Sabancı'nın karı patladı, 1.9 Milyar TL'ye çıktı

Sabancı'nın karı patladı, 1.9 Milyar TL'ye çıktı

Sabancı Holding 2016 yılının ilk dokuz ayındaki net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1.9 milyar oldu

Sabancı'nın karı patladı, 1.9 Milyar TL'ye çıktı
16px
24px
04.11.2016 11:10
ABONE OLgoogle

Sabancı Holding'in konsolide satışları 2016 yılının ilk dokuz aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 25 milyar 551 milyon TL oldu. Holdingin dokuz ayındaki net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1 milyar 890 milyon TL olarak gerçekleşti.

Toplam varlıkları ise 30 Eylül 2016 itibari ile 290 milyar 567 milyon TL'ye, toplam konsolide özkaynakları ise 22 milyar 530 milyon TL'ye ulaştı.

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul Sabancı Holding’in dokuz aylık performansına ilişkin şunları söyledi: “2016 yılının ilk dokuz ayında oldukça başarılı bir dönem geçirdik. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Sabancı Holding olarak hedefimiz; faaliyet gösterdiğimiz her alanda hızlı büyümeyle içinde bulunduğumuz sektörlerdeki liderliğimizi korumaktır. Bu dönemde 3 milyar TL yatırım yaptık. Son beş senede yapılan yatırım miktarımız ise 22 milyar TL’yi aştı.”

Yatırımlarının büyük bölümünü Türkiye’ye yaptıklarını da belirten Kurtul, Sabancı Topluluğu’nun inovasyon ve AR-GE’deki gücünü daha da arttırmak ve faaliyet gösterdikleri her alanda daha fazla çalışıp daha fazla üreterek Türkiye’ye faydalı olmaya, paydaşlarına da daha fazla değer yaratmaya devam edeceklerini söyledi.

"Reek sektör ve bireylere sağladığımız desteği 202 milyar liranın üzerine çıkardık"

Holding’in bankacılık faaliyetleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Kurtul, Akbank’ın güçlü bilanço performansını ve aktif kalitesini korumaya devam ettiğini kaydederek, bu dönemde ekonomiye sağladıkları desteği geçtiğimiz yılsonuna kıyasla yüzde 9 büyüttüklerini, kredilerini ise 169 milyarı nakdi olmak üzere toplam 202 milyar TL seviyesine çıkarttıklarını belirtti. Kurtul sözlerien şöyle devam etti: “Aktiflerimizi yüzde 10 artırarak 277 milyar TL seviyesine ulaştırdık. Yılın ilk 9 ayında yüzde 10 oranında artan toplam mevduatımız 164 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bankamız 1 milyar TL vergi karşılığı ayırarak 3 milyar 682 milyon TL konsolide net kar elde etti. Bu dönemdeki sağlıklı büyümemizin bir başka göstergesi de sadece yüzde 2,2 seviyesinde tuttuğumuz takipteki kredi oranımız oldu.” dedi.

"Yılda 1,3 milyon çağrı yanıtlıyoruz"

Enerjisa’nın 2016’nın ilk dokuz ayında başarılı bir performans sergilediğini belirten Kurtul, Sabancı Holding’in enerji alanındaki faaliyetleriyle ilgili şunları söyledi: “Enerjisa üretim, dağıtım ve satış faaliyetlerinden oluşan üç ana iş kolunda da başarılı çalışmalarını sürdürdü. Elektrik dağıtım ve satış alanlarında yatırımlarımız ve verimli operasyonlarımız ile hizmet kalitemizi önemli oranda iyileştirmeye devam ettik. Üretimde arz fazlası ve düşük elektrik fiyatları ile kendini gösteren zorlu pazar koşullarında, portföyümüzdeki yenilenebilir enerjinin önemli payı sayesinde verimliliğimizi ve performansımızı arttırdık. Bugün geldiğimiz noktada her 4 kişiden 1’inin enerjisini sağlayan Enerjisa, ilk dokuz aylık dönemde faaliyet karını geçen yılın aynı dönemine göre tek seferlik etkiler hariç yüzde 30’dan fazla artırdı.”

Elektrik dağıtımında 110 bin kilometrekarelik bir alanda, hizmet verilen 14 ilde yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Kurtul, müşteri odaklı yaklaşımlarıyla da sektörde fark yaratmayı hedeflediklerini, müşteri tercihlerini önceliklendirerek yeni hizmet kanalları yaratan Enerjisa’nın Ekim ayında Adana’da yeni bir çağrı merkezini açtığını belirtti. Enerjisa’nın elektrik satışında 200’e yakın hizmet noktası ile faaliyet gösterdiğini belirten Kurtul, Enerjisa çağrı merkezlerinde yılda 1,3 milyon çağrının yanıtlandığını ifade etti.

Üretim faaliyetleri ile ilgili olarak, Enerjisa’da bu yıl içerisinde işletmeye alınan 1139 MW kurulu güç ile toplam 3536 MW kurulu güce ulaştıklarını belirten Kurtul, şunları söyledi: “Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin en büyük özel elektrik üreticisi olan Enerjisa’nın üretim portföyünde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının %55 olan payı, bu kaynaklara verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Verimli ve enerji kaynakları bakımından dengeli bir üretim portföyü zorlu piyasa koşullarında rekabetçilik bakımından büyük önem taşımaktadır. Enerjisa rezervuarlı hidroelektrik santrallerinin üretimlerinin etkin optimizasyonu ile de önemli değer yaratmaktadır” 
Kurtul sözlerine şöyle devam etti: Ekim ayı başında yapılan doğal gaz fiyat indirimi sektör için olumlu oldu. Yerli kömür santrallerinden elektrik enerjisi teminine ilişkin olarak düzenlenen yeni teşvik mekanizması, Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesi ve cari açığın azaltılması bakımından önem taşıyan bu tür yatırımlara pozitif katkı sağlamaktadır. Bugüne kadar daha rekabetçi bir elektrik piyasası için atılmış olan adımlar çok değerli. Geldiğimiz aşamada bu adımlara devam edilmesi gerekiyor. Bu çerçevede serbestleşme için, piyasa bozucu etkilerin azaltılması, kamu kontrolündeki santrallerin piyasa koşullarında çalıştırılması, elektrikte serbest tüketici limitinin sıfırlanması, çapraz sübvansiyonların sonlandırılması ve perakendede regüle tarifelerin kaldırılması daha verimli, serbest ve rekabetçi bir enerji piyasasının gelişmesini sağlayacaktır.

"Sanayi şirketlerimiz üretimde ve inovasyonda Türkiye'nin gururu olmaya devam ediyor"

Sabancı Holding Sanayi Grubu’nun faaliyetlerine de değinen Kurtul: “Sanayi Grubumuz önceki dönemlerde olduğu gibi 2016’nın ilk dokuz aylık döneminde de oldukça başarılı işlere imza attı. Özellikle Kordsa Global şirketimiz geçen yılın aynı dönemine göre FAVÖK’ünü (Faiz, Vergi ve Amortisman Öncesi Kâr) yüzde 25 artırarak 215 Milyon TL’ye yükseltti. Satışları ise yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 1 Milyar 403 milyon TL olarak gerçekleşti.

Kordsa Global, yürüttüğü AR-GE çalışmaları ve değer yaratan buluşları ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız tarafından düzenlenen "Özel Sektörler Ar-Ge Merkezleri Zirvesi"nde tüm sektörler arasında En İyi Ar-Ge Merkezi Üçüncülük Ödülü'ne ve tekstil sektöründe En İyi Ar-Ge Merkezi Ödülü'ne layık görülerek başarılarına bir yenisini ekledi.

Geçtiğimiz aylarda hizmete giren, Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi'nin aynı çatı altında buluşacağı Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi, üniversite-sanayi iş birliğinin Türkiye'de öncü, dünyada ise önemli bir örneği oldu. Ar-Ge çalışanlarının yanı sıra, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de araştırma yaptığı bu merkez, Sabancı Topluluğu olarak inovasyon odaklı büyüme stratejimize büyük katkı sağlayacaktır. Bu merkez, metalden 10 kat daha hafif ve 3 kat daha sağlam olan ve ülkemizin geleceği için de önemli bir değer olacağına inandığımız kompozit malzemeler için AR-GE ve üretim merkezi olacaktır.

Bu gurur verici başarıda rol alan ve özveriyle çalışan tüm Kordsa Global çalışanlarını ve Sabancı Üniversitesi'nin değerli üyelerini yürekten kutluyorum. Türkiye'nin Sabancı'sı olarak; çalışanlarımızla birlikte, ülkemiz için değer yaratmaya, global pazarda rekabetçi konumumuzu güçlendirmeye ve çığır açan atılımlar yapmaya devam edeceğiz.

Brisa şirketimiz ise 2016 yılının ilk dokuz ayında pazar liderliğini koruyarak 1 Milyar 300 milyon TL ciro elde etti. Ayrıca yine aynı dönemde Brisa, brüt kar seviyesinde 378 milyon TL’ye ulaştı. Özellikle Lassa markamızla uluslararası rekabet gücünü de artıran Brisa, Avrupa lastik pazarının üzerinde büyüme sergiledi ve global çapta 70 ülkedeki başarılı faaliyetleriyle satış gelirlerinde yüzde 5,2 artış elde etti.

Bugün Türkiye’de satılan her üç lastikten biri Brisa markalı. Aksaray ilinde inşaatına devam ettiğimiz ve 300 milyon ABD doları yatırım yaptığımız ikinci fabrikamızla da lastik üretim kapasitemizi yüzde 30 artırmayı, Türkiye’deki sektör liderliğimizi daha da pekiştirmeyi ve uluslararası pazarlarda Türkiye’nin ihracatçı gücünü daha da artırmayı hedefliyoruz. Adetsel olarak Lassa markalı ihracat yüzde 9, Bridgestone markalı ihracat yüzde 12 arttı. Brisa olarak, yenilikçi uygulamalarımızla tüm paydaşlarımıza değer katmak üzere çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Kış koşullarının başladığı bugünlerde biz de müşterilerimizin yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçişinde kolaylıklar sağlamak üzere, Lastik Oteli kapasitemizi artırdık. Bu zor piyasa koşullarında Şirketimizin yatırımlarına kesintisiz devam etmesi ve pazardaki liderliğini güçlendirmesi için çalışıyoruz

Temsa Otobüs ise ilk 9 ayda satış adedi olarak ihracatını geçmiş yılın aynı dönemine göre iki katına çıkardı. Temsa Maraton aracımızın yurtiçi pazara sunulması ile yurtiçi otobüs pazarı seyahat segmentinde geçen yılın ilk dokuz ayındaki pazar payımız yüzde 26 iken, 2016 yılının ilk dokuz ayındaki pazar payımız yüzde 37'ye yükseldi. Yurtiçi midibus segmentinde ise pazar payımız geçen yıla göre yüzde 29’dan yüzde 34'e yükseldi. Temsa markalı otobüslerimizi artık dünyanın 66 ülkesinde görmek mümkün. Silikon Vadisi’nde bile Temsa otobüsleri tercih edilir durumda. Temsa Otobüs olarak 2016 yılında bir çok yeni ürün lansmanını yaptık. Türkiye’nin yüzde 100 yerli ilk elektrikli otobüsünü Aselsan ile ürettik. Önümüzdeki ay içinde bu otobüsümüzün lansmanını yapmayı planlıyoruz. 8 dakikada şarj olma özelliğiyle de dünyada bir ilk olacak ve topluluğumuzun inovasyon gücünü bir kez daha göstermiş olacağız. Ayrıca akıllı otobüsümüz Avenue I BUS ile Londra’da düzenlenen “Intelligent Mobility” organizasyonunda “2016 New Product Innovation” ödülünü aldık.

"Çimento şirketlerimiz lider"

Sabancı Holding çimento şirketlerinin faaliyetlerine de değinen Kurtul sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye bugün dünyanın dördüncü, Avrupa’nın ise en büyük çimento üreticisi konumunda. Çimento iç talebindeki artış 2016 yılında da devam ediyor. Çimento şirketlerimiz Akçansa ve Çimsa ile sektördeki liderliğimizi bu dönemde de sürdürdük. 2017 yılında açılışını yapacağımız ve 165 milyon ABD doları yatırımla hayata geçireceğimiz Afyon Çimento, sektörde Çimsa için önemli atılım olacaktır.

Akçansa şirketimizin ise yılın ilk dokuz aylık dönemindeki cirosu 1 Milyar 90 Milyon TL oldu ve karını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artırarak 234 Milyon TL’ye çıkarttı. Dünyanın en geniş, en uzun ve en yüksek betonarme asma köprüsü unvanına sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü için bakım gerekmeksizin 100 yılın üzerinde dayanım gücüne sahip özel bir ürün geliştirdi ve kullandı.

100+Beton adı verilen ve çevresel etkilere karşı yüksek dayanıklılığa sahip bu özel ürün, Amerikan Beton Enstitüsü tarafından her yıl düzenlenen ve beton dünyasındaki en yenilikçi projelerin ödüllendirildiği The ACI Excellence in Concrete Construction Yarışması'nda birincilik ödülünün sahibi oldu.

Perakende şirketlerinin performansına da değinen Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul: “Perakende sektörü Topluluğumuzun en önemli iş kollarından biridir. Bu sektörde alanının iki önemli oyuncusu Carrefoursa ve Teknosa markalarımız ile hizmet vermeye devam ediyoruz.

Carrefoursa; 2016’nın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla satışlarında %23 artış oldu. 20 seneyi aşkın süredir Sabancı ve Carrefour işbirliğiyle önemli bir yere gelen Carrefoursa markamız bu sektördeki en önemli iştirakimiz durumundadır ve böyle olmaya da devam edecektir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hedefimiz Carrefoursa'yı sektörünün en iyi, en beğenilen ve müşterisine en iyi hizmeti sunan şirketi yapmaktır.

Türkiye’de teknoloji perakendeciliğinin lideri de olan TeknoSA markamızla; mağaza lokasyonlarımızı, ürün portföyümüzü ve personelimizi daha verimli hale getirmeye yönelik attığımız adımların yanı sıra çoklu kanal stratejimizin meyvelerini almaya başladık.” dedi.

"Bireysel emeklilikte katılımcı sayımız 860 bini aştı"

Sabancı Holding’in sigorta sektöründeki faaliyetlerine de değinen Kurtul Avivasa’nın bireysel emeklilik ve hayat sigortaları sektörünün lider şirketi olduğunu ve şirketin Emeklilik Gözetim Merkezi’nin son verilerine göre, BES fon büyüklüğünde devlet katkısı dahil toplam 11,2 milyar TL’ye ulaşıp, katılımcı sayısında da 860 bin kişiyi aştıklarını söyledi.

Aksigorta ile de 56 yıllık bir deneyimle sektöründeki en iyi hizmeti vermeyi hedeflediklerini belirten Kurtul şöyle dedi: “Aksigorta, ile 2016 yılının ilk dokuz ayında 1 Milyar 377 Milyon TL prim üreterek, 73,4 Milyon TL teknik kâra ulaşmış olduk. Geçen yılın aynı dönemine göre, pirim üretiminde ise yüzde 12 büyüme gerçekleştirmiş olduk.

Biz Sabancı Topluluğu olarak çalışanlarımızla biz büyük bir aileyiz. Ülkemize ve çevremize olan sorumluluğumuzun hep farkında olduk. Sabancı Vakfı’mız 42 yıldır Türkiye’de kadın, genç ve engelli bireylerin daha iyi yaşamaları için var gücüyle çalışmaya devam ediyor. Ülkemizin dört bir yanındaki kalıcı eserlerimiz, ödül programlarımız ve bugüne kadar verdiğimiz 42 binden fazla burs ile geleceğe çok daha güvenle bakıyoruz.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye’nin Sabancı’sı olarak, yabancı ortaklarımızla ve çalışanlarımızla birlikte ülkemiz ve paydaşlarımız için çalışmaya, üretmeye ve değer yaratmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda 2016 yılının ilk dokuz aylık bölümünde de başarılı performansımıza katkıda bulunan hissedarlarımıza müşterilerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ederiz” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde