SPK'dan 4 şirkete rekor ceza

SPK'dan 4 şirkete rekor ceza

SPK, dört şirkete toplam 669 bin 798 TL'lik idari para cezası kesti. İşte o şirketler

SPK'dan 4 şirkete rekor ceza
16px
24px
02.04.2009 16:23
ABONE OLgoogle

Sermaye Piyasası Kurulu, Ersu Meyve ve Gıda Sanayi, Soymen Menkul Kıymetler, Mensa Mensucat Sanayi ve Ticaret ile Burçelik Vana Sanayi ve Ticaret'e idari para cezası kesilmesine karar verdi. SPK, dört şirkete toplam 669 bin 798 TL'lik idari para cezası kesti.

Sermaye Piyasası Kurulu, Ersu Meyve ve Gıda Sanayi A.Ş, Soymen Menkul Kıymetler A.Ş, Mensa Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş ile Burçelik Vana Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye idari para cezası kesilmesine karar verdi. SPK dört şirkete toplam 669 bin 798 TL'lik idari para cezası kesti.

SPK, Ersu Meyve ve Gıda Sanayi A.Ş. hisse senedinde 2 Mart 2006–4Nisan 2006 ve 13 Şubat 2007–5 Mart 2007 döneminde meydana gelen olağandışı fiyat ve miktar hareketlerinin manipülasyon suçu kapsamında incelenmesi sırasında saptanan, çeşitli hesaplardan Ali Akman tarafından gerçekleştirilen işlemlerde özel durum açıklamasında bulunulmaması tespitine ilişkin olarak yapılan incelemeler sonucunda toplam 6 kez özel durum açıklamasında bulunma yükümlülüğünü yerine getirmeyen Ali Akman hakkında her bir aykırılık için 2006 ve 2007 yıllarında öngörülen en düşük idari para cezası miktarı üzerinden toplam 68 bin 448 TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

SOYMEN MENKUL KIYMETLERE MANİPÜLASYON İNCELEMESİ
SPK, Frigo–Pak Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. hisse senedinde 23 Temmuz-18 Eylül 2007 tarihleri arasında meydana gelen olağandışı fiyat ve miktar hareketlerinin manipülasyon suçu kapsamında incelenmesi sırasında Sermaye Piyasası Mevzuatına aykırı fiilleri saptanan Soymen Menkul Kıymetler A.Ş. hakkında yapılan inceleme sonucunda portföy yönetimi hesaplarının inceleme döneminde Frigo hisse senedinde yapay fiyat ve piyasa oluşturmaya yönelik emirlerin iletilmesinde ve işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılmasının aykırılık teşkil etmesi neticesinde İMKB hisse senedi piyasasında yatırımcıların mağdur olması sonucunun doğması ve bir güven müessesi olan Aracı Kurumların bu tür manipülatif nitelikli işlemlerde doğrudan yer almış olmasının ciddiyeti dikkate alınarak, 2007 yılında uygulanan en yüksek idari para cezası meblağı olan 59 bin 182 TL idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Portföy yönetimi müşterileri ile imzalanan portföy yönetim sözleşmelerinde Aracı Kurumu tanıtıcı bilgilerin büyük ölçüde boş bırakılması nedeniyle 2007 yılında uygulanan en düşük idari para cezası meblağı olan 11 bin 836 TL idari para cezası uygulanmasına, Frigo hisse senedi işlemleri neticesinde Aracı Kurumun hakim ortakları ile akrabalık ilişkisi bulunan bir şahıs adına açılmış hesaplardan toplam 839 bin 726 TL kar elde edilirken, aynı dönemde portföy yönetimi hesaplarına yapılan Frigo hisse senedi işlemleri sonucunda yatırımcıların zarara uğratılması ve Frigo hisse senedinde Aracı Kurum tarafından portföy yönetimi müşterilerinden fazla komisyon tahsil edilmesine yol açan yüksek tutarda aynı miktarlı alım satım işlemlerinin Portföy Yöneticiliğine İlişkin İlkelere aykırılık teşkil etmesi nedeniyle, 2007 yılında uygulanan en yüksek idari para cezası meblağı olan 59 bin 182 TL idari para cezasını uygulanmasına karar verdi.

Soymen portföy yönetimi hesaplarında yer alan Sönmez Pamuklu Sanayi A.Ş. hisse senetlerinin 21 Eylül 2007 tarihli kapanış fiyatını etkileyerek, portföy yönetimi hesabında yer alan yatırımcılardan fazla başarı primi kesintisi yapılmasına yönelik işlemlerin gerçekleştirilmesi ve 44 adet portföy yönetim alt hesabının gün sonu nakit bakiyelerinin değerlendirilmesi neticesinde elde ettiği net getiriler üzerinden, portföy yönetim sözleşmesinde yer alan oranın yüz binde yirmi beş, bin kat üzerinde bir oran olan yüzde 25 üzerinden 3 ay boyunca sözleşmeye aykırı komisyon kesintisinin aracı kuruluşların yapamayacakları iş ve işlemlere aykırılık teşkil etmesi nedeniyle 2007 yılında uygulanan en düşük idari para cezası meblağı olan 11 bin 836 TL idari para cezası uygulanmasına onaylandı.

İÇ DENETİM SİSTEMİNE AYKIRI DAVRANAN SOYMEN'E 59.1 BİN TL'LİK CEZA
Aracı Kurum adına başka bir aracı kurumda açılmış olan ve portföy yönetim hesabı şeklinde faaliyet gösterdiği anlaşılan hesapta yer alan hisse senetlerinin MKK nezdinde görülebilen alt hesaplara aktarılmaması ve Aracı Kurum adına açılmış olan hesapta saklanmasının müşteri varlıklarının saklanmasına aykırılık teşkil etmesi nedeniyle, aykırılık neticesinde Soymen Menkul Kıymetler'e getirilen işlem yasağı ile Soymen müşterilerine ait hisse senetlerinin de Kurul kaydından çıkmasına yol açılmış olduğu da dikkate alınarak, 2007 yılında uygulanan en düşük idari para cezası meblağı olan 11 bin 836 TL'nin iki katına tekabül eden 23 bin 672 TL tutarında idari para cezası uygulanmasına kararlaştırıldı.

Aracı Kurumun faaliyetlerinin 45 iş günü süresi ile durdurulmuş olmasına rağmen İç Denetim Birimi tarafından hazırlanan Eylül 2007'ye ilişkin iç kontrol raporunda “portföy yönetim işlemleri mevzuata uygun olarak yerine getirilmektedir.” şeklinde bir ifade bulunması hususlarının iç denetim sistemine aykırı olması nedeniyle, aykırılık sonucunda İMKB hisse senedi piyasasında yatırımcıların zarara uğratılmasına ve piyasaya duyulan güveninin azalmasına yol açan manipülatif işlemlerin gerçekleştirilmesi dikkate alınarak 2007 yılında uygulanan en yüksek idari para cezası meblağı olan 59 bin 182 TL idari para cezası uygulanacak.

MENSA MENSUCAT YETKİLİLERİNE CEZA
Mensa Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Şirket hisse senedi piyasasında gerçekleştirilen işlemlerin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenmesi sonucunda 4 Ocak 2006 tarihli özel durum açıklamasında Halk Bankası A.Ş. ile mutabık kalınan konuları içeren protokolün henüz imzalanmadığı ifade edilmeyerek özel durumların kamuya açıklanmasına hareket eden Mensa Mensucat yetkilileri Mehmet Ulutaş ve Faik Ulutaş hakkında ayrı ayrı olmak üzere 2006 yılı için belirlenen asgari tutar olan 10 bin 980 TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına aykırı olarak 17 Temmuz 2006 tarihli özel durum açıklamasının gecikmeli olarak yapılmasında ve özel durum açıklamasında iş akdi feshedilen personel sayısına yer verilmemesinde sorumluluğu bulunan Mehmet Ulutaş hakkında 2006 yılı için belirlenen asgari tutar olan 10 bin 980 TL tutarında idari para cezası uygulanması, şirket hisse senedi piyasasında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin özel durum açıklamalarını hiç yapmayarak veya gecikmeli olarak yaparak özel durumların kamuya açıklanmasını ihlal eden Ulutaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında 8 adet ihlalin her biri için 2005 yılı için belirlenen asgari tutar olan 10.000 TL üzerinden toplam 80 bin TL idari para cezası uygulanmasına
karar verildi.

BURÇELİK'E TOPLAM 263.5 TL İDARİ PARA CEZASI
Öte yandan, Burçelik Vana Sanayi ve Ticaret A.Ş. hisse senedinde 29 Mart 2006–28 Haziran 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesi sonucunda İMKB'ye bildirim yapma yükümlülüğünün 12 kez yerine getirilmemesi nedeniyle Ahmet Ceylan hakkında her bir aykırılık için 10 bin 980 TL olmak üzere toplam 131 bin 760 TL ve Uğur Sunucu hakkında her bir aykırılık için 10 bin 980 TL olmak üzere toplam 131 bin 760 TL idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde