Sabiha Gökçen'de zor günler

Sabiha Gökçen'de zor günler

Bir dönem, zamanında kalkış konusunda dünya sıralamalarına giren Sabiha Gökçen’den bugün rötarsız kalkış ve iniş pek mümkün değil.

Sabiha Gökçen'de zor günler
16px
24px
10.01.2016 10:56
ABONE OLgoogle
İstanbul’un Anadolu yakasındaki havaalanı Sabiha Gökçen, geçen yıl Malaysia Airports Holdings’in (MAH) oldu. Limak’ın hisselerini alan Malezyalılar, yaptıkları yatırımdan memnun.

1998’de temeli atılan 2001 yılında tartışmalarla tamamlanan ve ilk yıllar adeta hayalet bir havaalanı görünümünde olan Sabiha Gökçen’de 10 yılda çok hızlı bir gelişme yaşandı.

Önceleri yıllık iki bin yolcuyu zor bulan havalimanı, 2015 Kasım itibariyle 25 milyon yolcuya ulaştı. Pegasus’un ciddi katkısının ardından Türk Hava Yolları’nın da uçuşlarının bazılarını buraya almasıyla büyüme rekora ulaşırken, yolcuların çektiği sıkıntılar da artmaya başladı. 

ZOR GÜNLER YAŞANIYOR

Bir dönem, zamanında kalkış konusunda dünya sıralamalarına giren Sabiha Gökçen’den bugün rötarsız kalkış ve iniş pek mümkün değil. Uçak sayılarının artması, buna karşılık apronların yetersiz kalmasıyla zor günler yaşanıyor.

Yani artık havalimanının kapasitesi dolmuş, büyümenin sonuna gelinmiş. Oysa Bursa-İzmit köprüsü açıldığında, kaçınılmaz olarak o bölgeden de bir yolcu akışı olacak. Malezyalılar artan yolcu sayısından memnun, ancak bir an önce DHMİ’nin ikinci pisti inşaat etmesini istiyor. Havalimanını yakından bilen bir işadamının yorumu ise şöyle: “Havalimanı olmayacak bir şey yapıyor. Havaalanının kapasitesi zorlanıyor. İkinci pistin zaman geçirmeden yapılması gerek. Bu, üçüncü havalimanı kadar önemli.” 

YENİ ORTAKLA RAKİP OLMAYA HAZIRLANIYOR

BU arada Sabiha Gökçen’de önemli bir ortaklık gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen bu ortaklık çerçevesinde havalimanının apron işletmeciliğini artık Genel Havacılık A.Ş. yapacak. Ömer Sulyak’a ait Genel Havacılık, hali hazırda özel uçaklara hizmet veriyor. Artık apron işletmeciliğine yöneliyor. Genel Havacılık’ın Sabiha Gökçen için bir başka hedefi daha var. Havaalanını uluslararası olarak, özel jetlerin merkezi yani “hub” yapmak. Grubun bir sonraki adımı ise terminal işletmeciliğine soyunmak olacak. Yani Genel Havacılık yeni ortaklıkla TAV, Limak gibi terminal işletmecilerine rakip olmaya hazırlanıyor! (Jale Özgentürk/Hürriyet)
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde