Sanayide Just in Time paniği

Sanayide Just in Time paniği

Elektrik kesintisi, ürünlerin tam zamanında teslimi anlamına gelen 'Just in Time'da aksamaya neden oldu.

Sanayide Just in Time paniği
16px
24px
01.04.2015 08:48
ABONE OLgoogle
Elektrik kesintisi, ürünlerin tam zamanında teslimi anlamına gelen 'Just in Time'da aksamaya neden oldu. Jeneratörler çaresiz kaldı. Ağır sanayinin kalbi Kocaeli'nde 6 bin firmada üretim durdu. Saatlik zarar 100 milyon dolar

Türkiye'de 79 ilde yaşanan elektrik kesintisi sanayiyi de olumsuz etkiledi. Başta İstanbul, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, Konya ve Gaziantep olmak üzere Türkiye'nin dev sanayi kentlerinde uzun süre çarklar durdu. Bazı fabrikalar jeneratörler yardımıyla üretime devam etmeye çalıştı. Elektrik kesintisinin en ağır faturası ise otomotiv ve demir-çelik gibi ağır sanayi tesislerinde yaşandı.

Yüksek voltajda elektriğe ihtiyaç duyan fabrikalarda jeneratörler de çaresiz kalınca 10 saati aşan üretim kesintileri gerçekleşti. Kesintinin otomotiv sektörü için sıkıntı yarattığını belirten Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, "Ağırlıklı olarak Kocaeli, İstanbul, Bursa, İzmir ve Manisa'da yoğunlaşan otomotiv sanayimizde üretimin durmasına sebep olan elektrik kesintisi, Just in Time (tam zamanında üretim) ilkesini de kesintiye uğrattı" dedi.

En ağır fatura da 6 bin fabrikanın üretim yaptığı Kocaeli'ne çıktı. Bölgedeki fabrikaları arayarak bilgi aldıklarını söyleyen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Bütün hatlar kapalı olduğu için üretim yapılamıyor. Enerji üretenler de enerji üretmiyor. Enerji de yok maalesef. Çok zor bir durum. Tam olarak ne olduğunu da bilmiyoruz" diye konuştu. 

SAATTE 100 MİLYON DOLAR 

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise elektrik kesintilerinin Türkiye'ye maliyetinin saatte 100 milyon dolar olduğunu söyledi. Özdebir, "Türkiye'nin bir yıllık milli gelir üretimi 800 milyar dolar. Bunu 365 güne bölelim (ki tatil günlerini çıkarmamız gerekir ama çıkarmayalım), günlük üretim 2.2 milyar dolar oluyor. Böylece kesinti nedeniyle 1 saatte Türkiye'nin yaşadığı üretim kaybı yaklaşık 100 milyon dolar oluyor" şeklinde konuştu. Kesinti, Gaziantep'te de üretimi durdurdu, binlerce işçi evlerine gönderildi. Uşak'ta ise 496 firma üretime ara vermek zorunda kaldı. 

TRAKYA'YI HAMİTABAT KURTARDI

Kesintinin ardından Bulgaristan'dan sağlanan elektrikle üretime ilk geçen santralin Limak Grubu'na ait Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali olduğu öğrenildi. Saat 10:36'da yaşanan kesintinin ardından TEİAŞ'ın yönlendirmesiyle Hamitabat'a Bulgaristan 1 hattından saat 11:14'te elektrik sağlandı. Saat 11:39'da Hamitabat A2 ünitesinde elektrik üretimi başladı, böylece diğer üniteler de devreye girdi. Saat 13:20'de 9 ünite devreye alınarak sisteme 810 mw güç verildi. Bu sayede Trakya Bölgesi elektriksiz kalmadı. 

BATMAN'DA PETROL ÜRETİMİ AKSADI

Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi Batman'da petrol üretimini de durdurdu. TPAO Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, uzun kesintiler yüzünden petrol üretilemediğini söyledi. 

KESİNTİ VERGİDE SÜRE UZATTIRDI

Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre, elektrik kesintileri nedeniyle 2014'e ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilmesi ve birinci taksit ödemeleri için 2 Nisan Perşembe gününe kadar süre tanındı. 
Metin Can/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde