500 bin TL'ye kadar destek verilecek. Orta ölçekli projelerde miktar 1 milyon, büyük ölçeklilerde 2.5 milyon TL'ye çıkacak.

Aylık 2.500 lira ödenek

Özel sektörün yer aldığı projelerde ilgili özel kuruluşa verilecek makine-teçhizat bedelinin yüzde 50'si TÜBİTAK tarafından karşılanacak. Proje yürütücüsüne aylık 2 bin, yöneticisine 2 bin 500 TL ödenecek. Araştırmacılar da aylık bin TL alacak. 

2016'da 30-40 aracımız olacak

Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, "yerli otomobil"de ağustos ayına işaret ederken, dört prototipin hazır olacağını açıklamıştı. Işık, "2016 yılında da 30-40 araçlık filo üretmeyi hedefliyoruz" demişti.
Hakkı Kurban/akşam
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde