Rusya ile krizi bitiren iş adamı...

Rusya ile krizi bitiren iş adamı...

Türkiye-Rusya krizini bitiren süreçte Orgeneral Hulusi Akar, Cavit Çağlar, Nazarbayev, İbrahim Kalın gibi isimler rol oynadı.

Rusya ile krizi bitiren iş adamı...
16px
24px
09.08.2016 05:27
ABONE OLgoogle
Türkiye-Rusya krizini bitiren süreçte Orgeneral Hulusi Akar, Cavit Çağlar, Nazarbayev, İbrahim Kalın gibi isimler rol oynadı. En kritik an ise mektubun 24 Haziran'da saat 03.00'de havalanan ve 12.15'de Taşkent'e varan özel uçakla Putin'e ulaştırılmasıydı.
 
Suriye krizi ve Rus uçağının düşürülmesiyle son otuz yılın en ağır krizini yaşayan Türkiye ve Rusya, ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin arasında bugün St. Petersburg'da yapılacak zirve, ABD ve Avrupa Birliği'nin 15 Temmuz darbe girişimi karşısında Türkiye'yi yalnız bırakmasının hemen ardından gerçekleşmesi bakımından tarihi bir nitelik taşıyor. İki liderin görüşmesi, sadece Türkiye ve Rusya'da değil, dünya genelinde en önemli konu haline geldi.

Hürriyet'in haberine göre uzlaşma süreci, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın 90'lı yıllarda tanıdığı işadamı Cavit Çağlar'ın Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Lideri Ramazan Abdulatipov üzerinden, Putin'e bir kanal açabileceğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a söylemesiyle başladı.

Erdoğan yeşil ışık yakınca temaslar başladı. 30 Nisan'da Huber Köşkü'nde Erdoğan, Akar ve Çağlar buluştu. Erdoğan'ın yazılı beyanı için Putin'in danışmanı Yuri Uşakov ile temasa geçilmesine karar verildi.

Türkiye'den yetkili olaran seçilen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yazdığı mektup taslağı defalarca Ankara-Moskova arasında gelip gitti. Nihayet olumlu sinyali 23 Haziran'da Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev verdi.

Nazarbayev St. Petersburg'da Putin ile görüşmüştü. Mektup gelirse, Putin el sıkışmaya hazırdı. Mektubun 24 Haziran saat 13.00'e kadar Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısının yapıldığı Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e ulaştırılması büyük önem taşıyordu.

Erdoğan, 23 Haziran gecesi imzaladığı mektupta üzüntülerini iletti. Mektupla gece 03.00'de havalanan uçakta Kalın ve Çağlar vardı.

Uçak 12.15'te Taşkent'e indi. Uşakov, mektubu Putin'e gösterdikten sonra arayıp, "Sonuç olumlu" dedi.

İlk temas Soçi'de

Ardından ikili ilk temas Soçi'de Dışişleri Bakanları nezdinde gerçekleştirilmişti. İlişkileri sağlamlaştıracak asıl adımlar için gözler Erdoğan-Putin görüşmesine çevrilmişti.

Erdoğan'ın görüşmede Putin'e FETÖ'nün askerlerinin yaptığı ortaya çıkan uçak düşürme olayına ilişkin bilgi vermesi bekleniyor. Görüşme özellikle Suriye'de taşların yerine oturması beklenen bir dönemde gerçekleşmesi açısından da önemli.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde