Şahinbey’deki ihale çarşıya uymadı...

Şahinbey’deki ihale çarşıya uymadı...

AKP’li belediye 400 kişilik özel güvenlik ihalesi düzenledi. KİK ‘yanlış hesap’ tespit etti. Belediye yeni ihale için rakamı 250 kişiye indirdi.

Şahinbey’deki ihale çarşıya uymadı...
16px
24px
26.06.2017 08:26
ABONE OLgoogle

Gaziantep’te AKP’li Şahinbey Belediyesi’nin açtığı ‘özel güvenlik ihalesi’nden pis kokular geliyor. Belediyenin ‘silahlı ve silahsız olmak üzere açtığı 400 personellik özel güvenlik ihalesi’ için iki şirket Mart 2017’de belediyeye şikâyette bulundu. AKP’li belediye itirazı reddedince şirketler Kamu İhale Kurumu’na (KİK) gitti. KİK ‘yanlış hesap yapıldığını’ tespit etti. Bu karar üzerine kendisine yapılan itirazı reddeden belediye yönetimi çark ederek ‘kamu zararı ortaya çıkmasın’ gerekçesiyle ihaleyi 20 gün önce 6 Haziran 2017’de iptal etti. İlk ihaleyi 400 kişiden açan belediye yeni ihale için rakamı ‘250 personele’ indirdi. CHP’li Meclis Üyesi Uğur Kalkan, “Kamu bu kadar düşünülüyordu da neden başta 400 yerine 250 kişi talepli ihale açılmadı. Acaba ihaleden çıkarılan bir firmaya bu ihale için söz mü verilmişti?” diye sordu. Şahinbey Belediyesi’nin açtığı özel güvenlik ihalesini Vadi Özel Güvenlik-Kadak Özel Güvenlik iş ortaklığı 27 Mart 2017’de şikâyet etti. Bir gün sonra itiraz belediye tarafından reddedildi. Şirketler bu kez şikâyeti Nisan 2017’de KİK’e taşıdı. KİK ‘hesap hatası’ tespit etti. Bu karar üzerine ihaleyle ilgili 6 Haziran’da ilginç bir gelişme yaşandı. İhaleyi ‘kamu zararı ortaya çıkmasın’ diyerek iptal etme kararı veren AKP’li belediye özel güvenlik personelini neredeyse yarı yarıya düşürme kararı aldı. Belediye yeni ihaleyi 400 yerine, 250 özel güvenlik personeli üzerinden yapacak.

‘İki ihtimal var...’

Şahinbey Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Uğur Kalkan, KİK kararının ardından personel güvenlik sayısının 250’ye düşürülmesini ‘sürpriz’ olarak değerlendirdi. Kalkan gazetemize şu değerlendirmeyi yaptı: “Madem kamu bu kadar düşünülüyordu da neden başta 400 yerine 250 kişi talepli ihale açılmadı. Burada aklımıza iki ihtimal geliyor. Birincisi: Bu ihale acaba Kamu İhale Kurumu tarafından ihaleden çıkarılan firmaya söz mü verilmişti? İkincisi: Kamu İhale Kurumu’na ‘beni şikayet ederseniz ben de ihaleyi iptal ederim kindarlığı’ mı? Sınır değeri yanlış hesapladıklarını Kamu İhale Kurumu tespit etti. Bu da ne kadar şeffaf ihale yaptıklarını bize gösteriyor. Diğer ihalelerde de bunu yapıyorlarsa vay belediyenin haline...”

Albayraklar için özel talimat var mı?

 Cumhuriyet’in ‘Kargo gibi ihale’ başlığıyla kamuoyuna duyurduğu ve Albayraklar’ın kazandığı tartışmalı ihale Meclis gündemine taşındı. CHP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ‘Şahinbey’de adrese teslim ihalede ‘adres şaşınca’ ilk önce ihale iptal edilmesine; sonra şartname değiştirilmesine ve 100 milyon TL’lik çöp toplama ihalesini Albayraklar’ın şirketinin kazanmasına’ dikkat çekti. Toğrul, Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

-Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edilen ihalenin teknik şartnamesinin daha sonra Şahinbey Belediyesi tarafından değiştirilmesinin nedeni nedir?

-Şahinbey Belediyesi tarafından teknik şartnamesi değiştirilen ihalenin maddeleri, ihaleyi alan yeni şirketin ihaleyi kazanabilmesi derecesine göre mi değiştirilmiştir?

-AKP’li belediyelerin yapmış olduğu ihalelerin birçoğunun Albayrak Grubuna verilmesi bir tesadüf müdür?

-Belediyeler tarafından yapılan ihalelerin özellikle Albayrak Grubu ihaleye girmiş ise söz konusu şirkete verilmesi konusunda özel bir talimat mı vardır?

-Albayraklar Grubu’nun Şahinbey Belediyesi’nden almış olduğu ihale veya ihalelerin sayısı kaçtır?

Aykut Küçükkaya  Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde