Sabah-ATV için kim, ne kadar dolar verdi?

Sabah-ATV için kim, ne kadar dolar verdi?

Teknik takibe göre, Sabah ve ATV’nin satışı için, bir havuz oluşturuluyor. Havuza her iş adamı değişik tutarlarda para desteği sağlıyor.

Sabah-ATV için kim, ne kadar dolar verdi?
16px
24px
05.02.2014 06:09
ABONE OLgoogle

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TBMM’de partisinin grup toplantısında açıkladığı AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın fezlekesinden “Sabah ve ATV” satışı çıktı. Toplam 241 sayfadan oluşan fezlekede Binali Yıldırım, Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile Hükümete yakın iş adamlarından 630 milyon dolar para toplamakla suçlanıyor.

KİM NE KADAR PARA VERDİ?

“Fezlekede yer alan bilgilere göre, Sabah ve ATV için para toplama işini Binali Yıldırım organize etti. İlk toplantı, Ağustos ayında bakanlığın Ankara Ahlatlıbel’de bulunan sosyal tesislerinde yapıldı. Para toplama işinde Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz koordinatör olarak görev aldı. Bakan Yıldırım adına ise, görüşmeleri ve para takip işlemlerini danışmanı Ömer Serbaş yürüttü.

Teknik takibe göre, Sabah ve ATV’nin satışı için, bir havuz oluşturuluyor. Havuza her iş adamı değişik tutarlarda para desteği sağlıyor. Buna göre, Mehmet Cengiz, Celal Koloğlu, Nihat Özdemir, İbrahim Çeçen ve Cemal Kalyoncu 100’er milyon dolar olmak üzere toplam 500 milyon dolar ödüyor. Havuza Adnan Çebi 30 milyon dolarlık, Hayrettin Özaltın 20 milyon dolarlık katkı sağlıyor. Ayrıca Muzaffer Nasıroğlu’nun havuza destek sağladığı tespit edildi. Ancak, bu desteğin miktarı tam olarak netleştirilemedi. Yapılan çalışmada, havuza toplam 630 milyon dolarlık para toplandığı anlaşıldı. İbrahim Çeçen’in ise, 3. havalimanına girme karşılığında destek tutarını 150 milyon dolara çıkarması da teknik takibe takıldı.”

“DUYULURSA YER YERİNDEN OYNAR”

“Sabah ve ATV’nin satışı için oluşturulan havuza, yaklaşık iki üç hafta içinde paralar toplanıyor. Bu süreçte iş adamları arasında geçen telefon görüşmeleri de fezlekede yer aldı. Örneğin bir telefon konuşmasında Nihat Özdemir’in, toplanan paralar için, “Türkiye’de yer yerinden oynar ya, yer.. Bunlar farkında değiller ya..”demesi dikkat çekti. Yine Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in, aynı konuyla ilgili yaptığı bir başka görüşmede, “Biz de keriz değiliz. Verilmesi gerekiyor ki veriyoruz. O parayı yolda bulmuyoruz ya” ifadelerini kullanması dikkat çekti. Bir başka konuşmada ise Mehmet Cengiz’in, “... Ama hakkatten iyi oldu bir şey Binali kalırsa yaşadık ta...” ifadelerini kullandığı görüldü.

Taraf

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde