Sahte belgelerle büyük akaryakıt vurgunu iddiası

Sahte belgelerle büyük akaryakıt vurgunu iddiası

Aydın Doğan ve kızı Hanzade Doğan’ın POAŞ’ta örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla hazırlanan iddianame kabul edildi. 47 kişinin 24.5 yıla kadar hapsi isteniyor

Sahte belgelerle büyük akaryakıt vurgunu iddiası
16px
24px
23.03.2016 08:17
ABONE OLgoogle
Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın da aralarında olduğu 47 kişi hakkında Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla hazırlanan iddianame, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

İddianamede, aralarında Aydın Doğan, Ersin Özince, Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek'in de bulunduğu 47 şüpheli hakkında "kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet", "resmi belgede sahtecilik", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma" suçlarından 24.5 yıla kadar hapis cezası istendi. Doğan ve POAŞ'ın üst düzey yöneticileri, 13 Temmuz'da hakim karşısına çıkacak. Mahkeme, tutuksuz yargılanan sanıklara duruşmaya katılmaları için tebligat çıkarılmasına karar verdi.

KAÇAKÇILIK NASIL YAPILDI?

Hazırlanan iddianamede POAŞ bünyesinde yapılan kaçakçılığın ayrıntıları anlatıldı. Rusya ve Ukrayna'dan yola çıkan akaryakıt gemisinin denizdeyken içindeki mamule ilişkin evrakların değiştirildiği, petrolün İngiltere'den alınıyormuş gibi evrak düzenletildiğine dikkat çekildi. POAŞ'ın bu sayede milyonlarca dolar vergi ödemekten kurtulduğu ortaya çıktı. Doğan'ın POAŞ'ı satın aldıktan sonra kurumun faaliyetlerini denetleyip çeşitli talimatlar verdiği gerekçesiyle suçtan sorumlu olduğu kaydedildi.

İddianamede, uzun süre Özelleştirme İdaresi bünyesinde kalan Petrol Ofisi'nin 2000 yılında "İş-Doğan" konsorsiyumu tarafından 1 milyar 260 milyon dolar bedelle satın alındığı, satış işlemi ardından şirketin yeniden yapılandırıldığı, özelleştirme anına kadar TÜPRAŞ'tan mal alan şirketin bu andan sonra yurtdışından da petrol ithal etmeye başladığı kaydedildi.

POİNT, PETROL OFİSİ'NİN

Petrol ithalatı için Bahama merkezli Lysa isimli bir şirket satın alındığı kaydedilen iddianamede, bu firmanın faaliyetlerinin İngiltere'de olduğu, adının da Petrol Ofisi'ni çağrıştırması amacıyla sonradan Point'e dönüştürüldüğü belirtildi. Usulsüzlük iddialarının Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar ile başladığı da anlatıldı.

ÖZİNCE VE DOĞAN ÖRGÜT LİDERİ

Aydın Doğan ve Ersin Özince'nin, Petrol Ofisi'nin "İş-Doğan" ortaklığı tarafından satın alınmasının ardından kurumun faaliyetlerini denetleyip çeşitli talimat verdikleri, bu talimatların yöneticileri bağlayıcı nitelikte olduğu, 2001-2007 arasında eksik beyanda bulunmak suretiyle işlenen suçtan kaynaklanan ekonomik kazancı kendi uhdelerine aktarmak suretiyle haksız kazanç elde ettikleri, ikilinin örgüt liderleri oldukları ve örgütün üyeleri arasında hiyerarşik ilişki bulunduğu belirtildi.

İŞTE İDDİANAMEDEKİ SANIKLAR

İddianamede aralarında Ersin Özince, Aydın Doğan, Dr. Gerhard Roiss, Mahmut Magemizoğlu, Ali Erdal Aral, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, Yurdaer Üge, İmre Barmanbek, Adnan Balı, Cevdet Bayram, Özgün Çınar, Mevlüt Tufan Darbaz, Ali İhsan Karacan, Ali Rıza Temuroğlu, Yahya Üzdiyen, Yener Şenok, Jan Nahum, Hakan Mumcu, Nesrin Karaman, Kemal Meço, Ertuğrul Tuncer, İshak Şengül, Caner Çimenbiçer'in de olduğu 47 sanık yer alıyor.

POAŞ İDDİANAMESİ KABUL EDİLDİ

3 RAPORDA DA USULSÜZLÜK YER ALIYOR

devralan Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı Adem Meral, Sermaye Piyasası Kurulu ve Gümrük Bakanlığı'ndan iddialarla ilgili rapor talep etti. SPK, gümrük mevzuatına aykırılık söz konusu olduğunu tespit ederken, gümrük müfettişlerinin raporlarında, eksik ve yanıltıcı beyanname verilmek suretiyle 'kaçakçılık' suçu işlendiği kaydedildi. Bilirkişi de aynı yönde rapor tanzim etti. Söz konusu 3 raporda da usulsüzlükler anlatıldı.

EKSİK İTHALAT BEYANNAMESİ VERDİ

İddianamede, Point şirketinin maliyet rakamlarının kasıtlı olarak aşağı çekerek Petrol Ofisi'nin eksik ithalat beyannamesi verilmesinin sağlandığı, 64 sevkiyat işleminde 6.3 milyon dolarlık vergi kaybının söz konusu olduğu anlatıldı. Petrol Ofisi'ne bu akaryakıt kaçaklığı faaliyetinde Solmaz Gümrük Müşavirliği ve Catoni Deniz İşleri firmasının yardımcı olduğu kaydedilirken, bu firmaların yöneticileri hakkında da işlem yapıldı.

Nazif Karaman/Fatih Ulaş/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde