Samsung’da tüketiciler nasıl mağdur oluyor?

Samsung’da tüketiciler nasıl mağdur oluyor?

Bir dünya markası, aynı arızadan (üretim hatası) tam dört kez tamir gördüğünde tüketiciye ‘yapabileceğimiz bir şey yok’ diye bilir mi?

Samsung’da tüketiciler nasıl mağdur oluyor?
16px
24px
21.03.2014 14:32
ABONE OLgoogle
Bu konu bir yanıyla okur serzenişi, diğer yanıyla da çok ciddi bir tüketici şikayeti. Dolayısı ile bizim için haber değeri taşıyor. Biz de hikayeyi sizlerle paylaşmak istedik… Şikayete konu olan firma Samsung Türkiye. Ürün ise son dönemin gözde ürünlerinden yüksek fiyatlı bir akıllı telefon.

Okurumuz bir süre önce Samsung Galaxy modeli bir telefon alıyor. Ancak telefon bir ay sonra arızalanıyor. Aynı zamanda orijinal şarj aletiyle şarj olmamaya başlıyor. Doğal olarak okur da ürünü Samsung tamir servisine veriyor. Servisten ‘ürün hazır’ telefonu gelmesi ile ürününü kullanmak için teslim alıyor. Ancak aynı arıza birkaç gün içinde yeniden ortaya çıkıyor.

Bu senaryo kısa aralıklarla tam üç kez tekrarlanıyor. Yani telefon bir türlü kullanılamıyor. Ve Tüketici Yasası’na göre ayıplı ürün sınıfına giriyor. Dördüncü seferde ise ‘Biz bu sorunu çözeriz’ diyerek Samsung Türkiye devreye giriyor. Bir ümit ürün bu kez Samsung Türkiye’nin gösterdiği tamir merkezine gidiyor. Yine bildik ses “Ürün tamir edildi, alabilirsiniz” diyerek okuru arıyor. Ancak birkaç gün sonra telefonda aynı arıza tekrarlıyor. Okurumuz bu kez Samsung Türkiye’nin konu ile ilgili yetkilisini aramaya başlıyor. Bir, üç, beş derken tam bir hafta sonra yetkiliye ulaşıyor. Ne yapacağını soruyor.

Şimdi, böyle bir durumda dünyanın her ülkesinde ya ürün yenisiyle değiştirilir ya da para iadesi yapılır. Bizde ise Samsung Türkiye’nin tüketiciye verdiği cevap ‘Yapabileceğimiz bir şey yok’ oluyor. Merak ettiğimiz konu Samsung benzer bir uygulamayı merkezi olan Güney Kore’de veya ABD’de ya da bir AB ülkesinde yapabilir mi? Bir dünya markası aynı arızadan (üretim hatası) tam dört kez tamir gördüğünde bu ülkelerde tüketiciye ‘yapabileceğimiz bir şey yok’ denebilir mi? Konu basit, sorun basit ama uygulama tam bir üçüncü dünya ülkesi uygulaması…

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde