SGK'da şok gelişme: Yolsuzluklar haber olunca kaçar gibi gitti

SGK'da şok gelişme: Yolsuzluklar haber olunca kaçar gibi gitti

Faruk Çelik tarafından göreve getirilen Yadigar Gökalp İlhan, Pazartesi günü itibariyle görevden alındı. Görevden alınmanın SGK ile ilgili yolsuzluk iddialarının gündeme gelmesinden sonra olması dikkat çekti.

SGK'da şok gelişme: Yolsuzluklar haber olunca kaçar gibi gitti
16px
24px
06.10.2015 11:38
ABONE OLgoogle
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, 7 Haziran seçimlerinden önce AKP'den aday adayı olmuş ancak listelerde yer alamamıştı.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından göreve getirilen Yadigar Gökalp İlhan, Pazartesi günü itibariyle görevden alındı. İlhan, personeline gönderdiği veda mesajında ABD'ye Müşavir olarak atandığını belirtti

Bu görevden alınmanın SGK hakkında çıkan haberlerin hemen ardından gelmesi dikkat çekti. 

İşte Yadigar Gökalp İlhan döneminde SGK ile ilgili gündeme gelen yolsuzluk iddiaları: 

SGK kalem kalem zarar etmiş... 1 milyon sahte sigortalı

Sayıştay 2014 yılı Denetim Raporu SGK’nin zararını gözler önüne serdi. 1 milyon sahte sigortalı tespit edildi ve bu yolla devlet yarım milyar zarar etti. SGK’nin ayrıca 34 milyar prim alacağını da tahsil etmediği ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili Sayıştay 2014 yılı Denetim Raporu, devletin sosyal güvenlik alanında uğratıldığı zararı kalem kalem gözler önüne serdi. Sahte sigortalı sayısından haksız maaş ödemesine kadar birçok başlıkta zarar eden SGK, ayrıca 34 milyarlık prim borcunu tahsil etmek için yasal işlem başlatmadı.

34 milyarlık prim alınmıyor

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; Sayıştay tarafından yapılan tespitlerden ilki, prim borçlarının tahsil edilmemesi. Tespite göre SGK’nın alacağı olan prim borcunun toplamı 34 milyon 914 milyon lira. Aynı tespite göre, SGK yöneticileri, bu borcu alabilmek için yasal işlemi başlatmadı.

Bir başka tespit de sahte sigortalı sayısından edilen zarar. 18 milyon sigortalı çalışanın bulunduğu 2013 yılının mercek altına alındığı rapora göre, yıl içerisindeki sahte sigortalı sayısı bir milyon. Devletin sahte sigortalılar yüzünden ettiği zarar ise 594 milyon 134 bin lira.

Sağlık alanı denetiminde de devletin milyonlarca lira zarar ettiği görüldü. Raporda, kurum zararının toplamda 11 milyon 675 bin lira olduğu belirtildi. Sağlık hizmet sözleşmesi gereği önerilen ceza tutarı 98 milyon 693 bin lirayken, sosyal sigorta alanında tespit edilen ek matrah tutarı 57 milyon 923 bin lira, fark tahakkuk tutarı da 84 milyon 692 bin lira olarak kayda geçti.

Hak etmeyene de aylık vermişler

Sayıştay denetçileri, gerçekleştirmiş olduğu denetimlerde tespit edilen prim matrah tutarının 58 milyon lira olduğunu ortaya çıkarırken, bunun karşılığı olarak idari para cezasının tutarı da 361 milyon lira.

SGK’de ortaya çıkarılan bir başka skandal da haketmeyenlere aylık verilmesi. Yapılan tespitlere göre, SGK tarafından hak etmeyenlere verilen aylıklardan dolayı devlet bir buçuk milyon lira zarar etti. Suiistimal edilen sağlık hizmetinden edilen zarar ise 280 milyon 180 bin lira iken eczanelerin suistimallerinden dolayı da devletin 18 milyon 862 bin lira zarar ettiği ortaya çıktı.

Yadigar Gökalp İlhan ABD'ye atandı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Türkiye'nin ABD Çalışma Müşaviri oldu.

Yadigar Gökalp İlhan, 24.02.2013 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı görevine atanmıştı.SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, imzalanan üçlü kararname ile Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği'nde Çalışma Müşaviri olarak görev yapacak.

İlhan'ın ABD görevini kendisinin talep ettiği kararnamenin Faruk Çelik'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde hazırlandığı, bakan değişikliği nedeniyle imzanın bugüne kaldığı belirtildi.

Yadigar Gökalp İlhan, 2007 yılında başladığı SGK'da genel müdürlük ve başkan yardımcılığı yaptı.

İlhan, 7 Haziran seçimlerinden önce AK Parti'den aday adayı olmuş ancak listelerde yer alamamıştı.



Yadigar Gökalp İlhan 48 yaşındaki İlhan, evli ve 4 çocuk annesi.
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde