Sancak'ın gözü Koç'un Altay tankında mı?

Sancak'ın gözü Koç'un Altay tankında mı?

Altay tankı projesi, savunma sanayii kulislerinin bir numaralı gündem maddesi.

Sancak'ın gözü Koç'un Altay tankında mı?
16px
24px
31.01.2016 11:55
ABONE OLgoogle
Geliştirme ihalesini Koç Grubu'nun kazandığı ve seri üretim aşamasına yaklaşan Altay tankı projesi, savunma sanayii kulislerinin bir numaralı gündem maddesi.

Saray'a yakınlığıyla bilinen medya patronu Ethem Sancak'ın sahibi olduğu BMC'nin, seri üretim için oldukça istekli olduğu ve şirket temsilcilerinin katıldıkları birçok toplantıda ihaleyi alacaklarını ima ettikleri belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, vefatından bir gün önce Mustafa Koç'la bir araya gelmiş ve Altay tankı projesini görüştüklerini açıklamıştı. Koç'un kazandığı savaş gemisi MİLGEM ihalesi ise Erdoğan'ın araya girmesiyle iptal edilmişti.

Türk savunma sanayiinin en büyük hayallerinden biri olan milli tank üretme projesi için 2008 yılında ana yüklenici olarak Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar firması seçildi.

Prototip üretimi için 500 milyon dolarlık kaynak ayrıldı. Prototip tankları üreten ve atış testlerine devam eden Otokar, seri üretim aşamasına yaklaşmış durumda.

Prototipler tamamen bittikten sonra, seri üretim için yeni bir ihaleye çıkılacak. Tankı sıfırdan geliştiren firma olması nedeniyle, seri üretim ihalesinde de Otokar firmasının bir adım önde olduğu belirtiliyordu.

Fakat Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Sancak'ın, BMC'yi TMSF'den çok uygun bir fiyatla almasının ardından şartlar değişti. Savunma kulislerinde, tank ihalesini Erdoğan'ın desteğiyle BMC'nin alacağı öne sürülüyor.

Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı, Güney Koreli Rotem. Tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikasyon aşamalarının tamamlanması için Otokar ve Rotem birlikte çalışıyor. Prototipler üretildikten sonra seri üretim için tekrar ihaleye çıkılacak.

Emre Soncan/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde