‘Sarı Mercedes’ alarmı, lüks araç girişi patladı

‘Sarı Mercedes’ alarmı, lüks araç girişi patladı

‘Sarı Mercedes’ düzenlemesi, suç şebekelerinin yeni kazanç kapısı oldu.

‘Sarı Mercedes’ alarmı, lüks araç girişi patladı
16px
24px
08.03.2016 13:55
ABONE OLgoogle
‘Sarı Mercedes’ düzenlemesi, suç şebekelerinin yeni kazanç kapısı oldu. Yurt dışından getirilen araçların, Türkiye’de kalış süresi 6 aydan 24 aya çıkınca, gümrük kapılarından giren ‘lüks araç’ sayısı patladı. Gümrük Bakanlığı alarm verdi.

Ekim ayında başlayan uygulama sonrasında lüks araçların Gürcistan, Bulgaristan gibi ülkelerden Türkiye’ye getirilerek ‘geçici ithalat kapsamında’ kiralandığı veya satıldığı tespit edildi. Bursa, Diyarbakır gibi illerde milyonlarca lira değerinde araca el konulurken, binlerce kişiye ceza kesildi.

13 Ekim 2015 tarihinde yapılan değişiklikle Geçici İthalat Rejimi Turistik Kolaylıklar kapsamında yurtdışında yerleşik kişilerin getirdikleri yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalabileceği süre 6 aydan 24 aya çıkarıldı. Böylece son 1 yıl içinde 185 günden uzun bir süre Türkiye dışında bulunan kişilerin, Türkiye’ye girişlerinde beraberinde getirdikleri araçları, iki yıl süreyle Türkiye’de bırakma olanağı sağlandı. Ancak süre uzatımıyla birlikte organize suç şebekeleri harekete geçti. Türkiye’ye ‘lüks araç’ getirerek kimi vatandaşlara kiraladıkları kimilerine ise sattıkları tespit edildi.

ÇİFT RUHSAT ÇIKARILIYOR

Organize şebekenin araçları getirip, mevzuata aykırı olarak Türkiye’de nasıl bıraktıkları ise ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı birimlerinin yaptıkları denetimlerle ortaya çıktı. Buna göre hem yabancı uyruklu şahıs hem de Türk vatandaşı adına düzenlenmiş çift ruhsat çıkarılıyor.

Şebeke, Gürcistan vatandaşları adına alınan taşıtları, Türkiye’ye sokup,  Türk vatandaşlarına devir yaparak ‘sahte ruhsat’ düzenliyor. Böylece BMW, Mercedes, Audi, Hummer gibi araçlar piyasa değerinin çok altında fiyatlarla ‘yurtdışında yerleşik kişi’ statüsü olmayanlara satılıyor ya da kiralanıyor. “Bunu iki yıl kullan, sonra süreyi uzatacağız” deniliyor.

GERİYE DÖNÜK İNCELENİYOR

Gümrük Bakanlığı, yurtdışında yerleşik kişilere tanınan araç getirme hakkının kullanım süresinin 24 aya çıkarılmasının ardından denetimleri artırdı. Edinilen bilgiye göre sadece Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, 1 Aralık 2014-18 Şubat 2016 tarihleri arasında yapılan giriş çıkışları inceleyerek bin 265 kişiye para cezası kesti. 30 araca Hopa Cumhuriyet Savcılığınca el konuldu, bu kişiler hakkında Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanununa aykırı davranmaktan suç duyurusunda bulunuldu. 

Mevzuata aykırı olarak Türkiye’ye getirilen ve piyasa değeri milyonlarca liraya ulaşan lüks markalara ait yabancı plakalı araçlara el konuldu.

VATANDAŞ UYARILDI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtdışından araç getirip kullanmasının yasalara aykırı olduğuna dikkat çekerken, vatandaşları bunun mümkün olduğunu söyleyen suç şebekelerine karşı uyardı. Bu tür kişilerin Alo 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattına bildirilmesini istedi.

KİMLER KULLANABİLİR

Yurtdışında yerleşik olan kişiler (emekliler dahil) yurtdışı ikamet yerlerinde adlarına veya bir başkası adına kayıtlı kişisel kullanıma mahsus taşıtları ‘geçici’ olarak Türkiye’ye getirebilir. Bu araçlar kişi, taşıtsız olarak yurtdışına çıksa bile 24 ay (azami 730 gün) Türkiye’de kalabilir. Kişinin birinci derece yakınları tarafından, onun yokluğunda kullanılabilir. Ancak bunun için en yakın Gümrük idaresine başvurarak, taşıtsız yurtdışına çıkış taahhütnamesi vermesi gerekir. Kişinin yurtdışında yerleşik kabul edilebilmesi için, Türkiye dışında bir ülkede ikamet etmesi ve son bir yılda en az 185 gün orada bulunmuş olması gerekir.  Aysel Alp/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde